Начало Водещи Политика
21 Октомври 2020 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 20 Октомври 2020 15:33
Вторник, 20 Октомври 2020 14:53
Вторник, 20 Октомври 2020 14:14
Вторник, 20 Октомври 2020 12:22
Вторник, 20 Октомври 2020 11:55
Вторник, 20 Октомври 2020 11:50
Вторник, 20 Октомври 2020 11:45
Вторник, 20 Октомври 2020 10:55
Вторник, 20 Октомври 2020 10:39
Вторник, 20 Октомври 2020 08:41
Понеделник, 19 Октомври 2020 12:35
Понеделник, 19 Октомври 2020 11:37
Понеделник, 19 Октомври 2020 11:32
Понеделник, 19 Октомври 2020 11:27
Понеделник, 19 Октомври 2020 11:25
Понеделник, 19 Октомври 2020 11:21
Понеделник, 19 Октомври 2020 11:15
Понеделник, 19 Октомври 2020 10:33
Понеделник, 19 Октомври 2020 09:47
Петък, 16 Октомври 2020 14:48
Петък, 16 Октомври 2020 13:40
Петък, 16 Октомври 2020 12:31
Петък, 16 Октомври 2020 10:05
Петък, 16 Октомври 2020 10:00
Четвъртък, 15 Октомври 2020 11:03
РЕКЛАМА
Политика
Община Левски е отличена с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 13 Октомври 2020 16:18
etiket upravlenie LevskiЕвропейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво е сертификат за качество на цялостното управление в общините, като управлението се оценява по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа, валидни за всички държави членки. С него се удостоверява, че дадена община отговаря на европейските стандарти за качество на управлението на местно ниво. Кметът на Община Левски - Любка Александрова за отличието:
„Радвам се, че тази награда беше връчена точно в Деня на българските общини- 12 октомври. За мен тя е признание за добрата екипна работа на общинската администрация, на Общински съвет- Левски, на кметовете на кметства, на този голям екип от хора, които ежедневно, ежегодно са ангажирани да управляват добре услугите за населението на общината. ”изрази благодарността си към всички допринесли за отличието Любка Александрова. „Радвам се, защото е признание за висок професионализъм, за отдаденост, за административен капацитет на европейско ниво. Радвам се , че Община Левски по нищо не отстъпва като управление на водещите общини в България. ”
23 български общини са отличени с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво в рамките на петата процедура за присъждане на авторитетния приз, информират от Пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заедно с председателя на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов, връчиха призовете на церемония, организирана от Националното сдружение на общините в Република България по повод Деня на българската община – 12 октомври.
„Общината е не само административна структура, а гръбнакът на държавното управление. Вие познавате най-добре проблемите на хората и търсите решенията. Вашият труд е благословен, защото мижете да видите резултата от работата си. В мое лице и в лицето на МРРБ ще намерите коректен партньор, диалогичност и разбиране. ” каза министър Аврамова по време на церемонията и поздрави отличените общини за ползотворната работа.
Етикетът – кристален дванадесетостен, върху който са гравирани дванадесетте принципа за добро управление на Съвета на Европа, на който страната ни е член, се присъжда на общини, които успешно ги прилагат.
Дванадесетте принципа за добро управление, по които се оценяват кандидатурите са: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие, отзивчивост, ефикасност и ефективност, откритост и прозрачност, върховенство на закона, етично поведение, компетентност и капацитет, иновации и отвореност за промени, устойчивост и дългосрочна ориентация, стабилно финансово управление, човешки права, културно разнообразие и социално единство, отчетност.
Главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което на свой ред да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България, информират от Пресцентъра на МРРБ.
 
Новоизбраният кмет на кметство Бохот Бойка Пъшева положи клетва пред Общински съвет - Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 08 Октомври 2020 18:40
kletva kmet BohotНовоизбраният кмет на кметство Бохот Бойка Пъшева положи клетва пред Общински съвет - Плевен и встъпи официално в длъжност. Тя изрече клетвените слова на свиканото по този повод заседание на местния парламент пред председателя на Общинския съвет Мартин Митев, кмета на Община Плевен Георг Спартански, областния управител на Област Плевен Мирослав Петров и присъстващите в залата общински съветници.
„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от кметството и да работя за тяхното благоденствие.“, закле се Бойка Пъшева, след което положи подпис и под клетвения лист пред председателя на Общинския съвет Мартин Митев. 
Днешното заседание на Общински съвет - Плевен бе насрочено на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с Решение №297-МИ/27.09.2020 г. на Общинската избирателна комисия, с което бяха обявяване окончателните резултати от произвеждане на изборите за кмет на кметство Бохот в община Плевен на 27 септември тази година. Съгласно посочения текст в ЗМСМА „…при произвеждане на частични избори за кмет на община, за кмет на район или за кмет на кметство новоизбраният кмет полага клетвата преди началото на първото заседание на Общинския съвет след избора, което се свиква от председателя на съвета и се провежда в 14-дневен срок от обявяването на изборните резултати.“
 
Според Мартин Митев на Община Плевен няма да се наложи да ползва безлихвен заем от републиканския бюджет Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 29 Септември 2020 15:37
Martin Mitev copy„Със свиване на разходите там, където това е възможно, и запазвайки добрата финансова дисциплина, която имаме в Община Плевен, считам, че няма да ни се наложи да се възползваме от възможността, която държавата предоставя на общините за безлихвен заем от републиканския бюджет в момента. Да, ситуацията е сложна и никой не е в състояние да прогнозира докога ще продължим в условията на пандемия. Но въпреки това съм оптимист, че в Плевен ще успеем да се справим с наличните средства.“
Оценката е на председателя на Общинския съвет в Плевен, Мартин Митев, по повод представената пред местния парламент информацията за изпълнение на бюджета на Община Плевен, сметките за средства от Европейския съюз и основните показатели към 30 юни тази година. Справката бе внесена като информация на септемврийското заседание на съветниците.
„Към 1 май тази година, т.е в началото на обявеното извънредно положение в страната, се бяхме притеснили наистина сериозно относно местните приходи в бюджета. Притеснението ни идваше от това, че съпоставяйки изпълнението на тази част в него към посочената дата на текущата година и цифрите за същия период от миналата, изоставането беше с около 6 млн. лв. Сума, меко казано, доста сериозна на фона на собствените ни приходи. Разбира се, че имаше много причини за тези показатели - много срокове бяха изтеглени, разсрочени бяха сроковете за плащане на местните данъци и такси, наблюдаваха се и почти нулеви нива на сделките с движими и недвижими имоти, и т.н. Добрата новина е, че към 1 юли тази разлика вече е стопена на минус 2 млн.лв. Т.е имаме определено наваксване. На шестмесечието изпълнението на бюджета в частта „Местни приходи“ вече е малко над 46 %, което в настоящата ситуация е много добре по отношение на приходната ни част. С нетърпение очаквам да видя и финансовите справки за изпълнение на бюджета и за деветмесечието на годината, които трябва да бъдат готови след броени дни. Мое лично мнение е, че със свиване на разходите там, където това е възможно, няма да се наложи Община Плевен да се възползва от възможността, която държавата ни предоставя за безлихвен заем от републиканския бюджет. Да, ситуацията е сложна и никой не е в състояние да прогнозира докога ще продължим в условията на пандемия. Въпреки това съм оптимист, че в Плевен ще успеем да приключим годината с добро изпълнение на бюджета“, коментира Мартин Митев. И обобщи:
„Всичко това е възможно благодарение на добрата финансова дисциплина, която имаме като Общината. Неслучайно Плевен е в челните позиции на Министерството на финансите по този показател и Общината ни може да се похвали с висок кредитен рейтинг.“
 
Социалната дирекция, ОД на МВР и БФС ще ползват безвъзмездно общински имоти Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 01 Октомври 2020 12:19
ObshtinataТри решения за подновяване на договори за безвъзмездно право на управление на общински имоти в Плевен за нуждите на институции в града, прие на септемврийското си заседание Общинският съвет на Плевен. Недвижими нежилищни имоти - частна общинска собственост, да продължат да бъдат ползвани от Дирекция „Социално подпомагане” - Плевен, Областната дирекция на МВР и Областния съвет на Българския футболен съюз, гласуваха общинските съветници.
С решение на Общинския съвет за нови 5 години се предоставя безвъзмездно за управление на Агенция за социално подпомагане (АСП) за нуждите на Дирекция „Социално подпомагане” - Плевен, недвижим, нежилищен имот - частна общинска собственост, на ул. „Д-р Г.М.Димитров” №82а в Плевен. Става дума за площ от 40 кв.м в едноетажна сграда, предназначението е за склад. Всички консумативни разходи, свързани с текущото му обслужване и поддръжка, и всички разходи, свързани с основни и текущи ремонти, данъкът върху недвижимия имот и таксата за битови отпадъци ще бъдат за сметка на Агенцията за социално подпомагане.
Областната дирекция на МВР в Плевен получава безвъзмездно за управление недвижим нежилищен имот - частна общинска собственост, находящ се на ул.”Св.Св.Кирил и Методий” №12а. Петгодишен договор за ползване на въпросния имот е бил сключен през септември 2015 г., като същият сега се удължава с нов 10-годишен договор. Имотът представлява самостоятелно помещение от 22 кв.м. в сградата на посочения адрес и се ползва от Първо РУП.
Безвъзмездно право на ползване върху два недвижими нежилищни имота - частна общинска собственост, се учредява в полза и на Българския футболен съюз за нуждите на Областния съвет на БФС. Става дума за помещения на първия етаж в сграда на ул. „Д. Константинов“ №2 в Плевен. Безвъзмездното управление е за срок от 5 години, като всички разходи за основни и текущи ремонти, данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци, както и консумативните разходи по имотите са за сметка на ползвателя.
 
След поредица от съгласувания и обсъждания Плевен вече има Общ устройствен план Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 24 Септември 2020 10:43
sesia 09След 12-годишна процедура, включваща поредица съгласувания и обсъждания, Общинският съвет на Плевен прие Общия устройствен план /ОУП/ на град Плевен и землището му. Решението бе гласувано на септемврийското заседание и получи подкрепата на 31 от общинските съветници в залата.
Процедурата по изработване на Общия устройствен план на Плевен е открита с решение на местния парламент през април 2008 г. Планът е възложен чрез конкурс по смисъла на Закона за обществените поръчки и наредбата за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране към него. За изпълнител е избран „ТПО Варна - ГЕОАРХ" ООД. Прогнозният срок на действие на документа е 15-20 години, като се осигуряват резерви за развитие до 2050 г. Проектът е изработен двуфазно - предварителен и окончателен.
Предварителният проект е публикуван на сайта на Община Плевен, в резултат на което по него са постъпили множество заявления от заинтересувани лица. Проведено е и обществено обсъждане. През септември 2019 г. на заседание на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) при Община Плевен се разгледани всички постъпили становища по документа от централни и териториални администрации и контролни органи и от заинтересованите граждани и са взети решения относно тяхното отразяване или не в окончателния проект. През декември 2019 г. е проведено заседание на ЕСУТ в присъствието на представители на заинтересованите ведомства, на което се разгледани всички постъпили писмени становища.
Последно променен на Четвъртък, 24 Септември 2020 11:15
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 620