Начало Водещи Религия
24 Май 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 24 Май 2019 09:45
Четвъртък, 23 Май 2019 14:41
Четвъртък, 23 Май 2019 13:32
Четвъртък, 23 Май 2019 13:30
РЕКЛАМА
Религия
Започващото на 5 май апостолическо пътуване на папа Франциск в България и Северна Македония ще бъде под мотото „Мир на земята“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 03 Май 2019 16:00
papa FrantsiskМинистър-председателят Бойко Борисов ще посрещне Негово Светейшество папа Франциск на летище София на 5 май. Светият отец пристига у нас на апостолическо пътуване, което ще продължи до 7 май, като ще посети градовете София и Раковски. Българският премиер ще приветства с добре дошъл Негово светейшество, веднага щом стъпи на наша земя. Двамата ще проведат среща, като във фокуса й ще бъдат установените отношения и диалог между България и Светия престол и желанието те да продължат да се развиват, за да може с общи усилия да се допринася за изграждането на по-хуманен свят, в защита на слабите и уязвимите, както и за отстояването на християнските ценности и норми.
Мотото на апостолическото пътуване на Светия отец е „Мир на земята“, което е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. български папа – Анджело Ронкали. Това показва желанието на папа Франциск посещението му у нас да бъде под знака на мира, да поздрави и благослови всички българи, да отправи своите послания за мир и благоденствие по света от нашите земи.
„Признателни сме за избора и високата чест призивът „Мир на земята“ да бъде отправен от България - страна с хилядолетна история и традиции на мирно съжителство между различни религии, етноси и народи“, заяви българският премиер в навечерието на апостолическото пътуване на папа Франциск.
Главата на Римокатолическата църква идва по покана на държавните власти. Такава бе отправена по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Ватикана на 25 май 2018 г. Тогава двамта проведоха среща на четири очи, след която министър-председателят връчи официална покана на папа Франциск. В нея бе отбелязано, че в България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания.
„Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него, за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа“, бе акцентирано в поканата до папа Франциск. В този дух и по инициатива на българското правителство, поклонническата аудиенция на българската делегация при папа Франциск по повод 24 май през миналата година за първи път бе осъществена съвместно с делегацията на Република Северна Македония. След София папа Франциск ще посети Скопие. Апостолическото му пътуване до България и Северна Македония е 29-ото, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква.
В София Светия отец пристига с папска свита от 35 души, в която са включени най-висшите представители на Светия Престол, както и близо 70 журналисти от световни медии, които традиционно отразяват апостолическите пътувания на папата.
Последно променен на Петък, 03 Май 2019 19:03
 
Отмениха наредба, регламентираща дейността на религиозните общности на местно ниво Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 24 Април 2019 10:34
ObS obsajdane copyОбщински съвет - Плевен, прие наредба за отмяна на Наредба №13 за регламентиране дейността на религиозните общности на територията на Община Плевен. Предложението бе първа точка в дневния ред на заседанието. След дебат то получи подкрепата на 27 от общинските съветници, 2 гласуваха „против“, 5 „въздържал се“.
Относно Наредба №13 до председателя на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев е постъпил сигнал от адвокат Юлиан Дацев от Софийска адвокатска колегия, с който той сезира с искане за отмяна. За сигнала е информиран кметът на Общината Георг Спартански, разпореден е и преглед на съдебната практика по въпроса. Днес тя бе цитирана в залата. Установено е, че по протести на прокурори или обжалване от страна на религиозни институции, са отменени наредби на общинските съвети, поради липса на материална компетентност за издаването им. Т.е с тях са регламентирани обществени отношения, които са уредени в нормативни актове от по-висока степен и в този смисъл не е необходима допълнителна регламентация. С решение от февруари 2018 г. на Върховния административен съд е оставено в сила решение на Административен съд - Кюстендил, с което е прогласена нищожността на Наредба за дейността на религиозните общности на територията на община Кюстендил. В мотивите на съда подробно са изложени и аргументите относно липсата на материална компетентност на Общинския съвет да регламентира отношенията, касаещи правото на вероизповедание. Тези отношения са уредени изцяло със Закона за вероизповеданията. Освен това в ЗМСМА е определен кръга от въпроси от местно значение, решаването на които законът е поставил в компетентност на общинските съвети. Въпросите, касаещи правото на вероизповедание и свързаните с това дейности е извън този кръг. Също така в Закона за вероизповеданията е въведено правомощие на кмета на общината да регистрира местните поделения на регистрираните в Софийски градски съд религиозни общности и да води съответен регистър на местните вероизповедания. В същия закон е предвидено държавната политика в областта на правото на вероизповедание да се осъществява от Министерски съвет. Т.е. недопустимо е общинските съвети да провеждат своя собствена политика в тази област, респективно да урегулират тези отношения с наредба на местно ниво.
Наредбата за отмяна на Наредба №13 на Общински съвет - Плевен, за регламентиране дейността на религиозните общности на територията на общината влиза в сила след публикуването й на интернет страницата на местния парламент.
 
Песни и стихчета, посветени на Лазарица и Цветница, огласиха съда Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Април 2019 16:09
RS lazarkiЛазарки пяха и наричаха за здраве и берекет в Съдебната палата в Плевен. Децата са от ІV-та подготвителна група „Мечо пух“, на СОДГ „Теменуга“ в града. Те, заедно с техните преподаватели, бяха подготвили богата програма от песни и стихчета, посветени на идващите празници Лазарица и Цветница.
Посещението на децата е по покана от заместник председателя на Районен съд Плевен - съдия Светослава Цонева. Председателят на Районния съд – съдия Даниела Дилова, приветства малките лазарки, като всяка от тях получи в кошничката си дарове, в знак на благодарност за положения труд и за настроението, което донесоха в Съдебната палата.
 
Деца поздравиха в Общинския съвет с предстоящите Великденски празници Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 24 Април 2019 10:26
Velikden ObS gosti1Две деца от центрове за настаняване от семеен тип - Алка и Исус, поздравиха по повод предстоящите Великденски празници общинските съветници и представителите на местната управа на заседанието на Общински съвет - Плевен. Малките гости рецитираха стихове, посветени на един от най-светлите и изпълнени с надежда християнски празници и пожелаха на всички да са здрави и да посрещнат Великден с много настроение.
От името на Общинския съвет председателят Мартин Митев благодари на децата за хубавата изненада и им пожела да са здрави, да растат усмихнати, да имат време както за уроците в училище, така и за игри. Гостенчетата получиха и подаръци, връчени им от кмета на общината Георг Спартански - пликове с лакомства, които да споделят за празниците и с останалите деца в центровете за настаняване от семеен тип.
Последно променен на Сряда, 24 Април 2019 14:59
 
Великденска украса в Победа създава празнично настроение в навечерието на празниците Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 17 Април 2019 14:57
Pobeda ukrasa VelikdenВеликденска украса в Победа създава празнично настроение в навечерието на празницитеВ очакване на пролетните празници Лазарица, Цветница и най-хубавия християнски празник - Великден, Народно читалище „Зора-1990г.“ в Победа украси празнично и пъстроцветно зелената площ пред Читалището. Великденската декорация е изработена от деца, участвали в творческа работилница, съвместно с читалищните дейци.
Кошницата с Великденски яйца, изработени от учениците, ще краси централната част на селото. Озеленяването, всички художествени елементи и превръщането на украсата в пъстроцветна градина, бе осъществено от читалищните дейци Димитринка Гетова и Цветанка Ангелова, и доброволеца Маргарита Александрова.
За да бъде украсата още по-впечатляваща, местните творци Илияна Дончева и Юлия Гергова - Пенчева изрисуваха майсторски Великденски яйца с фолклорни и християнски мотиви.
С участието на децата и учениците от село Победа украсата създаде празнично настроение и дух, в очакване на Великденските празници.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 41