Начало Водещи Най-важното
25 Януари 2020 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 24 Януари 2020 16:11
Петък, 24 Януари 2020 15:44
Петък, 24 Януари 2020 15:11
Четвъртък, 23 Януари 2020 13:03
РЕКЛАМА
Най-важното
Готова е електронната система за таксуване в обществения транспорт в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 22 Януари 2020 16:34
bileti trolei nowa sistemaДемонстрация на функционалността на изградената Електронна система за таксуване в масовия градски обществен транспорт в Плевен ще се проведе от изпълнителя - Т-Системс, Унгария, съобщават от общинската администрация. Събитието е по повод стартирането на системата и ще се състои на 29 януари 2020 г., сряда, от 11 часа в Актовата зала на I етаж в сградата на Община Плевен.
Електронната билетна система е по Проект № BG16RFOP001-1.007-0003-С01: „Развитие на интегриран градски транспорт - гр. Плевен”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Последно променен на Сряда, 22 Януари 2020 16:38
 
Възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ - отговор на обществените очаквания и начин за възвръщане на високия престиж на Военновъздушните сили Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 20 Януари 2020 14:55
VVVU otkrivane1С тържествен ритуал по връчване на бойното знаме и в присъствието на десетки официални гости в понеделник, 20 януари 2020 година, официално бе отктито възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Тържествената церемония започна с посрещане на президента Румен Радев - възпитаник на училището, който бе приветстван от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски. В Долна Митрополия бяха още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов, народни представители от 15 МИР - Плевен, областният управител Мирослав Петров, кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска и кметът на Община Плевен Георг Спартански, командири на военни формирования, ексначалници на училището, дългогодишни инструктори-пилоти, началници на катедри и преподаватели, членове на военно-родолюбиви организации. От името на Общинския съвет в Плевен гости на откриването бяха председателят на местния парламент Мартин Митев и зам.-председателят Петя Василева.
VVVU otkrivane3
Ритуалът по връчване на бойното знаме включваше традиция, датираща от 1937 г., въведена от цар Борис III, а именно на новото войсково знаме да бъдат забити златни пирони на дръжката, олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска. Тази традиция бе спазена и днес от министър Красимир Каракачанов, след което той връчи знамето на бригаден генерал Радойски. Отслужен бе и водосвет за здравето и благополучието на личния състав и за бъдещите успехи на Училището.
За бъдещото на ВВВУ „Георги Бенковски“ и задачите, които стоят пред учебното заведение, говори в словото си началникът на Училището бригаден генерал Юлиян Радойски: „Започваме новия етап от развитието на ВВВУ „Г. Бенковски“ с устрем и вдъхновение. Пътят е труден. Изисква възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти. Резултатът - готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните - членки на НАТО“, заяви бригаден генерал Радойски.
„Вярвам, че възстановяването на Висшето военновъздушно училище ще отговори на обществените очаквания и ще способства за възвръщане на високия престиж на кадрите на Военновъздушните сили“, обърна се към присъстващите и зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той подчерта значението на личния състав, който ще ръководи процесите по развитие на вида въоръжени сили, ще управлява новата техника и ще отговаря за нейната поддръжка в следващите години.
VVVU otkrivane2
„За мен е върховна чест да присъствам на откриването на ВВВУ „Г. Бенковски. За мен е чест да бъда в този ден, тук с вас когато възстановяваме една несправедливост. Защото в българската история има политици, които взимат мъдри решения, има такива, които взимат глупави решения. Едно от тези решение бе закриването през 2002 година на ВВУ в Долна Митрополия“, отбеляза в обръщението си министър Красимир Каракачанов.
Към присъстващите се обърна и президентът на страната Румен Радев: „Днешното събитие не е просто инвестиция в нашето бъдеще. То е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство. То е действие, което дължахме на вековната ни авиация, на поколенията преподаватели, летци и авиационни специалисти. На нашите учители с побелели коси, които отдадоха младостта и силите си на българската авиация“, каза държавният глава.
Официалното откриване на ВВВУ „Георги Бенковски“ завърши с изпълнението на химна на Република България от представителния духов оркестър на ВВС и с преминаването в тържествен марш на блоковете.
Последно променен на Понеделник, 20 Януари 2020 15:05
 
Към средата на януари Плевен не е застрашен от водна криза, категоручни са от институциите Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 17 Януари 2020 13:30
vodaОбластният управител Мирослав Петров инициира работна среща на тема водоснабдяване, на която присъства ръководството на ВиК, Напоителни системи, БДДР, ДАНС и ОД на МВР, съобщават от областната администрация. Областният управител изиска информация относно степента на обезпечаване с питейна вода за Плевен, както и информация относно ретензионния обем на яз. Горни Дъбник, чиято вода се ползва за оводняване на каптажните кладенци във водснабдителните зони в Крушовица, Вит и Биволаре.
„В Плевенска област няма селище на воден режим. Водоснабдяването навсякъде е нормално. За град Плевен има захранване от водоснабдителна група Черни Осъм и от там пристигат стабилни количества вода, като се вземе предвид и сушавия период. Характерно за шахтовите кладенци, които са другия източник за водоснабдяването на града, когато водата намалее, се налага оводняване от яз. Горни Дъбник. От Напоителни и системи ни подават необходимите количества при нужда. Предприели сме и по-строги мерки за ограничаване на загубите”, каза управителят на ВиК дружеството в Плевен инж. Митко Спасов.
Директорът на Напоителни системи – Плевен Иваничка Райчева информира, че обемът на яз. Горни Дъбник към момента е 50 млн.куб.м. вода. „Язовирът се завирява от яз. „Сопот”, който се изпуска в река Вит, на Боаза има водохващане, което по магистрален канал с дължина 65 км. отвежда водата до яз. Горни Дъбник.”, уточни Райчева. По думите й от язовира за цялата 2019 година за промишлени нужди са ползвани 1,5 млн.куб.м вода. „Промишленият водопровод от яз. Горни Дъбник до Плевен е дълъг около 35 км. И той е компрометиран доста, което генерира загуби от 40-50%. Строен е 50-те години. До края на януари очакваме да бъде отворена мярка 4.3., по която имаме готовност да кандидатстваме за европейско финансиране за рехабилитиране на най-големите компрометирани участъци по магистралния канал, чрез който се завирява аз. Горни Дъбник”, каза директорът на Напоителни системи – Плевен. Тя подчерта, че всички ползватели на промишлена вода, всички предприятия са на разрешителен режим към БДДР и МОСВ и разполагат с пломбирани водомери с две контролни пломби – на Напоителни системи и на БДДР.
С писмо областният управител ще изиска ежемесечно да получава информация от Напоителни системи за състоянието на яз. Горни Дъбник, за разхода на вода от язовира за ВиК, за напояване, за промишлено водоснабдяване, както и за всички констатирани нередности.
Последно променен на Петък, 17 Януари 2020 15:33
 
Президентът Радев и министърът на отбраната ще открият обновеното ВВВУ „Георги Бенковски” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 19 Януари 2020 12:43
VVVU logoНа 20 януари 2020 ще се състои ритуалът по връчване бойното знаме и възобновяване дейността на ВВВУ „Георги Бенковски”.
През 1959 г. всички български авиационни училища се обединяват в едно – Висше народно военновъздушно училище (ВНВВУ) „Г. Бенковски“. След 1990 г. ВНВВУ става висше военно въздушно училище, но от 1 септември училището се преобразува във факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“.
На 18 април 2019 г. Народното събрание прие решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“.
За церемонията по откриването му утре в Долна Митрополия се очакват скъпи гости, благодарение на чиято съпричастност към авиацията се възстановява статутът на авиационното училище. Президентът и главнокомандващ въоръжените сили на Република България Румен Радев е пилот-изтребител, завършил като първенец на випуска си ВНВВУ „ Георги Бенковски”. Демо-пилот на МиГ-29. Достига до чин генерал-майор. Бил е командир на Военновъздушните сили на Република България.
Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началника на отбраната генерал- лейтенант Димитър Илиев и постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев също са сред радетелите за възстановяване на авиационното училище в страната. Закономерно е участието в празника и на председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов извървял пътя от пилот в изтребителна ескадрила до командир на Военновъздушните сили и заместник-началник и началник на отбраната. Той е сред първите висши български офицери, работили в щабове на НАТО.
Откриването на ВВВУ „Георги Бенковски“ ще съпреживеят както командири от военни формирования, така и бивши началници на Училището, дългогодишни инструктори-пилоти, началници на катедри и преподаватели, представители на инженерно-техническия състав, членове на военно-родолюбивите организации.
Президентът на Републиката Румен Радев ще бъде посрещнат от Началника на ВВВУ „Георги Бенковски” бригаден генерал Юлиян Радойски в 11:00 часа. След като приеме рапорта на началника на почетния караул полк. доц.д-р Мануш Христов, президентът ще обходи строя и ще поздрави блоковете от офицери, сержанти и курсанти от ВВВУ и ВВУБ.
Ритуалът по връчване на бойното знаме включва традиция, датираща от 1937 г., въведена от цар Борис III. Той изисква на дръжката на ново войсково знаме с позлатено чукче да се забият златни пирони, олицетворяващи началото и ангажираността към рода войска.
Министърът на отбраната и началникът на ВВВУ ще забият два пирона в дръжката на бойното знаме, след което министър Каракачанов ще връчи знамето на бригаден генерал Юлиян Радойски.
Негово високоблагоговейнство ставрофорен иконом Тихомир Йосифов, в съслужение с протойерей Милен Атанасов и свещеник Красимир Кръстев ще отслужат водосвет за здравето и благополучието на личния състав и за бъдещите успехи на ВВВУ „Георги Бенковски“.
Слова ще произнесат пачалникът на ВВВУ „ Георги Бенковски“, председателят на комисията по отбрана в Народното събрание, министърът на отбраната и президентът на Република България.
С изпълнението на Химна на Република България от Представителния Духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов и преминаването в тържествен марш на блоковете завършва официалното откриване на ВВВУ „Георги Бенковски”.
Предстои възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на Професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти.

 
 
Зачестяват киберизмамите, които дебнат наивници в интернет Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Водещите новини - Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 15 Януари 2020 14:05
fishing KATГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.
МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.
От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.
Всеки месец се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.
Преди дни бе съобщено за адвокатски кантори от няколко града, които предупреждават, че името им се използва за измама. Варненската адвокатска колегия алармира, че от нейно име са разпространени имейли до граждани, с които се изисква превеждане на различни суми по сметките на дружества. Всички писма съдържат линк, който трябвало да бъде отворен. "Нито едно адвокатско дружество не действа по този начин. Изпратените съобщения представляват т.нар. "фишинг" атака, която цели инсталиране на зловреден софтуер на компютъра", заявяват от Варненската адвокатска колегия.
Адвокати в Пловдив също сигнализираха, че с имената им се подписват фалшиви покани за доброволно изплащане на парични задължения, които съдържат зловреден код. Същият вирус е бил разпространяван и в София.
Съществува вероятност "фишинг" атаката да е следствие от изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите.
Последно променен на Сряда, 15 Януари 2020 14:09
 
« НачалоПредишна123СледващаКрай »

Страница 1 от 3