Начало Култура История Мила Миронова, член на Българската национална федерация по металдетектинг: Търсачът е богат на впечатления, а не на финансови постъпления
21 Юни 2021 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Неделя, 20 Юни 2021 14:13
Петък, 18 Юни 2021 15:06
Петък, 18 Юни 2021 13:06
Петък, 18 Юни 2021 11:45
Петък, 18 Юни 2021 10:36
Петък, 18 Юни 2021 09:49
Петък, 18 Юни 2021 09:16
Петък, 18 Юни 2021 09:10
Петък, 18 Юни 2021 09:05
Петък, 18 Юни 2021 08:47
Четвъртък, 17 Юни 2021 15:27
Четвъртък, 17 Юни 2021 15:05
Четвъртък, 17 Юни 2021 13:44
Четвъртък, 17 Юни 2021 12:14
Четвъртък, 17 Юни 2021 11:45
Четвъртък, 17 Юни 2021 11:37
Четвъртък, 17 Юни 2021 09:25
Четвъртък, 17 Юни 2021 09:20
Четвъртък, 17 Юни 2021 09:15
Сряда, 16 Юни 2021 15:20
Сряда, 16 Юни 2021 14:07
Сряда, 16 Юни 2021 12:48
Сряда, 16 Юни 2021 11:38
Сряда, 16 Юни 2021 11:17
Сряда, 16 Юни 2021 11:11
РЕКЛАМА
Мила Миронова, член на Българската национална федерация по металдетектинг: Търсачът е богат на впечатления, а не на финансови постъпления Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Култура - История
Написано от Радослав ХРИСТОВ   
Сряда, 31 Март 2010 14:30
Прокуратурата на Република България не е установила закононарушения и основания за заличаване на Българската национална федерация по металдетектинг, информираха от Управителния съвет на сдружението. Не са налице визираните хипотези за прекратяване на Сдружението и неговата дейност не противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави. С оглед на това няма законово основание за намеса на прокуратурата и предявяване на иск за заличаване на Федерацията, се казва в прессъобщението до медиите. През януари миналата година министър Вежди Рашидов сезира Прокуратурата за незаконосъобразността на Българската национална федерация по металдетектинг с предмет на дейност издирване на метални предмети с металотърсачи. Тази дейност, според Министерството, била законово уредена в Закона за културното наследство и изисквала разрешение и регистрация в Министерството на културата на всеки един металотърсач, а членовете на сдружението не били извършили такава.
Много шум за нищо, така коментира за “Посредник” ситуацията председателят на федерацията по металдетектинг - Илия Илиев. За да излязат с такова решение, явно сме подходили професионално, чели сме законите и се движим по тях. Атаката срещу нас се провали, но очаквам нови удари под кръста, сподели Илиев.
Оказва се, че хобито металдетектинг не е запазена територия само за мъжете, а сред търсачите има и дами. Една от тях е Мила Миронова. Тя е магистър по културен туризъм и културноисторическо наследство и член на Българската национална федерация по металдтектинг. За хобито през очите на една дама - в следващия разговор с нея.

- Мила, какво е за теб металдетектингът като хоби?
- Това е едно очарователно хоби, което се практикува от хора в различни възрасти и социални среди. То е не само средство за отдих и почивка сред природата, далеч от шума и мръсотията на големия град, не само задоволяване на съвсем естествената нужда на човек за откривателство на непознатото - и като материя, и като дух.

Металдетектингът е източник на ценна информация

която е от огромно значение за допълване празнините от знанието за миналото на света и в частност на държавата ни. Приносът му е от огромно значение, тъй като чрез него се предоставя информация за загубени и изхвърлени предмети, които иначе никога не биха били известни за човечеството. Важното е, че тези предмети са спасени от тяхната враждебна среда, каквато е почвата и където са заплашени от тяхното бързо унищожение.
- Какви са доводите на противниците на хобито?
- Според противниците на металдетектинга търсачите изчерпват археологическия басейн и в резултат на това се загубва информацията в нейния контекст. Нека направим разлика между археологически слой и археологически значими места, като могили, селища с развита система в миналото, крепости, антични пътни станции и други.

Тези археологически значими места са защитени от закона

като неприкосновена територия за безразборно разрушаване и е редно всяко подобно деяние да бъде наказвано. Само и единствено археолозите трябва да разкриват и да се грижат културноисторическото наследство - движимо или недвижимо, в тези защитени територии да станат достояние на обществеността. Оттам нататък археологическият басейн е понятие с което се спекулира, тъй като археологически слой има по цялото земно кълбо навсякъде, където е имало присъствие на хора. Философски погледнато, тези предмети все някога ще бъдат намерени - дали чрез металдетектори, дали чрез строителни и селскостопански дейности. Освен това

докато останат в земята, въпросните предмети не само че няма как да допринесат за културното наследство

но има много сериозен риск да бъдат подложени на унищожение поради естественото въздействие на земната повърхност.
- Кои са основните вредни въздействия, които влияят върху съсипването на културното наследство, намиращо се под земята?
- Те не са едно и две - огромно количество от метални предмети, които са в земята, са обречени на унищожаване в резултат на интензивни селскостопански дейности и строителство, свързани със съвременния живот. Агрохимикалите, например, ще унищожат напълно в рамките на няколко години всеки метален предмет в обработваемата земя. Много антични монети и артефакти са се запазили в добро състояние в почвата в продължение на почти две хилядолетия, само за да бъдат

напълно унищожени през последните петдесет години

Химикалите не са единствените унищожители на металните предмети в земята. Никоя древна монета не може да бъде спасена от тежката механизация през последните години в селското стопанство. Реки и други водни пътища са дренирани до все по-голяма дълбочина с цел подобряване на отводняването. Последствията - безвъзвратно унищожени археологически структури.
А какво да кажем за безразборното строителство на територията на страната? Цялото черноморско крайбрежие е в бетон на десетки метри надолу в земята. Аз питам трябва ли човек да извади античната монета или предмет от земята, виждайки ги с очите си, да отиде в музея и да предаде артефакта, който да бъде откупен, фотографиран, измерен, претеглен, анализиран, консервиран или е по-добре да го зарови в земята с цел да не разрушава археологическия басейн?! Оставайки скрито в земята,

всичко губи своята идентичност и информация

а вероятно скоро ще бъде безвъзвратно унищожено.
- И все пак много археолози споделят, че по този начин се губи информацията за контекста, в който е открит един предмет.
- Археолозите обикновено съсредоточават вниманието си върху обекти с интензивно човешко присъствие в миналото, а любителите-търсачи - на места с много по-ограничена човешка дейност. Делът на всяка от тези групаи прави нашето познание за миналото различно по начин, с различни средства, на различни места, но с допълващ се характер. Контекстът от археологическа гледна точка се отнася до дълбочината и относителните позиции на погребаните обекти в необезпокоявана, спокойна околна среда и

осигурява ценна информация за тяхната възраст и употреба

Ключът обаче тук е в „една необезпокоявана и спокойна околна среда”. Това е, защото по-голяма част от любителите на металдетекторите търсят в земеделска, обработвана вече земя, в земя, където не е имало условия за образуване на уседнал живот в миналото, където има едно мимолетно преминаване. Дълбочината и точната позиция на намерените метални предмети, обикновено единични и правени в милионни тиражи на подобно място, е много малко вероятно да имат някакво голямо значение, но въпреки това като цяло тази информация също изиграва своята роля в изучаване на миналото.
В същото време

много от ценните съкровища - както в България, така и по света, са намерени именно на случайни места от случайни хора

любители-търсачи или селскостопански работници и строители, а не от организирани археологически разкопки. Ценни находки са намирани на такива невероятни места, където археолог не би и сънувал да прави разкопки. И нека това не звучи като упрек към тях, а напротив, като подадена ръка за добронамерена съвместна работа и взаимопомощ.
- Забогатява ли се от металдетектинг?
- Така смятат нашите противници. Само опитният търсач знае колко са намерените находки за една година, струващи пари и колко са дните с разочарование; колко труд и упоритост трябва да проявява търсачът и правейки си сметката, се оказва богат на преживявания по време на практикуване на хобито си, а не на финансови постъпления.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Професионален търсач  - Кой ограбва културното ни наследство.   |2010-04-11
Здравейте и от мене.Професионален търсач съм,а не "иманяр" както се тръби из медийте.Крайно време е някой да седне и да обясни на господата депутати в "Народното събрание" Което според мене не е народно а "Частно събрание" понеже не се занимава с проблемите на НАРОДА,а на часни лица,че "Иманяр" е човек който търси митични съкровища и ИМАНЕТА!И веднага пояснявам! ИМАНЯРА ТЪРСИ ИМАНЕ!Търси: Знаци по скалите,рисунки,букви,стари вековни дървета,пещери,търси по карти рисувани на разни кожи,ориентира се по легенди и предания и ...Копае наред трапове от порядъка на 2-3-4 метра дълбочина!Гилдията на "Иманярите в българия е голяма.Наскоро имах следния случай.Бях в една местност в Странджа,известна само на мене и един колега,понеже там намерихме няколко Повредени от почвата монети на Филип Македонски(много ценни според господа архиолозите ни).Понеже в района започна сеч на гората,в почивните дни повторно излезнохме да упражним хобито си,Близката тракийска могила до мястото кадето работихме,беше сериозно "ПРЕКОПАНА" от...ИМАНЯРИ! Местните дървосекачи решили че в нея имало "3 казана със жълтици заровени от Вълчан Войвода" и набързо я претарашили!Понеже живея до Странджа Планина,впечатленията ми са че почти всички могили в района са прекопани но не от нас ТЪРСАЧИТЕ,а от истинските "ИМАНЯРИ"Това са дървосекачи,горски,случайни туристи видяли могилата,местно население....в чести случай сме попадали на зверски изкопи от по 3-4 метра отвесно в могилата,а веднъж колегата,щеше да получи сериозна контузия в трап с размерите 2х2х3 замаскиран и покрит с клони и шума до едни скали!Няма ли предаване,няма ли Журналист който да покани нас,така наречените "ИМАНЯРИ" и да обясним на широката аудитория че понятието Търсач,няма нищо общо с понятието Иманяр.В едно предаване на вече покойния архиолог Георги Китов не помня на коя ръка,но камерата го засне доста добре,се видя Древногръцки Пръстен Печат може би от 2-3 век преди новата ера.Предполагам пръстена му е "НАСЛЕДСТВО" За някой от нас това е начин на живот.Не крадем !В крайна сметка казват: "ТОВА Е НА ДЪРЖАВАТА" а не сме ли ние Държавата?Хората в нея който живеем и който сме избрали тези 200 от нас да представляват нашите интереси в парламента?Те посягат на моето хоби,и на хобито на още 100 000 като мене!Почти в цяла европа това хоби е разрешено само тук и в още 2-3 държави подлежи на преследване и дискриминация!Вие журналистите трябва да даддете гласност на случая! Според господата ние сме престъпници? Познавам Доктори,зъболекари,адвокати,полицай,дори наскоро Капитан на търговски кораб разбрах че е сериозно "запален" по металдетектинга! Мисля че това е сериозна тема която трябва да се дискутира доста за да се стигне до желания консенсус.
Филип Македонски  - Кой ограбва културното ни наследство?   |2010-03-31
Определено Мила Миронова е права във всичко което казва.Вижте бъдете обективни като журналисти и като толкова много се правите на две и половина аз ще ви кажа общественната тайна за тъй наречените иманяри.Определен кръг от хора от тъй нареченото Вип общество в България създаде това клише за иманярите и техните набези.Направиха го за да могат напълно законно и необезпокоявани от никой да продават всичко конфискувано от полиция митници намерено от археолозите.Всички наши археолози имат невероятно големи колекции.Някой запитвал ли се е от каде са придобити? Да не са им останали наследство? Всичко им е придобито докато са работили на държавната се работа.Закон няма да има защото няма как да прикрият кражбите от българските музеи.Общественна тайна е че почти всичко в музеите ни е сменено и продадено на колекционерите.Разбирате ли за какви пари става въпрос?А на Бойко Борисов сега му трябват много пари.Та начина да ги придобият е като задържат тъй наречените иманяри конфискуват намереното в тях и после законно го продават.Как ще пълнат партийната каса?Въпроси много,на които отговорите се знаят.Защо вие журналистите на ги зададете на управляващите?Защо не изкарате истината?
Нали се борите за голямата сензация?
Ами едва ли ще намерите по голяма сензация от тази Българското културно наследство сменено със фалшификати и продадено на колекционери.АКО ИМАТЕ ПО ГОЛЯМА СЕНЗАЦИЯ ОТ ТАЗИ ЗДРАВЕ И КАЖЕТЕ
Филип Македонски  - Кой ограбва културното ни наследство?   |2010-03-31
Определено Мила Миронова е права във всичко което казва.Вижте бъдете обективни като журналисти и като толкова много се правите на две и половина аз ще ви кажа общественната тайна за тъй наречените иманяри.Определен кръг от хора от тъй нареченото Вип общество в България създаде това клише за иманярите и техните набези.Направиха го за да могат напълно законно и необезпокоявани от никой да продават всичко конфискувано от полиция митници намерено от археолозите.Всички наши археолози имат невероятно големи колекции.Някой запитвал ли се е от каде са придобити? Да не са им останали наследство? Всичко им е придобито докато са работили на държавната се работа.Закон няма да има защото няма как да прикрият кражбите от българските музеи.Общественна тайна е че почти всичко в музеите ни е сменено и продадено на колекционерите.Разбирате ли за какви пари става въпрос?А на Бойко Борисов сега му трябват много пари.Та начина да ги придобият е като задържат тъй наречените иманяри конфискуват намереното в тях и после законно го продават.Как ще пълнат партийната каса?Въпроси много,на които отговорите се знаят.Защо вие журналистите на ги зададете на управляващите?Защо не изкарате истината?
Нали се борите за голямата сензация?
Ами едва ли ще намерите по голяма сензация от тази Българското културно наследство сменено със фалшификати и продадено на колекционери.АКО ИМАТЕ ПО ГОЛЯМА СЕНЗАЦИЯ ОТ ТАЗИ ЗДРАВЕ И КАЖЕТЕ
Филип Македонски  - Кой ограбва културното ни наследство?   |2010-03-31
Определено Мила Миронова е права във всичко което казва.
Вижте бъдете обективни като журналисти и като толкова много се правите на две и половина аз ще ви кажа общественната тайна за тъй наречените иманяри.Определен кръг от хора от тъй нареченото ВИП общество в България създаде това клише за иманярите и техните набези.Направиха го за да могат напълно законно и необезпокоявани от никой да продават всичко конфискувано от полиция митници намерено от археолозите.
Всички наши археолози имат невероятно големи колекции.Някой запитвал ли се е от каде са придобити? Да не са им останали наследство? Всичко им е придобито докато са работили на държавната се работа.Закон няма да има защото няма как да прикрият кражбите от българските музеи.Общественна тайна е че почти всичко в музеите ни е сменено и продадено на колекционерите.Разбирате ли за какви пари става въпрос?А на Бойко Борисов сега му трябват много пари.Та начина да ги придобият е като задържат тъй наречените иманяри конфискуват намереното в тях и после законно го продават.Как ще пълнат партийната каса?

Въпроси много,на които отговорите се знаят.
Въпроса е защо вие журналистите на ги зададете на управляващите?
Защо не изкарате истината?
Нали се борите за голямата сензация?
Ами едва ли ще намерите по голяма сензация от тази Българското културно наследство сменено със фалшификати и продадено на колекционери.

АКО ИМАТЕ ПО ГОЛЯМА СЕНЗАЦИЯ ОТ ТАЗИ ЗДРАВЕ И КАЖЕТЕ
Филип Македонски  - Кой ограбва културното ни наследство?   |2010-03-31
Определено Мила Миронова е права във всичко което казва.
Вижте бъдете обективни като журналисти и като толкова много се правите на две и половина аз ще ви кажа общественната тайна за тъй наречените ИМАНЯРИ.Определен кръг от хора от тъй нареченото ВИП общество в България създаде това клише за иманярите и техните набези.Направиха го за да могат напълно законно и необезпокоявани от никой да продават всичко конфискувано от полиция митници намерено от археолозите.
Всички наши археолози имат невероятно големи колекции.Някой запитвал ли се е от каде са придобити? Да не са им останали наследство? Всичко им е придобито докато са работили на държавната се работа.Закон няма да има защото няма как да прикрият кражбите от българските музеи.Общественна тайна е че почти всичко в музеите ни е сменено и продадено на колекционерите.Разбирате ли за какви пари става въпрос?А на Бойко Борисов сега му трябват много пари.Та начина да ги придобият е като задържат тъй наречените иманяри конфискуват намереното в тях и после законно го продават.Как ще пълнат партийната каса?

Въпроси много,на които отговорите се знаят.
Въпроса е защо вие журналистите на ги зададете на управляващите?
Защо не изкарате истината?
Нали се борите за голямата сензация?
Ами едва ли ще намерите по голяма сензация от тази Българското културно наследство сменено със фалшификати и продадено на колекционери.

АКО ИМАТЕ ПО ГОЛЯМА СЕНЗАЦИЯ ОТ ТАЗИ ЗДРАВЕ И КАЖЕТЕ
Филип Македонски  - Кой ограбва културното ни наследство?   |2010-03-31
Определено Мила Миронова е права във всичко което казва.
Вижте бъдете обективни като журналисти,и като толкова много се правите на две и половина,аз ще ви кажа общественната тайна за тъй наречените ИМАНЯРИ.

Определен кръг от хора от тъй нареченото ВИП общество в България създаде това клише за иманярите и техните набези.Направиха го за да могат напълно законно и необезпокоявани от никой,да продават всичко конфискувано от полиция,митници,намерено от археолозите.
Всички наши археолози имат невероятно големи колекции.Някой запитвал ли се е от каде са придобити? Да не са им останали наследство? Всичко им е придобито докато са работили на държавната се работа.
Закон няма да има защото,няма как да прикрият кражбите от българските музеи.
Общественна тайна е че почти всичко в музеите ни е сменено и продадено на колекционерите.
Разбирате ли за какви пари става въпрос?
А на Бойко Борисов сега му трябват много пари.Та начина да ги придобият е като задържат тъй наречените иманяри,конфискуват намереното в тях и после законно го продават.

Как ще пълнат партийната каса?

Въпроси много,на които отговорите се знаят.
Въпроса е защо вие журналистите на ги зададете на управляващите?
Защо не изкарате истината?
Нали се борите за голямата сензация?
Ами едва ли ще намерите по голяма сензация от тази Българското културно наследство сменено със фалшификати и продадено на колекционери.

АКО ИМАТЕ ПО ГОЛЯМА СЕНЗАЦИЯ ОТ ТАЗИ ЗДРАВЕ И КАЖЕТЕ
Филип Македонски  - Кой ограбва културното ни наследство?   |2010-03-31
Определено Мила Миронова е права във всичко което казва.
Вижте бъдете обективни като журналисти,и като толкова много се правите на две и половина,аз ще ви кажа общественната тайна за тъй наречените ИМАНЯРИ.

Определен кръг от хора,от тъй нареченото ВИП общество в България създаде това клише за иманярите и техните набези.

Направиха го за да могат напълно законно и необезпокоявани от никой,да продават всичко конфискувано от полиция,митници,намерено от археолозите.
Всички наши археолози имат невероятно големи колекции.Някой запитвал ли се е от каде са придобити? Да не са им останали наследство?
Всичко им е придобито докато са работили на държавната се работа.

Закон няма да има защото,няма как да прикрият кражбите от българските музеи.
Общественна тайна е че почти всичко в музеите ни е сменено и продадено на колекционерите.
Разбирате ли за какви пари става въпрос?
А на Бойко Борисов сега му трябват много пари.Та начина да ги придобият е като задържат тъй наречените иманяри,конфискуват намереното в тях и после законно го продават.

Как ще пълнат партийната каса?

Въпроси много,на които отговорите се знаят.
Въпроса е защо вие журналистите на ги зададете на управляващите?
Защо не изкарате истината?
Нали се борите за голямата сензация?
Ами едва ли ще намерите по голяма сензация от тази Българското културно наследство,сменено със фалшификати и продадено на колекционери.

АКО ИМАТЕ ПО ГОЛЯМА СЕНЗАЦИЯ ОТ ТАЗИ,ЗДРАВЕ И КАЖЕТЕ
Филип Македонски  - Кой ограбва културното ни наследство?   |2010-03-31
Определено Мила Миронова е права във всичко което казва.
Вижте бъдете обективни като журналисти,и като толкова много се правите на две и половина,аз ще ви кажа общественната тайна за тъй наречените ИМАНЯРИ.

1) Определен кръг от хора,от тъй нареченото ВИП общество в България създаде това клише за иманярите и техните набези.

Направиха го за да могат напълно законно и необезпокоявани от никой,да продават всичко конфискувано от полиция,митници,намерено от археолозите.
Всички наши археолози имат невероятно големи колекции.Някой запитвал ли се е от каде са придобити? Да не са им останали наследство?
Всичко им е придобито докато са работили на държавната се работа.

Закон няма да има защото,няма как да прикрият кражбите от българските музеи.
Общественна тайна е че почти всичко в музеите ни е сменено и продадено на колекционерите.
Разбирате ли за какви пари става въпрос?
А на Бойко Борисов сега му трябват много пари.Та начина да ги придобият е като задържат тъй наречените иманяри,конфискуват намереното в тях и после законно го продават.

Как ще пълнат партийната каса?

Въпроси много,на които отговорите се знаят.
Въпроса е защо вие журналистите на ги зададете на управляващите?
Защо не изкарате истината?
Нали се борите за голямата сензация?
Ами едва ли ще намерите по голяма сензация от тази Българското културно наследство,сменено със фалшификати и продадено на колекционери.

АКО ИМАТЕ ПО ГОЛЯМА СЕНЗАЦИЯ ОТ ТАЗИ,ЗДРАВЕ И КАЖЕТЕ
Филип Македонски  - Кой ограбва културното ни наследство?   |2010-03-31
Определено Мила Миронова е права във всичко което казва.
Вижте бъдете обективни като журналисти,и като толкова много се правите на две и половина,аз ще ви кажа общественната тайна за тъй наречените ИМАНЯРИ.

1) Определен кръг от хора,от тъй нареченото ВИП общество в България създаде това клише за иманярите и техните набези.

Направиха го за да могат напълно законно и необезпокоявани от никой,да продават всичко конфискувано от полиция,митници,намерено от археолозите.
Всички наши археолози имат невероятно големи колекции.Някой запитвал ли се е от каде са придобити? Да не са им останали наследство?
Всичко им е придобито докато са работили на държавната се работа.

Закон няма да има защото,няма как да прикрият кражбите от българските музеи.
Общественна тайна е че почти всичко в музеите ни е сменено и продадено на колекционерите.
Разбирате ли за какви пари става въпрос?
А на Бойко Борисов сега му трябват много пари.Та начина да ги придобият е като задържат тъй наречените иманяри,конфискуват намереното в тях и после "законно" го продават.

Как ще пълнат партийната каса?

Въпроси много,на които отговорите се знаят.
Въпроса е защо вие журналистите на ги зададете на управляващите?
Защо не изкарате истината?
Нали се борите за голямата сензация?
Ами едва ли ще намерите по голяма сензация от тази: Българското културно наследство,сменено със фалшификати и продадено на колекционери.

АКО ИМАТЕ ПО ГОЛЯМА СЕНЗАЦИЯ ОТ ТАЗИ,ЗДРАВЕ И КАЖЕТЕ
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията