Начало Водещи Политика Според Конституционния съд Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията
23 Февруари 2019 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 22 Февруари 2019 16:14
Петък, 22 Февруари 2019 14:54
Петък, 22 Февруари 2019 12:26
Петък, 22 Февруари 2019 09:44
Валути
РЕКЛАМА
Според Конституционния съд Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Страната - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 27 Юли 2018 16:11
konstitucionen sad 2018 С четири особени мнения Конституционният съд (КС) на Република България реши, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, не съответства на основния закон. Особените мнения, изразени от съдиите, които не са съгласни с решението на мнозинството и смятат, че Конвенцията е в съответствие с Конституцията, са на Румен Ненков, Филип Димитров, Константин Пенчев и Георги Ангелов. Според останалите осем конституционни съдии документът противоречи на основния закон. Прави впечатление, че нито една жена от състава на Конституционния съд - Кети Маркова, Мариана Карагьозова-Финкова, Стефка Стоева, Таня Райковска и Цанка Цанкова - не е подкрепила конвенцията. Решението е одобрено и от Борис Велчев, Анастас Анастасов и Гроздан Илиев.
В решението се казва, че “Конституционният съд приема, че въпреки "безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея. Така съдържанието на част от разпоредбите й излиза извън декларираните цели на Конвенцията и нейното наименование". Посочва се, че Истанбулската конвенция би наложила в България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, а това е в разрез с Конституцията. "По този начин полът като биологична категория ("sex"), но и полът като социален конструкт ("gender"), обусловен от субективните възприятия и представи на индивида и на обществото за ролята на мъжете и жените, са издигнати в автономни и равностойни категории на Конвенцията със собствено правно битие", се отбелязва в решението.
gender symbol
Конституционните съдии се аргументират, че "в Конвенцията чрез дефинирането на "пол" като социален конструкт всъщност се релативизират границите на двата пола - мъж и жена като биологично детерминирани. Ако обаче обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент".
Според конституционните съдии понятието "gender" като социален конструкт, присъства в Конвенцията отделно и наред с понятието "sex" и това отдалечава приложното поле на Конвенцията от заявените в нея цели за защита на жените и открива пространство за противоречивото й прилагане, което е в разрез с принципа на правовата държава. Аргумент за обявяване на конвенцията за противоречаща на основния закон КС намира в дефиницията за брак в Конституцията, а именно - доброволен съюз между мъж е жена.
В резултат на приетото решение, Народното събрание не може да ратифицира конвенцията, без да промени Конституцията.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 13 Август 2018 13:04