Начало Водещи Право Министър Данаил Кирилов е уведомил Съвета на Европа за възможността в България да бъдат нарушавани правата на личността
30 Март 2020 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 30 Март 2020 09:15
Понеделник, 30 Март 2020 09:11
Неделя, 29 Март 2020 17:50
Неделя, 29 Март 2020 16:37
РЕКЛАМА
Министър Данаил Кирилов е уведомил Съвета на Европа за възможността в България да бъдат нарушавани правата на личността Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 21 Март 2020 17:26
Danail Kirilov bTV България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение.
"Възможно е при извънредно положение да имаме известно нарушаване на неосновните права на личността. По тази причина още вчера (четвъртък) съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено чрез министъра на външните работи до Европейския съд по правата на човека, защото има такава процедура. Тя е за временна дерогация, при извънредно положение, за да обосновем пред ЕСПЧ какви действия сме предприели. Съответно последиците са, че в този случай голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат допуснати и разгледани", коментира правосъденият министър Данаил Кирилов пред бТВ.
Процедурата, задействана от правосъдния министър, е посочена в чл. 15 от конвенцията: "По време на война или на извънредно положение, застрашаващи съществуването на нацията, всяка от ?исокодоговарящите страни може да предприеме действия, освобождаващи я от изпълнението на нейните задължения по тази Конвенция, но строго в пределите на изискванията на положението, при условие че тези действия не са несъвместими с другите ? задължения по международното право".
Съгласно процедурата, България е длъжна да предостави на генералния секретар на Съвета на Европа пълна информация относно предприетите действия и причините, поради които дерогацията е наложителна. Държавата е длъжна да информира генералния секретар за датата на прекратяване на тези действия и на възстановяване прилагането на разпоредбите на конвенцията в пълния им обем.
Съветът на Европа е бил информиран и от Румъния, Латвия, Армения, Молдова, Франция, Гърция, Грузия, Ирландия, Турция и Великобритания, властите на които също искат временна дероганция на конвенцията.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Събота, 28 Март 2020 19:26