Начало Водещи НПО Конференция с международно участие по проект „ДЕМО” предизвика дискусия за главните предизвикателства пред демокрацията и пред местното самоуправление в Плевен
12 Ноември 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 11 Ноември 2019 16:56
Понеделник, 11 Ноември 2019 16:24
Понеделник, 11 Ноември 2019 15:43
Понеделник, 11 Ноември 2019 15:33
РЕКЛАМА
Конференция с международно участие по проект „ДЕМО” предизвика дискусия за главните предизвикателства пред демокрацията и пред местното самоуправление в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Октомври 2018 14:23
konf0 konf1 konf2 konf4 konf5 konf6 konf3 konf7 В началото на октомври Плевен беше домакин на мащабно събитие по проект Демокрация в криза - популизмът и радикализмът като предизвикателство за демокрацията (DEMO)” по програма „Европа за гражданите”. Като един от партньорите по проекта сдружение „Учебна работилница Европа” организира конференция по темата на проекта. В голямата зала на художествена галерия „Илия Бешков” се събра разнородна аудитория от младежи, педагози, общественици, гостите от партньорските организации по проекта - сдружение „Заедно в Европа”, Люнебург, Германия, Румъно-германска фондация за професионално обучение от Тимишоара, Румъния, и Educommart, Атина, Гърция. Присъстваха ученици от гимназиалния курс на средно училище „Пейо Яворов”, директорът на училището – Руси Русев и помощник-директорът Вилма Великова, от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, водени от преподавателя Ивелина Генова и от Професионалната гимназия по механоелектротехника с предподавател Галя Петрова.
В началото на конференцията председателят на УС на „Учебна работилница Европа”, Пенка Спасова разказа накратко за изключително успешната работа на сдружението по европейски проекти – вече 15 на брой за по-малко от 6 години от регистрацията на НПО-то. Знак за това беше присъствието на Добрина Милушева от екипа в София на програма „Европа за гражданите” на ЕК, която за втори път участва в събитие по проект на плевенското сдружение и отново изтъкна, че то е сред отличниците - с осми проект по програмата.
Пенка Спасова разказа и за досегашните дейности в Плевен по проект „Демо” - дискусии под формата на „Обучения по демокрация”, участие на работна група от сдружението в срещи и дискусии в Люнебург, Германия, и се спря по-подробно на проведения на 27 септември публичен дебат и флашмоб. В дебата, който се проведе на открито, до Оркестрината в Градската градина, участваха два отбора от клуб „Дебати”. Първият отбор, в състав Жанин Ал-Шаргаби и Момчил Пачев представи позицията, че  демокрацията е застрашена от популизма и радикализма. А опозицията, в лицето на Анастасия Радева и Румен Кънчев - че напротив, демокрацията не само не е застрашена от двете явления, а те са й полезни.
Г-жа Спасова сподели част от интересните аргументи, които изложиха състезателите в дебата на 27-ми септември, че „Популистите дават напразни, нереалистични обещания и заблуждават хората, само за да спечелят изборите. Но щом влязат във властта, забравят какво са обещали, или не знаят как да го направят. Популистите рушат доверието в политиката, във властта” и „Популистите лесно подлъгват хората, защото, първо, емоционално достигат до тях, като поставят проблем, който е актуален за деня. Проблемът е, че обещанията спират до думите, защото хората, които предлагат популистки обещания, не навлизат по-дълбоко в нещата. Популистите винаги са в опозиция, винаги ви говорят как политиците ви лъжат, как не си вършат работата, а те са месиите, които ще оправят всичко”. Обратната теза беше аргументирана така: „Популизмът всъщност създава по-осъзнато и нащрек, активно гражданско общество, което е по-склонно да поставя под въпрос обещанията на политиците... Популизмът е полезен, защото когато популистите дават обещания, те хвърлят светлина не върху проблеми, които са си измислили, а които не са решени от сегашното демократично управление. И това става причина за промени. Радикализмът и популизмът едновременно с проблемите, които създават, помагат на демокрацията да се усъвършенства”. Тезите на младите дебатьори станаха основа за разговора на 3 октомври.
Повод за размисъл дадоха и резултатите от изследването Местна система за почтеност на асоциация Прозрачност без граници. Данните за Плевен представи Елена Кирицова от сдружение Развитие на личността и човешките общности". Става дума за  сравнителен анализ на 9 ключови институции във всички областни центрове у нас - местна власт - общински съвет, кмет, общинска администрация; политически партии; полиция; съдилища; бизнес, медии и гражданско общество.
В дискусията се включиха представители на основните групи в Общински съвет - Плевен: съветникът от ГЕРБ, Йордан Грижов, Катя Христова от групата „Плевен може - Плевен побеждава”, Емил Райков от БСП и Николай Маринов от „Патриоти за Плевен”. Мнение по темата за силата и предизвикателствата пред демокрацията изказа и Паулина Кирова, секретар на Община Плевен.
Младите плевенчани изслушаха с интерес разискванията по въпросите какви са главните предизвикателства пред демокрацията и конкретно пред местното самоуправление в Плевен; как демокрацията да излезе от кризата на доверието; как Общинският съвет в Плевен подкрепя неправителствените организации; успяват ли политическите партии да отговорят на обществените очаквания; има ли в Плевен развито гражданско общество; правим ли достатъчно за защитим демократичните ценности - свобода, толерантност, човешко достойнство и справедливост в нашия град. Съветниците - представители на различни политически сили, проведоха дискусията в дух на конструктивност, като всеки имаше възможност да изложи своето мнение по въпросите.
Общият извод на всички участници беше, че подобни проекти са полезни за гражданското образование на младите хора, за диалог между политиците и активните хора, за стимулиране на обществените процеси. Така конференцията завърши с оптимистичния извод, че макар демокрацията в България да е млада, тя решава проблеми и има сили и ресурс да се справи в критичните моменти.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 05 Декември 2018 11:08