Начало
21 Юни 2021 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Как се отглеждат бебета без памперси и биберони Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Светски новини - Семейство
Написано от Кремена СЛАВКОВА   
Петък, 24 Юли 2009 18:39
Начало на статията
Как се отглеждат бебета без памперси и биберони
страница 2-ра
Всички страници
Чували ли сте за ЕБХ? Не сте. И даже не знаете какво означава тази абревиатура? Отговорът е “Естествена бебешка хигиена”. А какво би трябвало да се подразбира под това словосъчетание? Казано накратко - как да отглеждаш, да се грижиш и да възпитаваш детето си още от самото му раждане в естествени хигиенни навици и като цяло - в среда, възможно най-близка до естествената за едно живо същество, включително хомо сапиенс.
Още в началото искам да спомена, че авторът на тази статия, без да е чувала за ЕБХ допреди около две години и половина, има две малки момиченца (вече на 5 и на 3 годинки), отгледани без памперси (е, не напълно, а почти, защото в родилния дом в Плевен са, или поне бяха, задължителни) и съвсем без биберони (дори при опита на една от бабите да даде на малката ми дъщеричка биберон, когато беше на 3-4 месеца, тя понечи да повърне). И защо така, пита модерната съвременна майка, не е ли глупаво да не се възползваш от модерните удобства?! (Въпросът е за кого са удобни те…) Просто защото най-хубавото и естествено за бебенцето е то да се кърми от мама и да се изхожда като човек,

а не да се превръща в портативна тоалетна,

разнасяйки със себе си пълен с урина или екскременти памперс. Да не говорим колко средства спестяват и двата “метода”. Може би за някои майки е по-лесно да нахлузят на малкото човече памперса и да му го сменят когато вече прокапе, но всъщност и за родителите е много по-леко и радващо да отглеждат дете с хигиенни навици вместо да се борят за ходенето до тоалетната, когато това вече се наложи от възрастта или да бъркат млека и да се притесняват дали са достатъчно топли и пресни. Относно второто - има случаи, когато кърменето не е възможно, макар че съм ставала свидетел и на чиста проба мързел от страна на майките, а това е абсурдно при положение, че за тях самите е несравнимо по-лесно да кърмят.
Относно първото - честно казано, винаги съм се чудела как може една майка, т.е. жена, на която се е налагало да ползва дамски превръзки (нещо, може да се каже - сходно с памперса) и сама знае колко неприятно е това - когато роди, да надене на бебенцето си - което няма избор - неудобния и предизвикващ неприятно усещане памперс… Множество родители по света също отглеждат децата си съобразно “правилата” на естествената бебешка хигиена без да знаят за съществуването на метода. В повечето култури, където тя се прилага, дори нямат име за това - то си е

неизменна част от грижата за детето

както храненето и къпането. Май единствено в т.нар. развити, цивилизовани страни, човечеството само си налага спазването на изкуствени правила и условности. А те често затормозяват ритъма на живота и вместо да улесняват индивида, само го вкарват в рамките на още и още закони и зависимости. Може би ще кажете - но как така човек, който живее в сегашния динамичен, бързо развиващ се и напрегнат свят, едва ли не ще се връща към природата?! Така няма да е в крак с времето, няма да е конкурентен, ще изостане от другите… Всъщност всичко това зависи от родителите - тяхната организация, желание и възможност за промяна и адаптация, както и целите, които си поставят. Все повече и повече родители и в България, освен в много от най-развитите страни по света, се обръщат към естествения начин на отглеждане на децата си. 70% от бебетата на Планетата ни растат без пелени. Това се случва не само в топлите райони, но и сред народите на Север, в Гренландия, Аляска, Сибир. Все повече родители от Западното общество се завръщат към този метод, водени от желание за по-добра комуникация с бебето, за откликване на неговите естествени нужди да бъде сухо и чисто и от стремеж за опазване на околната среда и изхвърляне на по-малко неразградим боклук, какъвто са памперсите.Тук не правим никаква реклама. Просто защото това, което ви представяме

не е продукт, който някой продава на някого

нито е нечия запазена марка. Това е само един вариант на грижа за бебето - най-простият и най-естествен възможен вариант, който за хората извън силно “развитите” технологични общества е нещо съвсем нормално и за тях всъщност “нашият” високо-технологичен начин - с изкуствените помощни средства - е странен и непонятен.
ЕБХ не е просто алтернатива на пелените, а нов, различен подход на общуване с бебето, обясняват привържаниците на метода. До голяма степен в България през последните десетилетия - спазвайки модата на съвремието - към новороденото се подхожда механично. Един вид се смята, че то е нещо неразумно и безпомощно, което не може да говори, нито да контролира тялото си и затова има нужда само от храна и повиване. Плачът, звуците му, движенията, изглеждат хаотични и несвързани. Но така е само на пръв поглед. Истината е, че детето още от раждането "говори" с нас и се опитва да бъде разбрано. Въпросът е дали ние ще се постараем да го разберем.
Когато започнете да комуникирате с бебето,

ще останете изненадани колко умно и осъзнато същество е то

Но как се извършва тази комуникация, щом то още не може да говори? Всъщност колко родители чакат първите смислени изречения, за да общуват с детето си? Това става чрез езика на тялото, на жестовете, на звуците, дори посредством телепатията - все пак майката и бебето са били свързани в продължение на цели 9 месеца, като е доказано, че тази връзка продължава и след раждането, макар на друго ниво. Не само майката реагира на сигналите на бебето, но и то разбира нейните послания. Бебето може да ви съобщи всичките си впечатления и нужди. И още от раждането си то може да сигнализира, когато му се ходи до тоалетната. В това няма нищо загадъчно и необяснимо. Новороденият човек, като всеки бозайник, има вродено чувство за чистота. Всъщност ние, цивилизованите хора, насилствено потискаме хигиенните навици на рожбите си, като ги привикваме към неприсъщи за което и да било живо същество изкуствени заместители и по този начин усложняваме естествения растеж на децата си.
Лесно е да се опитате да чуете детето си. То се опитва да ви съобщи, когато има нужда. И се радва, когато го разбирате и му помогнете даостане чисто, сухо и комфортно.
Много родители в България вече се учат да обръщат нужното внимание на бебето, да разбират сигналите му и когато е нужно - да го подържат за малко над подходящ съд. В резултат на това

отпадат ревящите бебета с подмокрени дупета

прането на пелени или изхвърлянето на памперси, които замърсяват природата.
Какви са предимствата на метода ЕБХ? Бебето носи обикновени гащички - избягват се подсичания, вагинални инфекции, претопляне на тестисите при момченцата и др. Отпада късната тренировка на гърне, която често е доста стресова за детето и родителите. Детето придобива тоалетни навици много по-рано от връстниците си (обикновено преди годинка) и това му дава повече самочувствие и самостоятелност.

Родителите от своя страна се научават да разбират по-добре детето и - немаловажно - спестяват пари. Бебчето отрано се научава да общува с тях и да бъде разбирано. Отпада необходимостта от непрекъснато повиване с еднократни пелени, което може

да спести на семейния бюджет над 1 000 лв.

Много по-удобно се пътува с гърне, отколкото с торба памперси. Много по-удобно е да изходиш бебето в парка, в тоалетната на ресторанта, влака или магазина, отколкото да се чудиш как и къде ще го събличаш, чистиш и преобуваш.
ЕБХ няма нищо общо с ранното приучаване към гърне, за което психолозите са единодушни, че носи повече вреди, отколкото ползи. ЕБХ не е принуда за бебето, а просто отклик на неговите естествени нужди. Родителят само предлага на бебето да се изходи, а то решава дали ще го направи наистина, не става въпрос за принудително седене на гърнето или издържане с часове над легенчето.
Още нещо изключително важно - за всички и за вбъдеще - придържайки се към ЕБХ, съхраняваме природата. А това е най-доброто, което можем да направим за децата - да им завещаем чиста природа. Ако приложим този прост метод, ще съхраним много дървета, вода и почва за бъдещите поколения. Според данни на Националния статистически институт (НСИ) средно 222 000 деца годишно ползват памперси в България. За всяко от тях отиват по 85 броя памперси месечно. 85 памперса х 12 месеца = 1 020 годишно х 222 000 деца = 226 440 000 мръсни памперса. Така - заради начина, по който днес се отглеждат бебетата

над 220 млн. памперси отиват на бунищата у нас всяка година

където за столетия напред ще гният и замърсяват почвата, водата и въздухът на децата ни и техните поколения.
Еднократните пелени (памперсите), колкото и умело да са рекламирани, всъщност развиват нездрави навици и психика в детето - с тях то престава да обръща внимание на естествените сигнали на тялото си. Носейки памперс, то е принудено да седи в собствените си нечистотии и така с времето съзнанието му свърза долната част на тялото с нещо нечисто, срамно, неприятно. Това

може да доведе до нездрава сексуалност

и други психични проблеми на по-късен етап. Вече се провеждат изследвания, доказващи, че ранното осъзнаване и контролът на телесните функции у детето поставя основата на по-висока осъзнатост, самочувствие и нормална сексуалност на по-късен етап.
Естествената бебешка хигиена е екологична, безплатна и се харесва от бебето. С нейна помощ то ще се радва на сухо, проветриво и чисто дупе; ще се радва, че го разбират и върши нещо самостоятелно.
Можете да започнете ЕБХ веднага след раждането. Обикновено се започва преди 6-ия месец, въпреки че е подходяща всяка възраст. Но на по-късен етап децата вече са научени да ползват памперса за тоалетна и са загубили усета за биологичните си нужди. Затова и трудно ще ги комуникират.
Всъщност памперсите са една малка част от метода, наречен

Detachment Parrenting или “откъснато родителство”

“специалистите” вземат бебето още от раждането, откъсват го от майката - така, че то изживява родилна травма, която ще остане в подсъзнанието му доживот, нахлузват му памперс, срязват му веднага пъпната връв и го отвеждат от мама, като не й дават шанс тя да го кърми в първите часове. Понякога минават часове, дори дни, преди то да може да се гушне в нея и да чуе отново сърцето й. По-късно тя го слага в количка, тиква му биберона и така го поддържа все по-далеч от себе си.
Истината е, че сухите бебешки млека, бебешкото кошче, детската количка, пелените за еднократна употреба са все продукт на философията за „откъснато” (разделено) гледане на дете, което се е наложило в западния свят в поствоенните времена. Само едно поколение по-късно американската индустрия рекламира и

налага като стандарт тези практики по света

Ето какво споделя един български родител - татко, който открива ЕБХ и се радва на ползите от метода за своето дете и неговата майка: “Мислех си, че всички бебета реват при раждането. Но се оказа, че не е така. Те плачат само в родилния дом, защото са изоставени безащитни, в една стая с други плачещи бебета, далеч от мама, с която са били заедно 9 месеца. И нищо чудно, че после такива майки не могат да усещат децата си и за тях майчината интуиция е нещо абстрактно и непонятно. Срещу ЕБХ има яростна опозиция, защото майките много добре знаят, че памперсът не е добре за детето - най-малкото му докарва подсичания, запарване, да не говорим за нечистоплътността детето да носи тоалетната на себе си, заедно със съдържанието й. Очевидно е предимството на едногодишно бебе с обикновени гащички пред неговия връстник с памперс, при 30 градуса жега! Но ако признаят това, те ще трябва да признаят пред себе си, че не правят добро на детето си. И затова те продължават да възхваляват памперсите... Преди да се роди нашето бебе ни бяха казали, че това е разход около 300 лв. на месец. Да, с памперси, с биберони, пюрета, изкуствени млека, кърпички, пудри и т.н. Несъмнено това е

бебето - мечта за корпорациите, производители на детски стоки

Неслучайно те полека прокарват идеята, че е нормално детето да носи памперси до 4-годишна възраст, че кърменето ще развали бюста на майката, че децата трябва да се отбиват още на 6 месеца и т.н. Но какво се оказа в действителност. Решихме да опитаме Attachment parrenting с новородения ни син, който метод е близка интуитивна връзка с детето, усещане за него като за част от нас. За нас бе непонятно, защо някой слага памперс на бебето си, щом като самият той не би стоял и минута с тази отврат на задника си. Затова потърсихме алтернатива и я намерихме в http://nodiaper.beinsa.info Детето ни никога не пожела биберон, не пожела и памперс, защото от 2-рата седмица усети предимството на ЕБХ, не пожела друга храна, защото няма по-вкусно от млякото на мама. Обича да го носим на слинг, защото така се чувства уютно и защитено. А когато е плътно до майката, тя усеща всички негови нужди като свои собствени. И в крайна сметка като тръгнем на разходка или на гости, взимаме само един чифт резервни гащички (за всеки случай) и това е всичко.”
Какво по-хубаво от спокойно бебче и спокойни родители! Разбира се, всеки сам решава как да отглежда детето си и, съответно - носи отговорността за това. И всеки сам може да прецени докъде и какво да използва от един или друг метод на възпитание и отглеждане на рожбата си. Повече за ЕБХ можете да откриете в интернет на www.bezpeleni.info

Снимки: личен архив и интернетХаресвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."