Начало Водещи Проблеми Обсъжда се новият Дунавски планов район да бъде с два центъра - Плевен и Русе
14 Октомври 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 14 Октомври 2019 16:43
Понеделник, 14 Октомври 2019 12:39
Понеделник, 14 Октомври 2019 12:05
Понеделник, 14 Октомври 2019 12:00
РЕКЛАМА
Обсъжда се новият Дунавски планов район да бъде с два центъра - Плевен и Русе Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 08 Ноември 2018 11:36
novi planovi raioni Управляващите нямат намерение да променят предложения нов модел на райониране, който заменя сегашните шест планови района с нови четири. Това стана ясно на публично обсъждане на промените в Закона за регионалното развитие, проведено в София.
Основната причина за новото райониране е обезлюдяването на Северозападния и Северен централен район, където населението е под минимума от 800 000 души, каквито са изискванията на ЕС. Според Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт, предлаганият модел за четири района - Югозападен, Дунавски, Черноморски и Трайкийско-родопски, изглежда стабилен в перспектива за следващите 50 години. Прогнозите сочат, че в тези райони населението не се очаква да падне под 800 000 души до 2070 г. Новото райониране на страната се прави за нуждите на статистиката и еврофондовете и трябва да е факт от 2020 г., когато започва новия програмен период.
Четирите нови района се обсъждат от около година. Някои кметове на общини и областни управители изказаха притесненията си и дори предложиха нови варианти за райониране. МРРБ обаче няма намерение да променя обхвата на новите райони, въпреки постъпилите предложения.
По отношение на центровете се планира във всеки един от Дунавски, Черноморски и Трайкийско-родопски райони да има по два центъра, които да теглят по-малките градове и общини. Единствено за Югозападния район центърът ще е един – София.
Това се прави, защото по време на обсъжданията на проектодокумента по региони на редица места е възникнало напрежение по този въпрос. Темата е поставена първо от община Бургас, след като се планираше Варна да е център на Черноморския район. Сега там ще има два центъра – Варна и Бургас. За Тракийско-родопския най-вероятно това ще са Пловдив и Стара Загора, а за Дунавския – Русе и Плевен.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 10 Декември 2018 16:36