Начало Водещи Проблеми В областта няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Институциите декларират пълна готовност да реагират при нейна евентуална поява
16 Декември 2018 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 15 Декември 2018 15:45
Събота, 15 Декември 2018 11:29
Петък, 14 Декември 2018 13:49
Петък, 14 Декември 2018 10:39
Валути
РЕКЛАМА
В областта няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Институциите декларират пълна готовност да реагират при нейна евентуална поява Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 04 Септември 2018 15:23
praseta Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия се проведе във вторник, 4 спетември, в Областната администрация Плевен. То бе провокирано от първия случай в България на африканска чума по свинете /АЧС/, установен с провадийското село Тутраканци. Целта бе повторно обсъждане на набелязаните превантивни мерки и поддържане пълна в готовност на отговорните институции.
„Към настоящия момент на територията на Област Плевен няма нито един регистриран случай на болестта африканска чума по свинете”, категоричен бе директорът на БАБХ в Плевен д-р Иван Йорданов. Обстановката продължава да се следи с повишено внимание. Остават в сила набелязаните превантивни мерки за справяне със заболяването. Особено рисково е транспортирането на умрели животни и месни продукти без изрични документи. Особено внимание следва да се обърне на стопаните на животни от типа „заден двор” и необходимостта на регистриране на отглежданите свине.
СТОПАНИТЕ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕНЕРИНАРЕН ЛЕКАР, АКО В ПРОЦЕСА НА ОТГЛЕЖДАНЕ ЗАБЕЛЕЖАТ СИМПТОМИ, КАТО:
загуба на апетит на животните, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите
ИЛИ ПО ВРЕМЕ НА КЛАНЕ УСТАНОВЯТ:
кръвооизливи по целия труп на животното, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците.
ХОРАТА, КОИТО УЧАСТВАТ ПРИ КЛАНЕТО, ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМАТ ВСИЧКИ ХИГИЕННИ МЕРКИ ДА НЕ РАЗНЕСАТ ВИРУСА ДО ДОМОВЕТЕ СИ! ВИРУСЪТ НА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ НЕ Е ОПАСЕН ЗА ХОРАТА, НО Е СИЛНО ЗАРАЗЕН И ФАТАЛЕН ЗА ЖИВОТНИТЕ!
С цел превенция на болестта от БАБХ са разпространили информация до собствениците на домашни свине. Според нея домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо. Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълно му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.), съветват от БАБХ. От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.). Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни. Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас). В съветите си към земеделските стопани от БАБХ подчертават, че замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък. В случаи на дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване. Наред с това е въведен засилен контрол в заведенията за обществено хранене и обектите за междинно съхранение на странични животински продукти (СЖП) и моторни превозни средства за техния превоз. При проверките се обхваща начина на отделяне, идентифициране и проследяване на всички отпадъци от храни от животински произход (вкл. и кухненските отпадъци). Проверяват се условията на съхранение и начина на унищожаване на СЖП и в двата вида обекти. Задължително е унищожаването на всички СЖП да става чрез обезвреждане по методите, посочени в Регламент (ЕО) № 1069/ 2009 в екарисаж или в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните.
„Институциите в област Плевен са в готовност за максимално бърза и адекватна реакция при евентуална ситуация, каквато на този етап на територията на област НЯМА.”, увери областният управител Мирослав Петров. На заседанието присъстваха представители от ОД на БАБХ, Областна администрация, РД ПБЗН, ОД на МВР, ОД „Земеделие”, РИОСВ, ДГС, Плевен и Никопол, Сдружение „Ловно-рибарско дружество”, ТЗ „Рибарство и контрол” – Плевен, д-р Милчо Кнежански – представител на Съюза на ветеринарните лекари лекари – Областна колегия – Плевен.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Четвъртък, 20 Септември 2018 13:09