Начало Водещи История (+ФОТОГАЛЕРИЯ) Песни и патриотични слова повдигнаха духа на шествието на Езиковата
21 Февруари 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 20 Февруари 2019 13:56
Сряда, 20 Февруари 2019 12:12
Сряда, 20 Февруари 2019 11:44
Сряда, 20 Февруари 2019 10:40
Валути
РЕКЛАМА
(+ФОТОГАЛЕРИЯ) Песни и патриотични слова повдигнаха духа на шествието на Езиковата Печат Е-мейл
( 3 Гласа )
Култура - История
Написано от Ивета ДИМИТРОВА   
Четвъртък, 30 Октомври 2014 19:29
С патриотични песни, приповдигнато изпълнени литературни произведения и народна музика премина вече превърналото се в традиционно ученическо шествие, организирано от ГПЧЕ - Плевен, с подкрепата на Община Плевен, по повод Деня на народните будители. Пространството пред Драматичен театър "Иван Радоев" се оказа малко за събралото се множество от хора, които нито дъждът, нито студеното време успя да изплаши. Факелното шествие тръгна именно от там, след като учениците от Гимназията представиха кратка програма, включваща разнообразни патриотични и родолюбиви текстове, приканващи младите да не забравят своите будители и да помнят заветите на Левски и Ботев. Младежите приканиха своите връстници да останат в родината си и да не забравят жертвите на предците си, като всяка дума беше толкова добре подбрана, сякаш е писана към днешна дата и се отнася за събитията, случващи се в момента в България.
След предисловието шествието пое към своята крайна цел - паметника на Васил Левски, под звуците на Общинския духов оркестър, а учениците носеха в своите ръце портретите на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Паисий Хилендарски, Любен Каравелов, Вазов, Йовков и други будители. Истински вълнуващо беше пеенето в хор, а светлините на факлите и блясъкът от дъжда придаваха допълнителен драматичен ефект.
Пред паметника на Дякона ученичка от Езиковата гимназия, облечена в народна носия, която предвождаше множеството, запали огъня от своя факел.
Програмата продължи с народна музика и гласът на великия Джоко Росич, който озвучи пространството със своя „Урок за родолюбие”, напомняйки, че само слабите напускат България, а силните остават тук, за да се борят за нея и да я направят по-добро място за живеене.
Шествието завърши с празничен концерт под наслов “Ученици за ученици”, в зала “Катя Попова”.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Събота, 01 Ноември 2014 13:49