Начало Водещи НПО Уеб-базирано приложение @home ще предлага многоезичен наръчник по медийно образование за родители
20 Септември 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 19 Септември 2019 14:13
Четвъртък, 19 Септември 2019 12:54
Четвъртък, 19 Септември 2019 10:41
Четвъртък, 19 Септември 2019 08:46
РЕКЛАМА
Уеб-базирано приложение @home ще предлага многоезичен наръчник по медийно образование за родители Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 08 Февруари 2019 16:49
at home sreshta Education @home - това е оригиналното название на нов европейски проект, в който Плевен участва чрез сдружение „Учебна работилница Европа”.  Пълното название на проекта е „Еducation @home многоезичен  дигитален наръчник за родители в областта на медийното образование под формата на уеб-базирано приложение/APP (Acronym: @home) . Той е финансиран по програма Еразъм+, Стратегически партньорства за обучение на възрастни.
Продължителността му е от  01.10.2018 до 30.09.2020 г. Координатор е сдружение „Правото в Европа“, Йена, Германия, а партньорите са EDUCOMMART, Атина, Гърциядружение „Учебна работилница Европа“, Плевен, България, фондация „Медийна и онлайн зависимост“, Люнебург, Германия, PCO-Poklicni center Obala, Словения и ?sterreichische Gesellschaft f?r Kinderphilosophie, Грац, Австрия.
Всяка година в Европа се раждат повече от 3,7 милиона деца, които растат в един пренаселен медиен свят, чието развитие  оставя върху тях неизбежен медиен отпечатък. Участниците в проекта смятат, че най-голямото предизвикателство в историята на образованието е свързано с постоянна задача за превантивно разясняване. Това е известно и на Европейския парламент, още през 2012 г. той призова за "използване на всички възможности и систематично обучение на родителите за защита на децата в цифровия свят “. Затова родителите са директната целева група на @home.
Необходимостта от европейско образоване на родителите по отношение на собствените им медийни умения, но най-вече на тяхното медийно образование, нараства във всички страи.  Децата и юношите днес все по-рано намират "дом" в цифровите медии, където откриват  все по-сложни онлайн светове и възможности. За разлика от реалния свят, там потреблението избягва родителския контрол, а родителите днес често имат малко медийни познания и медийна грамотност.
Въпреки че съществува нарастваща нужда от обучение на родителитe, формата на подкрепа, от която се нуждаят родителите, изглежда се променя. Родителските вечери в училищата намаляват и се търсят онлайн семинари. Защо? Не се налага да се пътува до там , а финансирането и организирането на детегледачка отпада. Анонимността е осигурена, което може да бъде полезно, особено при деликатни теми. Цифровите учебни средства имат  предимството, че могат да отговорят на все по-различни предпоставки, опит и интереси на обучаващите се. С цифровите медии ученето може да стане още по-активно и дори по-индивидуално. Образоването на родителите в Европа, следователно трябва да бъде по-свободно днес, т.е. в неинституционализирани условия, откакто има възможност да се учи с нови медии, независимо от времето и мястото.
youmme С реализирането на @home, включвайки участието на представители от политиката, обществото и самите родители, в един консорциум от Германия, Австрия, България, Гърция и Словения, проектът си поставя тази дългосрочна образователна задача с двойна стратегия, която се основава, от една страна, на посредничеството на инструментално-квалификационните умения, а от друга страна, служи преди всичко на критично отразеното прилагане.
При изпълнението се очакват следните резултати:
1.  Уеб-базирано приложение "Education @ home", представляващо многоезично консултиране на родители на 5 езика, включително български и английски, със следните функции:
- Образователни филми, които да подпомогнат собственото критично отразено използване на медиите от родителите
- Материали за преподаване на основни умения с месечна експертна среща
2. Интегриран месечен архив за въпросите
3. Пет кръгли маси със заинтересовани страни и заключителен симпозиум в Грац
Първата работна среща по проект „Еducation @home, многоезичен - дигитален наръчник за родители в областта на медийното образование под формата на уеб-базиран APP (Acronym: @home)” се състоя в гр.Априлци, България. На нея партньорите обсъдиха необходимостта от европейско образоване на родителите по отношение на собствените им медийни умения, но най-вече на тяхното медийно образование, като бяха единодушни и споделиха, че тази необходимост нараства във всички страни. Децата и юношите днес сами откриват все по-сложни онлайн светове и възможности. Възниква семеен проблем по отношение на провала в поставянето на граници от примиряващите се родители и все по-голямата им безпомощност, което като постоянна сфера на конфликт оказва влияние върху семейния живот. Всеки от партньорите представи опита си по темата и от работата си с родители, която е целевата група по проекта, както и съществуващите практики и предложения за родители в партньорските страни.
На следващата среща в Йена , в края на февруари 2019 г. ще се обобщят темите и ще започне разработването на уеб-базираното приложение.

Повече за проекта: на www.youmme.eu и в страницата на „Учебна работилница Европа”.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 19 Март 2019 16:52