Начало Водещи Най-важното
13 Декември 2018 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 13 Декември 2018 14:31
Четвъртък, 13 Декември 2018 13:21
Четвъртък, 13 Декември 2018 11:33
Четвъртък, 13 Декември 2018 10:51
Валути
РЕКЛАМА
Най-важното
Правителството отпуска 1.349 млрд. лв. за изграждането на 134.2 км от АМ "Хемус" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 12 Декември 2018 12:45
petia-avramovaПо време на последното заседание на правителството, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи, че 1.349 млрд. лв. ще бъдат отпуснати за изграждането на 134.2 км от АМ "Хемус". Това е записано в проекта на постановление за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Те се осигуряват за сметка на предвидените средства от централния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери. Според Агенция Фокус, която цитира Аврамова, на заседанието са присъствали на Плевен, Варна, Търговище, Велико Търново, Севлиево и Ловеч.
По думите на регионалния министър средствата ще бъдат използвани за изграждане на участък, който е от изключително важен държавен и обществен интерес за развитието на пътната инфраструктура в Северна България. "С построяването на отсечката на автомагистрала "Хемус" ще се повиши както безопасността на движението, така и ще се постигне максимална скорост", допълни тя. Министър Аврамова припомни, че общата дължина на АМ "Хемус" от София до Варна е 420 км, от които са изградени 170. Тя каза, че в момента се строят 26 км от автомагистралата - отсечката Ябланица-Боаза – 9.3 км и Буховци – Белокопитово – 16.32 км.
Последно променен на Сряда, 12 Декември 2018 12:51
 
От железниците пуснаха в предварителна продажба билети за предстоящите празници Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 12 Декември 2018 09:00
bdj-vlakОт сряда, 12 декември, „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове. Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни, но националният железопътен превозвач има практиката да удължава този срок, в случаите когато предстоят по-дълги празнични периоди. Предварителната продажба на билети и резервации за седящи места ще се извършва във всички железопътни гари и бюра в страната през периода от 12-и декември 2018 г. до 2-и януари 2019 г.
От превозвача информират, че ако са изчерпани седящите места на пътниците ще им бъде издаван билет за правостоящ само след изричното им съгласие. В обявените влакове със задължителна резервация на седящи места ще се продават билети за правостоящи до 20 пътника във вагони с купета и до 10 пътника в останалите вагони. При изчерпване на допустимите правостоящи места, на клиентите ще бъде предложен вариант за пътуване с влак в друг час.
За празничните дни по повод Коледа и Нова Година, „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД предвижда да осигури и допълнителни вагони за влаковете, които пътуват по основните направления в страната.
Националният железопътен превозвач напомня, че за определени влакове могат да бъдат закупени онлайн билети. Плащането се осъществява по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти, а билетът се получава на електронната поща на клиента. Той може използван като се разпечати на хартия, или ако е закупен от таблет/смартфон да се валидира от кондуктора във влака директно от мобилното устройство. Системата е достъпна на официалната интернет страница на БДЖ - www.bdz.bg, както и на електронен адрес - bdztickets.com/bg.
 
Сюрприз: Нова цена на водата в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 05 Декември 2018 12:26
vodomerНова, по-висока е цената на водата в Плевен от 1 ноември 2018 г. Това установиха най-съвестните клиенти на дружеството, които побързаха да платят сметките си в първите дни на декември.
Според публикувано своевременно (дори на два пъти!) съобщение в сайта на водоснабдителното дружество, с Решение № БП-Ц-10/25.10.2018 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрен Бизнес план (2017 г. – 2021 г.) за развитие на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Плевен - консолидиран оператор за обособената територия на Асоциация по ВиК – област Плевен и утвърдени цени на водоснабдителни и канализационни услуги, считано от 01. 11. 2018 г. както следва:
1.Цена за услугата доставяне на вода на потребителите
1.1 битови потребители(население - физически лица) - 1.671лв./куб.м без ДДС
1.2.обществени потребители (юридически лица) - 1.671лв./куб.м без ДДС
2. Цена за услугата отвеждане на отпадъчните води
2.1 битови потребители (население) - 0.185лв./куб.м без ДДС
2.2. обществени потребители (юридически лица) - 0.185лв./куб.м без ДДС
3.Цена за услугата пречистване на отпадъчните води
3.1.Битови и приравнените към тях общ., търг. и др. потребители - 0.419лв./куб.м без ДДС
3.2. Промишлени и стопански потребители (ю.л.)
степен на замърсяване 1 - 0.599лв./куб.м без ДДС
степен на замърсяване 2 - 0.674лв./куб.м без ДДС
степен на замърсяване 3 - 0.908лв./куб.м без ДДС
Така крайната цена за най-масовите потребители - битовите нараства от досегашните 2.39 лв./куб.м на 2.73 лв./куб.м. Това е повишение с 12.45%.
За сравнение , последното увеличение, от 1 май 2016 г. Беше със почти същия скок – от 2.08 на 2.39 лв., тоест 12.97%.
Въпросът е дали при това ниво цената на водата в Плевен е социално поносима и ще се запази ли тенденцията за поскъпването й с 12-13 процента на всеки 30 месеца?
Последно променен на Сряда, 05 Декември 2018 12:41
 
Предстои шоково поскъпване на храната, твърдят производители Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 10 Декември 2018 12:54
moneti 1 levШоково поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса, прогнозират производители. Причината - енергията за индустрията поскъпна с пъти. Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток, ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители в репортаж на Нова тв.
Прогнозата е за шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.
„10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия”, заявява хлебопроизводителят Димитър Бешиков. „В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия”, казва той. И допълва - „За да ни се подготвят суровините, които ние използваме – сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват електрическа енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи”. Според него при поскъпването на тока на свободния пазар, сметката ще плати в потребителят.
„Ще се вдигнат и цените на закуските. „Една баничка в момента струва 1.20 лв. Трябва да вдигнем цената й с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много”, казва Бешиков.
Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас на щанда идва от тока, изчисляват месопреработвателите. „Увеличение при колбасите би имало с около 5 % от крайната цена. Ако един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки”, допълва Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.
„Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност”, заявява в репортажа собственикът на свинекоплекс Вихрен Димитров.
Най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека, тъй като там отивало най-много енергия, категорични са пък преработвателите на млечни продукти.
 
Страхотни концерти и прожекции в Плевен преди празниците Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 05 Декември 2018 09:53
koledni koncerti pleven1Изключително разнообразна и интересна културна програма е осигурила Община Плевен в навечерието на Коледа. Можете да избирате между концерти, изложби, филмови прожекции. Акценти в афиша са концертите на нашия Общински хор и Северняшкия ансамбъл, а сред гостуващите изпълнители са звездите Рафи Бохосян и "Мистерията на българските гласове".
Датите и часовете вижте в афиша.
Всички прояви са с вход свободен!
 
« НачалоПредишна12СледващаКрай »

Страница 1 от 2