Начало Водещи Природа И това лято нулев ефект от борбата с цикадата
11 Декември 2017 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Понеделник, 11 Декември 2017 17:15
Понеделник, 11 Декември 2017 16:10
Понеделник, 11 Декември 2017 12:37
Понеделник, 11 Декември 2017 12:12
Валути
РЕКЛАМА
И това лято нулев ефект от борбата с цикадата Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 17 Юли 2017 12:44
cikada2017 1Тя пак е тук! Ужасният, дребен, но вече добре видим нашественик – цикадата Metcalfa pruinosa се е настанила в Плевен като у дома си. Обработката с препарата Циперметрин на дървета – неясно къде и колко на брой, проведена в края на юни, очевидно не е дала резултат.
Във всички райони на града под дърветата се виждат капки, от т.нар. медеба роса, която отделят ларвите и възпарстните цикади. Даже специалитите са забелязали масовото растение на неприятеля – вижте по-долу извадка от Националния бюлетин за растителна защита  за август-септември 2016 г. Странно защо, обаче, не са установили нападение върху плодни дървета и културни насаждения, след като в „Посредник” още преди 2 години заснехме и описахме страдащи от гадното насекмо орехи, круши, вишни, мушмули, цветя, домати. Днешните доказателствени снимки са от нападната смокиня и зарзала. По непотвърдена официално информация пак преди 2 години Metcalfa pruinosa е унищожила цялата продукция на голяма оранжерия в град Левски.
Слуз по тротоари, улици и навеси, надупчени като дантела листа, побелели клони и в резултат – боледуващи, жълтеещи дървета с изсъхнали клони, които тази зима 100 на 100 ще се изпочупят и в най-добрия случай ще създадат доста работа на „Паркстрой”, а за лошия случай не ни се иска да споменаваме.
И какво правим? Чакаме.
Биолози успокояват, че с времето ще се появи естествен враг на Меткалфата – голяма хищна оса. Чудна перспектива, нали.
__________________________________________________________________________________________________
Цикадата Metcalfa pruinosa през тази година разшири ареала си и през месец юли инспекторите по растителна защита констатираха нападение и повреди от неприятеля по дървесната и парковата растителност в Бургас, Варна, Плевен и Пловдив. В област Враца, в района на гр. Козлодуй нападение от Metcalfa pruinosa e установено и по културни растения в дворове на частни стопани. Силно нападнати са орехи, смокини и лозя. Слабо нападение по единични клонки е наблюдавано по ябълки, круши и малини. Видът е полифаг и напада над 200 вида дървесни, декоративни и тревисти растения. Развива едно поколение годишно. Зимува като яйце под кората на дърветата. Ларвите се излюпват в края на пролетта и веднага се разселват на колонии по клонките и листата на растенията, като преминават през пет ларвни стадия. Имагинира от юли до октомври. Възрастните и ларвите са покрити с дълги восъчни нишки, които изглежда като бял налеп и замърсяват листата, клонките и стъблата на нападнатите растения. Вредят ларвите и възрастните, които смучат сок от леторасти те и листата , вследствие на което растенията закържавяват. При изхранването на възрастните и ларвите се отделя обилна медена роса, върху която се развиват гъбни патогени. Химичният контрол срещу неприятеля е труден . Провежда се при масова поява на ларвите (май - юни) и в начало на имагиниране на новото поколение (юли - август) , преди да са защитени от восъчните нишки. В България за химична борба срещу Metcalfa pruinosa по лозата е регистриран един продукт за растителна защита, който е от професионална категория на употреба. Площи, нападнати от цикадата Metcalfa pruinosa , които се използват от широката общественост или от уязвими групи, като обществени паркове и градини, площадки за спорт и отдих, училищни и детски площадки, както и площи в непосредствена близост до здравни или лечебни заведения , могат да се третират с продукти за растителна защита от непрофесионална категория на употреба, такива с нисък риск или се прилагат биоцидни препарати . Съгласно чл. 108 от Закона за защита на растенията, употребата на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба в такива площи се забранява.
От Националния бюлетин по растителна защита, август-септември 2016 г.
cikada2017 2 cikada2017 3
Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 05 Септември 2017 08:39
 
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти