Начало Водещи Проблеми "Убий скоростта, спаси дете" цели да промени мрачната статистика, според която всеки ден на пътя има един пострадал ученик
20 Април 2019 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 20 Април 2019 13:14
Събота, 20 Април 2019 10:10
Петък, 19 Април 2019 17:00
Петък, 19 Април 2019 16:53
РЕКЛАМА
"Убий скоростта, спаси дете" цели да промени мрачната статистика, според която всеки ден на пътя има един пострадал ученик Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 12 Септември 2018 15:37
ubij skorostta-spasi dete 348 е броят на ранените пешеходци в ученическа възраст между 6 и 17 години за 2017-та година по данни на Министерство на Вътрешните работи. Или всеки ден на пътя има пострадал по един ученик от страната. Общият брой произшествия с пешеходци в България е 1 847 или 26,8 % от всички пътнотранспортни произшествия в страната с пострадали, загинали и ранени.
Статиката показва, че за последните 5 години на пътя са станали близо 10 000 инцидента, като тези на пешеходни пътеки са около 20% от тях. Много от произшествията с пешеходци стават поради лоша видимост, несъобразена скорост или изненадваща поява на платното от страна на пресичащите. (на пример - зад паркирали автомобили). Затова е важно пешеходците да пресичат само на пешеходни пътеки и указаните за това места.
Кампанията "Убий скоростта, спаси дете" започва за поредна 14-та година и има за цел да насочи вниманието на обществото, и в частност водачите на моторни превозни средства, към застрашителния брой пътни произшествия, чиито жертви са и деца. Инициатор е радио FM+ с подкрепата на осем общини и със съдействието на Оргахим АД, Роберт Бош-България и OMV България.
Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци. Това налага непрекъснатото обучение и разяснение на правилата за движение и мерките за безопасност особено на децата в ученическа възраст. Пресичането трябва да е на безопасни места като пешеходни пътеки тип "зебра" (най-добре със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.
По-голям е броят на инцидентите в светлата част на деня – 5 085, докато в сумрак и тъмната част те са 980. Най-много инциденти е имало в София – 913, следвана от Варна – 532, Пловдив – 511, Русе – 209 и Бургас – 206.
Сред общините, подкрепили инициативата са Столична Община и общините Бургас, Варна, Сливен, Благоевград, Велико Търново, Стара Загора и Русе. „Убий скоростта, спаси дете“ се провежда с любезното съдействие на Оргахим АД-Русе, Роберт Бош-България и OMV България. На задните стъкла на превозните средства от градския транспорт ще бъдат залепени стикери с логото на „Убий скоростта, спаси дете“. В ефира на радио FM+ редица известни личности, сред които Теди Москов, Калин Врачански, Михаела Маринова, Ути Бъчваров, Юлиян Вергов, Георги Господинов, Хилда Казасян, ще призовават към толерантност на пътя.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Неделя, 28 Октомври 2018 20:49