Начало Топ тема Протест в Телиш Година след протестите в Телиш няма бежанци, има корейци (ГАЛЕРИЯ + ВИДЕО)
18 Ноември 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
Година след протестите в Телиш няма бежанци, има корейци (ГАЛЕРИЯ + ВИДЕО) Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Топ тема - Протест в Телиш
Написано от Иванка ВАТЕВА   
Вторник, 11 Ноември 2014 10:38
В събота и неделя Телиш отбеляза подобаващо традиционния си есенен сбор - със сергии, пуканки и захарен памук, песни и хора на площада пред кметството. Но на този 8 ноември имаше нещо различно. Защото се навърши една година от протестите срещу изграждането на територията на бившето ракетно поделение на лагер за неясно колко хиляди бежанци. Като един се вдигнаха през ноември 2013 г. телишчани, водени от кмета си, Нели Дакова, председателя на инициативния комитет на протестите, Марин Шкодров и отец Георги, за да отстояват правотата си и не отстъпиха. Нито пред тогавашния областен управител, нито пред вътрешния министър, не се поблазниха от обещания да получат привилегии, ако тайно намисленото от кабинета на Орешарски стане. И заслужиха прозвището, които сами огласиха в нета - „Най-якото село в глобалното село”. В събота вечер начело на празника бяха същите главни действащи лица. Без дълги слова Нели Дакова благодари за пореден път на съселяните си, че са загърбили политическите си пристрастия и партийната си принадлежност в името на общия интерес и благо. След което връчи на предводителя на протеста, Марин Шкодров, грамота и знак за удостояването му със званието „Почетен жител на Телиш”. Момичета от селото изпълниха две народни песни, а след тях на импровизираната сцена се качи Райко Кирилов и се изви хоро. Без край и без почивка.
Спонсор на празника беше корейската фирма „Азия инвест”. Южнокорейците усилено работят по изграждането на завод за гъби на мястото именно на военното поделение, обявено за индустриална зона. Очакванията са, когато заработи, заводът да дава хляб на стотици.

Марин Шкодров за водачеството на 43-дневната революция в Телиш:

Бунтар съм по потекло и по характер

Благодарен съм за вниманието на всички, които са ме предложили за почетното звание. Но пак ще кажа, както казах на хората на протеста: Аз не съм зад вас, не съм и до вас, аз съм пред вас, но съм нищо без вас.
По време на протестите създадохме строга организация: комендант, охрана, отстранихме провокаторите. Казахме, че нашите искания не са политически и не искаме политиците да ни използват. Политиците само ни разделят. Ние излязохме, защото бяха нарушени гражданските ни права, гарантирани от Конституцията. Прие се моето предложение да няма никаква политическа дейност и да не се месят партиите. Имаше един много критичен момент. На 4 ноември, когато бяхме блокирали пътя, получих информация, че от Пловдив към Телиш е тръгнал подвижен бано-перален комбинат, за да се подготвя лагерът. Хората страшно се ядосаха и се чуха викове: Какво чакаме, отиваме в поделението, ще палим, ще рушим. Тогава секретарят в кметството Цеца Василева, спаси положението с една хитрост: каза им, че пералният комплекс е стигнал до Луковит и ни наближава, а то не беше вярно - аз знаех, че са го насочили към София, но такйа всички се втурнаха към шосето.
После обявих на хората: Това е нашата първа победа!
И точно на 13-и, в петък обявиха официално, че в Телиш няма да се прави бежански лагер.
Никой не ни уведоми, че ще се прави нещо, но че няма да се прави ни съобщиха.
Министърът (бел.ред. - Цветлин Йовчев) ни придумваше - ще ви направим медицински пункт, ще има засилено полицейско присъствие, ще ви пазим. Аз му казах: Господин министър, инвестициите са нашата работа, това е хлябът на хората. А вие какво правите - вземате питата, късате някакви трохички и ги пускате долу, и „пиленцата” започват да се бият за тях, а питата я хвърляте в блатото. Мълчи и нищо не казва. Аз така говоря. Такъв ми е характерът, иначе нямаше да бъда офицер. А такова ми е и потеклото. Прадядо ми участвал в бесенето на едно турче в Босилеградско през робството, баба ми през 18-а година организира женския бунт в Букьовци, до Мизия, откъдето съм родом, дядо ми 23-а година е арестуван и не е участвал в Септемврийското въстание, прибрана му е пушката, независимо че бил военноинвалид. Баща ми през 1943-а е съден по Закона за защита на държавата, по който са съдени политическите, без да има политическа дейност, защото фелдфебелът краде продуктите и ги продава в Македония, а на войниците готвят буламачи. Баща ми не се стърпял, хванал баката и - в мутрата му. И за тая работа - подривна дейност, неподчинение и го осъждат на 30 месеца затвор. Аз не мога да бъда друг.
Докато рода на майка ми е интелигентски - учители, фелдшери.
Сега издавам книги. Предстои да излезе книгата ми за протестите в Телиш”, сподели Марин Шкодров за „Посредник”.

Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 11 Ноември 2014 21:29