Начало Водещи Проблеми Успешен първи Поход за свобода срещу трафика на хора се проведе в Плевен
26 Май 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Неделя, 26 Май 2019 10:58
Неделя, 26 Май 2019 10:44
Неделя, 26 Май 2019 10:39
Неделя, 26 Май 2019 10:28
РЕКЛАМА
Успешен първи Поход за свобода срещу трафика на хора се проведе в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 20 Октомври 2018 15:50
pohod trafik2 pohod trafik6 pohod trafik7 pohod trafik10 pohod trafik vafli4 pohod trafik14 Днес десетки младежи, няколко деца и възрастни преминаха в мълчаливо шествие през пешеходната зона на Плевен. В колона по един, облечени в черни тениски с надпис „Днес още има робство” и носещи плакати, участниците в този поход се включиха в кампания, посветена на 18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора. Походът за свобода е мащабна улична акция, организирана от фондация „Кампания А21”, която вече 5 години поред се провежда в над 50 държави по цял свят. Плевен за първи път се включи в тази кампанията, редом с още 17 града у нас. Това беше и първата голяма публична акция на Местната комисия за трафик на хора (МКБТХ), най-новата от общо десетте в страната, създадена през месец юни миналата година.
Походът за свобода тръгна от Драматичния театър, след като секретарят на МКБTХ – Плевен, Иванка Ватева обясни пред присъстващите в какво ще участват и защо е важно да се говори на висок глас и по-често за съвременното робство, каквото е трафикът на хора с цел трудова или сексуална експлоатация,с цел просия, продажба на новородени или на органи. За съжаление, статистиката сочи, че България е на второ място в ЕС, след Румъния по брой жертви на трафик на глава от населението.
Шествието измина разстоянието до площад „Възраждане”, където пред Мавзолея беше направена обща снимка, а участниците скандираха „Не на трафика на хора!”.
От специално създаден пункт в района на Водната каскада, както и пред мола младежи раздава на минувачите диплянки на "Кампания А21", информиращи за Националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100, която се поддържа от фондацията Линията има за цел да оказва помощ на хора, попаднали в схема на трафик, но също така и да предоставя информация за проблема на всеки, който пожелае.
В похода се включиха членове на МКБТХ – Плевен, ученици от ПГ по туризъм и други плевенски училища, доброволци от Младежкия общински парламент и от Младежката организация на Българския червен кръст, студенти в специалност "Социални дейности" в Медицинския колеж към МУ - Плевен, ползватели на Центровете за настаняване от семеен тип в града.
Младежите, участвали тази пролет в Академията за доброволци в Арбанаси, организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора, имаха възможност успоредно с Похода да изпробват идеята, с която тогава са впечатлили журито. Това беше и плевенският акцент в проявата. Волен, Анастасия и Християния предлагаха на минувачите да опитат специално изработени по поръчка на МКБТХ – Плевен тунквани шоколадови вафли с пълнеж изненада – солен и с ментов аромат, напомнящ паста за зъби, каквото е оригиналното им хрумване. „Идеята на младежите е, че съдържанието не винаги отговаря на опаковката. И външно примамливата оферта за работа или за брак в чужбина, за супер пътешествие може да се окаже капан и да попаднеш в мрежа за проституция, просия или в трафик на органи”, обясни Иванка Ватева.
Стряскащите цифри за трафика на хора са, че едва една от 100 жертви бива спасена, че в световен мащаб близо 30 млрд. евро е печалбата на трафикантите на хора за една година. В момента едно  бебе се продава за 248 000 евро, но това е печалбата на „търговеца”. Тревожна тенденция е млади мъже да вкарват в капана на това съвременно робство млади жени, с които завързват любовна връзка и ги включват в схема за проституция. В България е още по-тревожно, защото трафикът става вътре в семейството. Затова е много важно да бъдем внимателни и информирани, за да не станем жертва на трафик на хора. По-добре да работим за превенция на трафика на хора, а не след това да се полагат неимоверни усилия и средства за спасяване на попадналите в неговия капан, беше акцентът на днешната акция.

Снимки: Дебора Манова, Зорница Донкова и posredniknews
Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 05 Декември 2018 12:08