Начало Водещи
20 Март 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 20 Март 2019 15:15
Сряда, 20 Март 2019 14:34
Сряда, 20 Март 2019 13:33
Сряда, 20 Март 2019 12:23
Валути
РЕКЛАМА
Водещите новини
ДОПЪЛНЕНА. Кметът на Червен бряг е поредният, който попада на мушката на спецпрокуратурата Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Март 2019 10:57
Daniel Valov ChBryagСпециализираната прокуратура е започнала разследване срещу кмета на Червен бряг Данаил Вълов, съобщиха от държавното обвинение. Наказателното производство е започнало по материали, изпратени от Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), и журналистическо разследване, излъчено на 7 май 2018 г. от една от националните телевизии. Оперативно-издирвателните действия са възложени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).
Данаил Вълов е разследван за злоупотреби при обществени поръчки по програмата ”Топъл обяд. През април 2017 г. община Червен бряг обявява поръчка с две обособени позиции – ”Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд“ в Червен бряг“ и ”Приготвяне и доставяне на храна ”топъл обяд“ в Койнаре“. Документи са подали три фирми. Най-ниска е цената, предложена от софийската фирма ”М.-П.“ ЕАД. Но вместо да сключи договор със спечелилата фирма, Вълов е прекратил обществената.
Според прокуратурата, целта е била да се облагодетелстват другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.
На последните месни избори Данаил Вълов Вълов е издигнат за кмет от Гражданско обединение за развитие на община Червен бряг и подкрепен от АБВ, БДЦ и Реформаторския блок.
Междувременно сайтът frognews.bg публикува информация, според която освен кмета Данаил Вълов в акцията са задържани шестима служители от общинската даминистрация в Червен бряг - Светослав Георгиев – зам.-кмет еврофинансиране, Диана Димитрова - директор Дирекция “Европроекти”, Евгения Николова - директор Дирекция “Обществени поръчки” и двама юрисконсулти - Десислава Иванова и Ивайло Коловски.
Последно променен на Сряда, 20 Март 2019 13:17
 
Заради ремонт в центъра на Плевен от 25 март до 3 април временно ще бъде променена организацията на движение Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 19 Март 2019 11:21
centar remont kartaВременна организация на движение се въвежда на няколко улици в централната част на Плевен съгласно Заповед на заместник-кмета на Община Плевен арх. Невяна Иванчева. Причината са дейности по реконструкция на уличен водопровод от ВиК – Плевен, на ул. „Иван Вазов”. Организацията ще е в сила за улиците „Цар Борис III”, „Иван Вазов” и „Цанко Церковски” за времето от 25 март до 3 април 2019 година.
Строителните работи ще се извършат със спиране на движението на пътни превозни средства по ул. „Иван Вазов” в участъка след кръстовището с ул. „Цар Борис III” до кръстовището с ул. „Д. Константинов”. При прокопаването на тротоарите за водопроводни отклонения, за пешеходците ще бъдат монтирани обезопасени пасарелки за преминаване. Движението на превозни средства по ул. „Цар Борис III” ще бъде променено от еднопосочно в двупосочно в участъка от кръстовището с ул. „Д. Константинов” до кръстовището с ул. „Цанко Церковски”. Участъкът ще бъде сигнализиран с пътни знаци. По ул. „Цар Борис III” пред Макси център преди кръстовището с ул. „Цанко Церковски” в посока ул. „Д. Константинов” движението ще е само направо или надясно след знака. Движението по ул. „Цанко Церковски” ще бъде забранено за влизане от кръстовището с ул. „Д. Константинов” в посока ул. „Цар Борис III”, както и ще бъде ограничено паркирането. За времето на ремонтните дейности „Синя зона” на ул. „Цар Борис III” няма да работи.
След реконструкцията на водопровода на ул. „Иван Вазов” на следващ етап ще бъде положен и асфалт.
 
Под 1% оценяват с „отличен“ Сотир Цацаров като главен прокурор, а 25% му пишат двойка Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 07 Март 2019 10:31
profile chief GPСпоред 60% от българите главният прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича след една година, се е провалил в борбата с корупцията по високите етажи на властта и битовата престъпност. Резултатите са от национално проучване на социологическа агенция "Глобал метрикс", направено по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Представителното изследване е извършено в периода от 5 до 20 февруари 2019 година, анкетирани са 1090 пълнолетни граждани на България с квотна извадка по възраст, пол, образование и населено място. Основната цел е да се установят очакванията на обществото от следващия ръководител на държавното обвинение, като от агенцията подчертават, че нарочно въпросите не са били насочени изрично към юристи.
Средно 43% от българите оценяват работата на главния прокурор Сотир Цацаров с “тройка”, "добър 4" е оценката на около 19% от хората, а "много добър 5" поставят 4,2%. Малко на 9% от анкетираните не се наемат да оценяват работата му.
Допитването показва, че за близо 80% от анкетираните Сотир Цацаров не се е справил нито с битовата престъпност, нито с корупцията по високите етажи на властта. Между 60 и 70% от хората не са видели никаква полза от работата на главния прокурор за обществото и намират, че в мандата на Цацаров прокуратурата е била използвана за политически цели. Според Теодор Славев от БИПИ, отговорите показват, че в момента има усещане за политическо вмешателство в прокуратурата.
Близо 37% от анкетираните смятат, че главният прокурор като институция е ненужен на обществото, а доверието на хората в съдебната власт е спаднало до 10%.
В резултат според 60% от анкетираните най-важният приоритет на новия главен прокурор трябва да е борба с престъпността по високите етажи на властта, а за 40% акцент в работата му трябва да е недопускане използването на прокуратурата за политическа цели.
Половината от попитаните (51%) смятат, че следващият ръководител на държавното обвинение трябва да е отново мъж, 18 на сто от запитаните предпочитат жена, а 31% нямат мнение по въпроса. Пак около половината посочват като най-подходяща възраст - 45 г. В предпочитанията за професионална кариера до заемането на поста водят прокурор (29.7%), следван от съдия (20.28%) и представител на академичната общност (10.14%). Прави впечатление, че тук най-голям е делът на неотговорилите - близо 40%.
Като най-важно качество на бъдещия главен прокурор участниците в анкетата посочват политическата независимост (65.38%), издръжливост на натиск (58.39%) и почтеност (55.59%).
Профилът на главен прокурор, който очертава изследването, е мъж над 45 г, прокурор или следовател, политически независим и активен в борбата с корупцията по високите етажи на властта.
“Хората усещат, че ако главният прокурор няма вътрешна чувствителност и непримиримост, почтеност срещу конфликт на интереси, срещу формите на влияние в системата, срещу непотизъм, колкото и добър професионалист да е, това в един момент може да се окаже контрапродуктивно. Ние сме виждали прекрасни професионалисти, които по такъв начин огъват законовите разпоредби, буквално изнасилват закона, за да може той да влезе в услуга на политическото статукво в страната", заяви при представянето директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер.
Последно променен на Четвъртък, 07 Март 2019 10:36
 
Мобилното приложение на НАП следи вече за изрядни касови бележки Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Март 2019 11:51
NAP appНова версия на мобилното приложение на Националната агенция по приходите (НАП) позволява проверка дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Проверката става със сканиране на QR код, които до края на годината трябва задължително да присъства във всяка касова бележка, издавана в България. Според институцията. към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават.
Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.
След като се сканира отпечатания на бележката QR код, приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни данните в издадената му на хартия бележка и от мобилното приложение. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка.
Ако данните съвпадат, потребителят може да направи справка чрез приложението дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на НАП. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП. Ако има разлика в данните или бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона.
Според НАП, мобилното приложение на приходната агенция до момента има над 50 000 инсталации от потребители, като броят им непрекъснато расте.
Ако клиент изобщо не получи касова бележка, може да сигнализира в НАП на телефона на Информационния център 070018 700 в работно време или на имейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Последно променен на Понеделник, 11 Март 2019 11:43
 
Направена е още една стъпка към отмяната на лятното часово време Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 06 Март 2019 12:26
summer timeПрез 2021 година трябва да приключи смяната на часовото време. За това се споразумяха съответните комисии на Европарламента, а Комисията по транспорт и туризъм, която е водеща по този въпрос, също даде зелена светлина. В средата на март се очаква и общото събрание на Европарламента да гласува решението. После отделните страни-членки на ЕС трябва да го одобрят, пише Deutsche Welle.
През септември председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че казусът е решен и лятното часово време ще отпадне. Това се оказа прибързано, защото въпреки съгласието на Еврокомисията и Европарламента по въпроса, настроенията в отделните държави са различни.
Преди Нова година бяха публикувани данни от голяма интернет анкета, в която европейците подкрепиха с мнозинство от 80 процента да отпадне променянето на времето. След това се оказа, че повечето от половината от гласувалите 4.6 милиона европейци са били от Германия. Това постави под сериозно съмнение колко представително е допитването. Някои държави се оплакаха, че Германия иска да им натрапи своето виждане по въпроса.
Все пак, политиците в Брюксел и Страсбург успяха да договорят план за премахването. Той включва краен срок до месец юни, в който държавите от всяка една от трите часови зони в ЕС трябва да са взели решение какво предпочитат. Някои, като Великобритания, Гърция и Кипър искат да се запази досегашната система с промяна на часовете два пъти годишно. Други, като Дания, Холандия и Франция още не са решили. Повечето от останалите страни членки искат лятното часово време да се премахне, но и те не са обявили окончателно, когато времето остане едно, дали предпочитат това, което сега се използва през зимата или другото.
Повечето страни по света изобщо не познават смените на часовото време. Има и държави, в които часовото време се променя само на част от територията им - например в Канада и САЩ. А 69 държави, които в миналото имаха лятно часово време, го премахнаха отново. Във всеки случай е сигурно, че и тази година на 30 март пак ще местим стрелките на часовниците. И то в целия ЕС.
 
« НачалоПредишна12СледващаКрай »

Страница 1 от 2