Начало Водещи Най-важното Зачестяват киберизмамите, които дебнат наивници в интернет
24 Януари 2020 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 23 Януари 2020 13:03
Четвъртък, 23 Януари 2020 11:11
Четвъртък, 23 Януари 2020 09:10
Сряда, 22 Януари 2020 16:34
РЕКЛАМА
Зачестяват киберизмамите, които дебнат наивници в интернет Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 15 Януари 2020 14:05
fishing KAT ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.
МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.
От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.
Всеки месец се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.
Преди дни бе съобщено за адвокатски кантори от няколко града, които предупреждават, че името им се използва за измама. Варненската адвокатска колегия алармира, че от нейно име са разпространени имейли до граждани, с които се изисква превеждане на различни суми по сметките на дружества. Всички писма съдържат линк, който трябвало да бъде отворен. "Нито едно адвокатско дружество не действа по този начин. Изпратените съобщения представляват т.нар. "фишинг" атака, която цели инсталиране на зловреден софтуер на компютъра", заявяват от Варненската адвокатска колегия.
Адвокати в Пловдив също сигнализираха, че с имената им се подписват фалшиви покани за доброволно изплащане на парични задължения, които съдържат зловреден код. Същият вирус е бил разпространяван и в София.
Съществува вероятност "фишинг" атаката да е следствие от изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 15 Януари 2020 14:09