Начало Водещи Проблеми 23 сигнала за сериозни злоупотреби на колекторски фирми са постъпили в Комитета за защита на потребителите
10 Декември 2018 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 10 Декември 2018 13:10
Понеделник, 10 Декември 2018 12:54
Понеделник, 10 Декември 2018 12:24
Понеделник, 10 Декември 2018 12:12
Валути
РЕКЛАМА
23 сигнала за сериозни злоупотреби на колекторски фирми са постъпили в Комитета за защита на потребителите Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 08 Ноември 2017 16:04
moneti razni От старта на кампанията за събиране на „Сигнали срещу колекторските фирми“, само за един месец, Инициативният комитет за защита на потребителите получи десетки оплаквания. От всички събрани досега се открояват 23 сигнала на граждани, обявява в писмо председателят ан Комитета, Пейо Майорски. В голямата част става въпрос за погасени по давност сметки към мобилни оператори и малки потребителски кредити. Сериозните нарушения на правата на потребителите са свързани с претенции за неплатени задължения, които обаче те не дължат. Има редица сигнали и за физически заплахи. Също така - за многократно увеличени суми над главницата, за които колекторските фирми не дават разчет как са натрупани. Така например за неплатена сметка от 92 лева към мобилен оператор, потребителят бива заплашван, че сумата, която дължи, вече е 500 лв. Но не става ясно как се е формирала. Друг фрапиращ случай е тормоз над гражданин за задължение на негов близък. За да спре тормоза, той плаща сумата, но от колекторската фирма продължават натиска, с искания да им бъдат предоставени данни за длъжника, информира Майорски.
Като основен инструмент на действие на колекторските фирми е подвеждането на гражданите, че 3-годишната давност е подновена, след като дългът е изкупен от тях, твърдят от Инициативния комитет. Често потребителите биват подмамени от колекторите да погасят дългове с изтекла давност на разсрочено плащане, при това с отстъпки. И тук е заложеният капан, защото когато се извърши дори и минимално плащане като първа вноска, това автоматично подновява давността и се приема като признаване на дълга. При тази ситуация колекторските фирми вече могат да предприемат всякакви съдебни действия за събирането на въпросния дълг. От сигналите също така прави впечатление, че често колекторските фирми претендират за дългове отпреди 10 години и разчитат на това, че хората не пазят касовите си бележки или фактури. Имаме случай на гражданин, от когото колектор иска пари за непогасени, според тях, сметки от 1998 г.
Кампанията за сигнали и нарушения на колекторските фирми на Инициативния комитет за защита на потребителите ще продължи до средата на януари 2018 г. Основната причина за сформиране на комитета е настояването ни да бъде направен закон, регулиращ дейността на колекторските фирми, чийто годишен оборот надхвърля милиарди левове. Проблемът започва да се изостря и от факта, че кредитни институции като банките и доставчиците на комунални услуги също започнаха да се обръщат към тези фирми вместо към съда. По официални данни, за тази година една от водещите банки в България е продала на колекторски фирми необслужвани кредити за над 130 млн. евро.
Всеки гражданин може да се обърне към Комитета за защита на потребителите за съвет или да подаде сигнал на имейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или във Фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/groups/komitet.potrebiteli/?ref=bookmarks.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 04 Декември 2017 10:15