Начало Водещи Общество Под 1% оценяват с „отличен“ Сотир Цацаров като главен прокурор, а 25% му пишат двойка
27 Юни 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 27 Юни 2019 10:38
Четвъртък, 27 Юни 2019 10:32
Четвъртък, 27 Юни 2019 10:11
Четвъртък, 27 Юни 2019 09:25
РЕКЛАМА
Под 1% оценяват с „отличен“ Сотир Цацаров като главен прокурор, а 25% му пишат двойка Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Страната - Общество
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 07 Март 2019 12:31
profile chief GP Според 60% от българите главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича след една година, се е провалил в борбата с корупцията по високите етажи на властта и битовата престъпност. Резултатите са от национално проучване на социологическа агенция "Глобал метрикс", направено по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Представителното изследване е извършено в периода от 5 до 20 февруари 2019 година, анкетирани са 1090 пълнолетни граждани на България с квотна извадка по възраст, пол, образование и населено място. Основната цел е да се установят очакванията на обществото от следващия ръководител на държавното обвинение, като от агенцията подчертават, че нарочно въпросите не са били насочени изрично към юристи.
Средно 43% от българите оценяват работата на главния прокурор Сотир Цацаров с “тройка”, "добър 4" е оценката на около 19% от хората, а "много добър 5" поставят 4,2%. Малко на 9% от анкетираните не се наемат да оценяват работата му.
Допитването показва, че за близо 80% от анкетираните Сотир Цацаров не се е справил нито с битовата престъпност, нито с корупцията по високите етажи на властта. Между 60 и 70% от хората не са видели никаква полза от работата на главния прокурор за обществото и намират, че в мандата на Цацаров прокуратурата е била използвана за политически цели. Според Теодор Славев от БИПИ, отговорите показват, че в момента има усещане за политическо вмешателство в прокуратурата.
Близо 37% от анкетираните смятат, че главният прокурор като институция е ненужен на обществото, а доверието на хората в съдебната власт е спаднало до 10%.
В резултат според 60% от анкетираните най-важният приоритет на новия главен прокурор трябва да е борба с престъпността по високите етажи на властта, а за 40% акцент в работата му трябва да е недопускане използването на прокуратурата за политическа цели.
Половината от попитаните (51%) смятат, че следващият ръководител на държавното обвинение трябва да е отново мъж, 18 на сто от запитаните предпочитат жена, а 31% нямат мнение по въпроса. Пак около половината посочват като най-подходяща възраст - 45 г. В предпочитанията за професионална кариера до заемането на поста водят прокурор (29.7%), следван от съдия (20.28%) и представител на академичната общност (10.14%). Прави впечатление, че тук най-голям е делът на неотговорилите - близо 40%.
Като най-важно качество на бъдещия главен прокурор участниците в анкетата посочват политическата независимост (65.38%), издръжливост на натиск (58.39%) и почтеност (55.59%).
Профилът на главен прокурор, който очертава изследването, е мъж над 45 г, прокурор или следовател, политически независим и активен в борбата с корупцията по високите етажи на властта.
“Хората усещат, че ако главният прокурор няма вътрешна чувствителност и непримиримост, почтеност срещу конфликт на интереси, срещу формите на влияние в системата, срещу непотизъм, колкото и добър професионалист да е, това в един момент може да се окаже контрапродуктивно. Ние сме виждали прекрасни професионалисти, които по такъв начин огъват законовите разпоредби, буквално изнасилват закона, за да може той да влезе в услуга на политическото статукво в страната", заяви при представянето директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 09 Април 2019 11:38