Начало Водещи
15 Август 2018 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 14 Август 2018 17:14
Вторник, 14 Август 2018 16:52
Вторник, 14 Август 2018 16:00
Вторник, 14 Август 2018 14:47
Валути
РЕКЛАМА
Водещите новини
Ако имате “Гражданска отговорност” в “Олимпик”, от 18 август тя е невалидна Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 14 Август 2018 16:52
KAT 1Договорите по „Гражданска отговорност“, сключени с клона на ЗК „Олимпик“, ще бъдат автоматично прекратени след публикацията за назначаването на ликвидатор на застрахователя в официален вестник на Република Кипър. Това се казва в съобщение, публикувано днес от Комисията за финансов надзор. На 10 август 2018 г. е назначен предварителен ликвидатор на Застрахователна компания Олимпик от Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър. Предстои публикация за назначаването в Официален Вестник на Република Кипър, която се очаква да излезе на 17 август 2018 г. Съгласно законодателството на Република Кипър, действащите застрахователни договори по общо застраховане, сключени със Застрахователна компания Олимпик, ще бъдат прекратени на 17 август 2018 г. Прекратяването ще се извърши автоматично без да са необходими допълнителни действия от застраховащия или от застрахованите лица.  На 18 август 2018 г. всеки засегнат собственик на МПС трябва незабавно да сключи нова застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите с друг застраховател. Застраховката може да се сключи и от друго лице, продължава съобщението.
По данни на КФН към началото на май застраховки в "Олимпик" са имали близо 275 хил. автомобила. Застрахователната компания "Олимпик" е създадена през 1995 г. Освен в Кипър компанията работи и в България, като у нас предлага основно "Гражданска отговорност".
Ако водач без "Гражданска отговорност" бъде хванат от пътната полиция на пътя, му се отнема временно книжката, докато представи валидна полица. До сключване на застраховка се спира от движение и колата. За липсата на "Гражданска отговорност" е предвидена и глоба - 250 лв. за физическо лице и 2000 лв. за юридическо лице или за едноличен търговец. При повторно нарушение наказанието е съответно 800 и 4000 лева. Лице, което не е собственик и управлява МПС без валидна застраховка, се наказва с глоба от 400 лева. При повторно нарушение наказанието е 800 лева.
В съобщение от Комисията за финансов надзор уточняват, че след прекратяване на застрахователните договори, ако не са били сключени нови своевременно, в случай на пътнотранспортно произшествие обезщетението се заплаща от лицето, причинило произшествието на пътя.
В информацията се посочва, че заплатените премии за неизтеклата част на застрахователните договори, които ще бъдат прекратени, подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в съответствие със законодателството на Република Кипър. "Клиентите на ЗК Олимпик ще бъдат уведомени за откритото производство и ще им бъде указан редът и сроковете, в които могат да поискат парите си от застрахователя. По същия начин ще бъдат уведомени и лицата, които са завели щети при застрахователя", се казва още в съобщението.
Последно променен на Вторник, 14 Август 2018 18:01
 
Кметът Спартански: Имаме разбиране за непредвидените пречки при ремонта на детските заведения, но настояваме за изпълнение в срок на договорите Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 13 Август 2018 17:00
remont sgradi2Има забавяне в сроковете на изпълнение на ремонти в детски заведения, показва проверка по обектите на кмета на Община Плевен Георг Спартански. На първи етап по проекта „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието” за рехабилитация затвориха три детски заведения - „Юнско въстание”, „Теменуга” и „Дружба”, а на втори - НУ „Христо Ботев”, ЦДГ 12 „Ралица”, ЦДГ 8 „Щурче”, ЦДГ 20 „Калина” и детска ясла „Гергана”. „Присъствах на среща със строителите на всички обекти и заявих, че съм наясно с пречките от метеорологичен характер и проявявам необходимото разбиране. Но ги предупредих, че трябва да изпълнят ангажиментите си съгласно подписаните договори. Напомних на ръководителите да си прочетат отново санкционната част от подписаните договори, защото ще им търся отговорност. На този етап усилията ни са концентрирани не да глобяваме, а да се свърши работата”, уточни Спартански.
 
Задава се ново поскъпване на газа - от октомври цената може да е с над 14% по-висока Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 11 Август 2018 11:13
gazoprovodРазчетите на "Булгаргаз" сочат, че цената на суровината през четвъртото тримесечие на 2018 г. трябва да е 458.44 лв. за 1000 куб. м или 43,54 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Сега цената на Булгаргаз" ЕАД за крайните снабдители и за клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е 400.95 лв./1000 куб. м или 37.79 лв./MWh. Доставчикът обяснява, че поскъпването се дължи на очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, на по-високия курс на щатския долар спрямо лева, но и също така вкарва в цената това, че регулаторът одобри за третото тримесечие по-ниска от исканата цена на газа.
От 1 юли цената на природния газ скочи с 10.81% докато дружеството искаше корекция нагоре с над 16%. КЕВР обаче прецени, че дружеството има надвзети над 13 млн. лв. и определи по-малко увеличение. По-скъпият газ повлече нагоре и цената на парното, която се вдигна средно със 7 на сто в началото на лятото. Ако новото предложение на "Булгаргаз" се приеме, това означава парното също да поскъпне, защото според експертите всяка промяна с над 5% на цената на газа рефлектира и върху цените на топлофикациите.
Какво точно поскъпване дружеството ще внесе за одобрение в енергийния регулатор ще стане ясно но 10 септември. Възможно е да има промяна в окончателните разчети, а и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обичайно натиска надолу – кога с повече, кога минимално, поисканото увеличение.
 
"Гражданска отговорност" отново поскъпва, средната цена стига 270 лева Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 13 Август 2018 12:48
avtomobili zadrastvaneШоково увеличение на цената на застраховката "Гражданска отговорност" изненада неприятно шофьорите за пореден път в последните месеци, пише вестник Сега. Според статията в края на миналата седмица 90% от застрахователните компании са оскъпили полицата с 40 до 50 лв. С натрупването на поскъпванията от началото на годината до сега средната цена на задължителната застраховка в София вече гони 270 лв. - почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области.
Увеличението идва около две седмици след публикуването на доклад на Комисията за финансов надзор (КФН), според който за най-масовите превозни средства - автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили. Експерти от АБЗ обясниха, че цената е започнала да се вдига доста преди появата на доклада на КФН, тъй като самите застрахователи са виждали, че премиите, които събират, не са достатъчни да покрият обезщетенията, т.е. продават полици под себестойност.
"В България пазарът е много конкурентен и дружествата се опитват да държат цената на минимума, който им позволява да функционира бизнесът им, при тази висока щетимост, при все по-високите обезщетения, които присъжда съдът, при все по-големия брой катастрофи с най-много загинали по пътя и при лошите пътища, няма как да не се вдига цената, защото тя не покрива разходите", коментира пред вестник "Сега" Нина Колчакова, гл. секретар на АЗБ . "Навсякъде в Европа цената пада, защото са все по-малко катастрофите и все по-добри пътищата, докато при нас е точно обратното”, смята Колчакова.
Има още причини, довели до скок на цената на застраховката тази година.
От февруари цената се вдигна средно с 12 лева заради по-високата вноска, която застрахователите трябва да правят към Бюрото "Зелена карта". То принуди всички наши застрахователи да попълнят с 4 млн. евро специален фонд като банкова гаранция пред европейската система "Зелена карта" срещу неплащането на щети, предизвикани от български автомобили в чужбина. Мярката дойде след зачестилите случаи на некоректни български застрахователите, които бавят или не могат да платят щетите. Две застрахователни дружества бяха уличени в нарушения на правилата - "Лев инс" и "ДаллБогг: Живот и здраве".
В края на юни Върховния касационен съд излезе с решение, което разширява кръга на лицата с право на компенсации при смърт на близък. Освен съпрузи, деца и родители на загинали, за обезщетение може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълга емоционална връзка". При това претенции могат да се предявят не само в случаите оттук нататък, но и при тези, за които не е изтекъл 5-годишният давностен срок. Застрахователи изчисляват, че ако браншът трябва да плати за тези случаи, ще трябва да се намерят допълнително между 800 млн. и 1.3 млрд. лева.
Последно променен на Понеделник, 13 Август 2018 13:53
 
Премиерът: “До 2024 година автомагистрала „Хемус“ ще е готова” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Най-важното
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 07 Август 2018 12:20
AM Hemus Borisov1Министър-председателят Бойко Борисов инспектира днес строителството на участъка на АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза. Премиерът изтъкна, че това е най-трудният за изграждане участък, за който се изисква огромен труд и капацитет. „Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи“, добави Борисов. Министър-председателят изтъкна, че на 15 август предстои да започне строителството от Белокопитово до Търговище, междувременно ще започнат тръжните процедури и за двата лота до Велико Търново. Попитан за АМ „Струма“, Борисов отбеляза, че през есента ще бъде открита отсечката до Сандански.
AM Hemus Borisov2
 
« НачалоПредишна12СледващаКрай »

Страница 1 от 2