Начало Водещи Най-важното
11 Декември 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 10 Декември 2019 15:38
Вторник, 10 Декември 2019 12:49
Вторник, 10 Декември 2019 11:37
Вторник, 10 Декември 2019 11:20
РЕКЛАМА
Най-важното
Граждани и гости отдадоха почит на загиналите за Освобождението на Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 10 Декември 2019 12:49
1012 poklonenie2Плевен отбелязва 142 години от паметния 10 декември - Ден на Освобождението на града от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение. Тържественият ритуал започна с панихида, отслужена от Негови Високопреосвещенства Плевенския митрополит Игнатий, Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с висши свещенослужители от Руската православна църква и плевенски свещеници. На паметния ритуал на пл. „Възраждане” присъстваха народни представители от 44-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, посланици от страните участнички в Руско-турската освободителна война, представители на дипломатическия корпус, областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, бивши кметове на Плевен, представители на държавни и обществени институции, политически партии, делегации от побратимените Ростов на Дон, Русия, от Плоцк, Полша, от Браила, Румъния, военнослужещи от Българската армия, стотици плевенчани и гости на града.
1012 poklonenie1 1012 poklonenie3

В словото си към присъстващите кметът на Община Плевен Георг Спартански подчерта отново ролята на Плевенската епопея за Освобождението на страната ни. Той припомни, че повече от 400 са паметниците на признателност към загиналите за свободата ни на територията на страната, повече от една трета са в Плевенско, а най-внушителен от тях е Панорамата. „Победата на 10 декември преди 142 години е Ден първи от възкресението на Плевен, тя даде мощен тласък за възкресението на България и за появата й на политическата карта след 500 години забвение. Тази победа беше постлана с костите и кръвта на стотици хиляди знайни и незнайни герои, тя беше трасирана от пътя на хайдушките чети, от стъпките на Апостола Васил Левски, от апостолите на Априлското въстание. Докато я има България ние винаги ще помним, тачим, уважаваме и ще се прекланяме пред паметта на всички, дали живота си за нашата Свобода. Обръщам се към плевенските деца - всичко, което правим, е за вас. Помнете, знайте и почитайте паметта на тези знайни и незнайни воини, които загинаха, за да ни има нас, вас, вашите деца и внуци, за да я има горда, свободна и независима България! Нека бъде вечна паметта на всички загинали! Нека Бог да пази Плевен и България! Честит празник!”, каза Спартански.
1012 poklonenie4
В памет на загиналите за Освобождението на Плевен бяха поднесени венци и цветя. Присъстващите запазиха и минута мълчание.
Последно променен на Вторник, 10 Декември 2019 14:01
 
До неделя полицията проверява за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 10 Декември 2019 10:05
KAT 7Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) започна акция за недопускане на шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, която продължава до 15 декември и се провежда на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа.
За този период ще се извършват интензивни проверки на територията България, както и на всички страни-членки на TISPOL за недопускане на управление на моторни превозни средства след употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите.
Според статистиката, една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви е управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.
По време на проверките пътните полицаи ще следят и за задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби, наложени по ЗДвП.
 
Футболът в Плевен на 100 години - клубове, състезатели, треньори, деятели Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 05 Декември 2019 12:14
futbol Pleven 100През 1919 година в големите градове ускорено тупти футболното сърце на България. Заразата прониква и в града източно от река Вит. По поляни и дворове не съвсем малки групи от младежи и деца се заиграват с кръглата парцалена магьосница. Така в главата на младия Драгомир Несторов и негови съкварталци се заражда мисълта за създаване на спортен клуб в града. През есента на 1919 година е насрочено събрание, което завършва с решение, учредителен протокол и избор на ръководство. За патрон и име на клуба е избрано името на прославения руски пълководец генерал Скобелев. Поставя се началото на организирания футбол в Плевен.
Популярността на „Скобелев” расте бързо. За по-малко от три месеца членове на клуба стават 150 ученици и младежи. Малко по-късно футболния отбор се сдобива с официален екип и истинска футболно топка. Следват мачове, победи и загуби, скърби и радости, неспирен спътник на футболната игра.
През 1920 година се създава и втория спортен клуб „Победа”, негов ръководител е крупния за онова време фабрикант на цигари Стефан Бакалов. След първите два клуба на футболната територия на Плевен се появяват спортните клубове „Вит”, „Ботев 21”, „Бенковски”, „Атлетик”, „Орел”, „Сила”, „Сокол”.
На 31.07.1921 година в салона на Популярна банка в Плевен се провежда Учредителния конгрес на Севернобългарска спортна лига. В състава на лигата са включени три плевенски отбора. В чест на конгреса е организиран и проведен първия голям турнир с участието на 11 отбора, продължил една седмица. През 1924 година се провежда и първия футболен мач на осветление между отборите на „Скобелев” и „Победа”.
На 19.08.1931 година се учредява СК „Белите орли”, който съществува и до днес. На базата на този клуб през 1947 година се създава ФК „Спартак” Плевен, който носи най-голямата слава и успехи на града, но и големи разочарования в наши дни.През 1993 година ФК „Белите орли” възстановява спортно-състезателната си дейност и в момента се състезава в „Б” ПФГ- северозападна. Не можем да не споменем и футболните клубове „С П 39”, „Торпе-до”, „Сторгозия”, „Локомотив”, „Строител”.
Плевенския „Спартак” се нарежда на 10 място в вечната ранглистата на „А”ПФГ за периода 1948-2009 г. след отборите на ЦСКА, „Левски”, „Славия” и „Локо” София, „Ботев” и „Локо” Пловдив, „Черно море”, „Берое”, „Спартак” Варна. Двама плевенски футболисти имат над 300 мача в „А”група - Сашо Върбанов и Пъшо Димитров. Пламен Гетов се нарежда на 5 място в ранглистата на голмайсторите с 164 гола , след Петър Жеков, Наско Сираков, Динко Дерменджиев и Христо Бонев.
Много са имената на добрите футболисти, израснали и защитавали цветовете на плевенския футбол, но сме длъжни да благодарим на най-добрите - Никола Пърчанов, Пъшо Димитров, Стефан Величков, Пламен Гетов, Румен Горанов, Пламен Николов, Георги Денев, Милен Горанов, Христофор Маринов, Тодор Барзов, Лъчезар Танев, Ивайло Петков, Сашо Марков.
За да бъдат изградени всички тези футболисти, са били необходими добре подготвени и можещи да работят с подрастващите и по-големи футболисти треньорски кадри. Въпреки тежките условия, в които се работи, те доказаха, че са добри спортно-педагогически специалисти и преди всичко добри хора - Христо Нейков, Марин Константинов, Константин Господинов, Атанас Цанов, Недялко Боев, Вачко Маринов, Емил Копев, Емил Вулов, Благой Кръстанов и много други.
От всички спортни игри, футболът е с най-консервативните правила от създаването си до сега. Международният борд на Футболните асоциации през последните 60 години е направил незначителен брой допълнения и изменения в самите правила. Плевенската футболна общественост не може да не се гордее с представителите на футболната Темида: Минко Гълъбов, Симеон Александров, Георги Трифонов, Георги Маринов, Иванко Робев, Парашкев Боров, Валентин Костов, Веселин Пенчев, Ташко Ташков, Васил Минков, Момчил Врайков и Ивайло Лазаров.
Последно променен на Четвъртък, 05 Декември 2019 12:20
 
Филмови прожекции и концерти с вход свободен за Коледа в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 07 Декември 2019 10:51
novogodishna programa2019 Pleven
 
Тази година 10 декември няма да бъде неучебен за всички училища в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 03 Декември 2019 12:21
klasna stajaКметът на Община Плевен Георг Спартански няма да издава заповед за обявяване на 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение, за неучебен за училищата в Плевен, съобщават от общинската администрация. Георг Спартански уточни, че по преценка на директорите на учебните заведения денят може да се обяви за неучебен, но присъствен и учениците да бъдат на празничния ритуал на пл. „Възраждане”. Кметът припомни, че има право да освобождава учениците от учебни занятия за 3 дни през учебната година. Единият от тях със сигурност ще е 15 май – Празникът на Плевен, а останалите два ще се обявят при евентуална грипна епидемия или силно понижение на температурите и влошаване на обстановката през зимата.
Последно променен на Вторник, 03 Декември 2019 13:15
 
« НачалоПредишна123СледващаКрай »

Страница 1 от 3