Начало Водещи Природа Варна започва биовойна с цикадата. А Плевен?
24 Май 2018 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 24 Май 2018 16:03
Четвъртък, 24 Май 2018 12:58
Сряда, 23 Май 2018 11:20
Сряда, 23 Май 2018 11:13
Валути
РЕКЛАМА
Варна започва биовойна с цикадата. А Плевен? Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 22 Юли 2017 10:18
metcalfa pruinosa1 Община Варна се зае да се пребори със средиземноморската цикада (на снимката), която унищожава поголовно цветя, храсти и листа по дърветата във Варна. Това каза д-р Антоанета Тончева - директор на общинското предприятие “Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” във Варна.
“По решение на община Варна за първи път в България стартира проект за биологична борба с цикадата. От Гърция са закупени 20 гнезда с миниоси, които паразитират само върху цикадите, не жилят и не нападат хора. Методът се оказва ефективен начин да се попречи на бързото разпространение на вредителя в страната и възможност да се контролира популацията”, обясни д-р Тончева. Методът действал и в други държави - миниосите паразитират върхи цикадите и за няколко години досадните и вредни насекоми намаляват силно.
В различни райони на града вече са поставени гнезда на биоагента, чието развитие и адаптация ще се проследява от специалисти по растителна защита. В края на отчетния период ще бъде изготвен анализ за ефективността на проекта на този етап, каза още експертката. Д-р Тончева напомни, че борбата със средиземноморската цикада чрез химически препарати се е оказала неефективна. Биоцидите, разрешени за употреба на обществени места, не повлияват върху вредителите, а препаратите за растителна защита, които са ефективни, са опасни за използване.
Metcalpha pruinosa е инвазивен вид цикада, внесен в Италия през 70-те и установен в България през 2004 г. Той напада повече от 200 вида дървета, храсти и културни растения. Ларвите се забелязват през късна пролет или в началото на лятото. Покрити са с бял восъчен налеп и изглеждат пухкави. Смучейки сок от младите леторасли на растението гостоприемник, те отделят т.нар. медена роса, която привлича пчели, оси и мравки. В края на лятото и началото на есента женските снасят по около 100 яйца, което е предпоставка за масово намножаване. Липсата на естествен неприятел ускорява този процес и през 2015 и 2016 г. във Варна се наблюдаваше изключително развита популация на цикадата.

Източник: 24 часа


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 05 Септември 2017 09:39
 
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти