Начало Топ тема Убийството на Мишел Делото „Мишел Коцев” е върнато заради нарушения на процесуалните правила
12 Ноември 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
Делото „Мишел Коцев” е върнато заради нарушения на процесуалните правила Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Топ тема - Убийството на Мишел
Написано от Ивета ДИМИТРОВА   
Петък, 13 Февруари 2015 18:38
mi6el Както „Посредник” пръв информира, Апелативен съд - Велико Търново е отменил изцяло решението по делото срещу Мирослав, който е подсъдим за убийството на Мишел, и го връща в Окръжен съд - Плевен за преразглеждане. Делото в Апелативния съд е приключено на 26 януари, а решението е постановено на 10 февруари.
Припомняме, че делото е срещу Мирослав Димитров, който през март 2014 г., когато още беше непълнолетен, уби с джобно ножче 19-годишния Мишел Коцев. Трагичният инцидент се разигра на 29 март на тясна пътечка между два жилищни блока в жк "Дружба". Обвиняемият Мирослав Димитров, който през декември навърши 18 години, беше признат от Плевенския окръжен съд за виновен и осъден на 9 години, редуцирани с 1/3 заради признаването на фактите в обвинителния акт и съкратеното съдебно следствие, които първоначално трябва да изтърпи при общ режим в затвора за непълнолетни в Бойчиновци.
Според въззивната инстанция, присъдата на Плевенски окръжен съд е постановена при съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в това, че производството по делото е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие. След като в проведено съдебно заседание, подсъдимият е признал фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителният акт, а съдът едва в края на производството е констатирал, че те напълно кореспондират със събрание по делото доказателства. Осъществявайки правомощията си в така посочените предели, според въззивния състав, Окръжен съд - Плевен не е провел производството, съобразно изискванията на закона.
Според Апелативен съд - Велико Търново, при цялостен анализ на доказателствата, първоинстанционният съд е щял да достигне до извода, че събраните по делото
доказателства не кореспондират с изложеното в обвинителния акт и не подкрепят самопризнанието на подсъдимия
, като основното противоречие касае соченият механизъм на извършеното убийство.
На следващо място, противоречие се съдържа и в самия обвинителен акт. Доколкото в първата негова част прокурорът изцяло обосновава, че деянието съставлява престъпление умишлено убийство, извършено с особена жестокост, то след това същият е записал, че „…действията на обвиняемия многократно превишават пределите на неизбежната отбрана”.
При наличието на тези фрапиращи противоречия, решаващият съд е бил длъжен да изпълни задължението си за разкриване на обективната истина и да откаже искането на подсъдимия за провеждане на съкратено съдебно следствие, тъй като не са били налице предпоставките на чл. 372 ал.4 от НПК, мотивират се от Апелативния съд.
Констатираните и допуснати нарушения, касаят процесуалната дейност на първостепенният съд, тъй като е провел специалната процедура по съкратено съдебно следствие, от една страна, без да са налице предпоставките за това, а от друга не е спазил и процесуалния ред за провеждането му.
При тези съображения, Апелативен съд - Велико Търново е отменил присъдата на Плевенски окръжен съд и е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на съда.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Ана   |2015-02-18
Езикът на автора или правния език е твърден завъртян- в края на краищата още ли ще му намаляват присъдата на тоя изрод-убиец?
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 16 Февруари 2015 10:51