Начало Водещи История
18 Ноември 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 16 Ноември 2019 15:34
Петък, 15 Ноември 2019 14:09
Петък, 15 Ноември 2019 13:00
Петък, 15 Ноември 2019 12:34
РЕКЛАМА
История
В събота откриват паметникът в Плевен на Девета пехотна дивизия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 14 Ноември 2019 14:41
pametnik deveta1Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия в Плевен на 16 ноември, събота. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран. На тържествената церемония ще присъстват и представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, представители на местната власт, депутати, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника.
Тържествата в Плевен ще започнат в 10,45 ч. на площад „Възраждане“ с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие. В 11,30 ч. участниците ще се отправят към площад „Свободата“, където в 12 ч. ще се състои официалният ритуал по откриване на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия. Мемориалът представлява архитектурно- художествена композиция от пет скулптури – на ген. Владимир Вазов и четирима от войници.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на паметника. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции. С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани.
През годините са правени няколко опита да бъде изграден паметник за увековечаване на подвига на българския войник в битката при Дойран. През 1936 г. в Плевен е учреден Инициативен комитет за изграждане на паметник на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Изготвен е проект, започва усилено събиране на средства. Военновременната обстановка в страната, както и последвалите драматични събития около и след 9 септември 1944 г. осуетяват намеренията на плевенската общественост. Събраните средства за паметника изчезват безследно.
През 2000 г. е взето решение за издигане на паметник, но липсата на достатъчно финансови средства принуждава организаторите да се задоволят само с поставянето на паметна плоча в района на паметника на 4-и пехотен Плевенски полк в Градската градина. На 16 март 2018 г., под патронажа на министър Каракачанов беше създаден инициативен комитет „Героите на Дойран“ за изграждането на паметник, във връзка със 100-годишнината от битката при Дойран и края на Първата световна война. Проектът бе утвърден от Областната комисия „Военни паметници“, съгласно Закона за военните паметници. Макет на проекта мина и на обществено обсъждане в Плевен.
 
Гражданите на Левски изразиха своята почит към народните будители Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 01 Ноември 2019 12:15
buditeli Levski1„Поклон, будители народни, на българския дух творци. На вас дължим ний дни свободни, на вас, апостоли - творци!” С Химна на народните будители и възрожденски песни започна честването на Деня на народните будители в Левски.
Празникът събра пред НЧ „Георги Парцалев - 1901” ученици и учители от СУ „Крум Попов”, ОУ „Максим Горки”, деца и родители, млади възрожденци, граждани в знак на почит и признателност към живота и делата на българските просветители, книжовници и революционери, завещали на поколенията своята безпределна обич към Отечеството.
За живота, силата и мъдростта на народните будители припомниха ученици - младите хора в Левски. Петя Чолакова - гл. експерт ”Образование, култура и спорт” честити празника на всички, съпричастни към днешния ден. Цветя бяха положени пред барелефа „Слава вам, будители народни !” пред читалището и паметника на поета и революционер Христо Ботев.
buditeli Levski3 buditeli Levski2
Последно променен на Петък, 01 Ноември 2019 12:22
 
Книга разказва за учители и ученици на плевенското Лозаро-винарско училище Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 18 Октомври 2019 13:42
nezabravimite koritsaНа 24 октомври, четвъртък, от 17:30 часа Регионалната библиотека „Христо Смирненски” – в Плевен ще представи книгата на Иванка Рангелова и проф. Веско Блажев „Незабравимите”, съобщават от библиотеката. Изданието е продължение на книгата „Светла пътека” със същите автори.
Двата тома са посветени на учители и ученици на плевенското Лозаро-винарско училище, оставили значителен принос в развитието на икономиката на България, селскостопанската наука и образованието. Мнозина от тях са академици, професори, доценти, директори на различни институти и предприятия. Голяма част от възпитаниците на Лозаро-винарското училище в Плевен са носители на държавни отличия.
В томовете са включени общо 140 биографии на видни учители и ученици на училището.
Книгата „Незабравимите” ще представи инж. Радославка Желязкова, изпълнителен директор на Винпром Плевен ЕАД - Плевен.
Последно променен на Петък, 18 Октомври 2019 13:55
 
Експозиция с уникални фотоси от историята на самолетостроенето в България Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 31 Октомври 2019 13:57
samoletostroene izlozhbaПо инициатива на клонa в Пловдив на Българското астронавтическо дружество, Регионалният академичен център в Плевен организира документална фотоизложба „Самолетостроенето в България“. Събитието се организира по повод 1 ноември – Деня на народните будители и се провежда под патронажа на Община Плевен, а домакин е Регионалният исторически музей в Плевен. Съорганизатори са още Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък и Факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“.
Експозицията включва уникални фотоси от богатата история на самолетостроенето в България. Изложбата е много актуална, както с богатата сбирка от важни и малко известни документи от служебните архиви и личните архивни фондове, така и с многото фотоматериали. Всичките, над 70 на брой фотоси, са предварително селектирани и тематично подредени.
Експозицията проследява развитието на самолетостроенето в България, което е едно от големите индустриални предизвикателства през XX век. В България са разкрити три самолетни фабрики – Държавната аеропланна работилница – ДАР, в София, Държавната самолетна фабрика – Казанлък и Държавната самолетна фабрика – Ловеч. Изложбата е признание за значението и мястото на самолетостроенето в България, за родните самолетостроителни фабрики, произвеждали стотици самолети, за българските летци и техния принос в световната авиация и космонавтиката. Тя има за цел да популяризира и откриващото се от януари 2020г. Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия.
Фотокопията на снимки, в голямата си част – предоставени от Българската Военна академия „Г.С. Раковски“, са подбрани и предварително проучени от полковник (о.р.) проф. Димитър Недялков. Ползвани са и копия на архивни изображения, собственост на колекционери и наследници на казанлъшките военни - Петя Големанова, Румелия Христова и Лилия Димитрова.
Официално откриване е в петък, 1 ноември 2019 година, от 16:30 часа, а експозицията ще бъде отворена до 17.11.2019 г.
Последно променен на Четвъртък, 31 Октомври 2019 14:04
 
Софийски софтуеристи ще освежават парка на къща музей "Цар Освободител" в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура - История
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Октомври 2019 14:49
kashta muzej PlevenНа 18 октомври 2019 г. за трета поредна година специалисти от софтуерна компания SAP LABS BULGARIA - София с мениджър Красимир Недков ще участват в доброволческа акция в Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. Събитието е част от глобалната инициатива „Месец на доброволчеството” в компанията. Екипът за поредна година ще обнови безвъзмездно мемориалния парк  и ще боядиса оградата на музея.
Доброволческите инициативи са традиция за компанията през последните десетина години. Те се провеждат в един ден от годината, обичайно през октомври или ноември. Обектите, на които се работи, се избират от самите екипи.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 109