Начало Топ тема Протест в Телиш (+видео) Нов Десети ноември в Телиш
21 Април 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
(+видео) Нов Десети ноември в Телиш Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Топ тема - Протест в Телиш
Написано от Иванка ВАТЕВА   
Понеделник, 11 Ноември 2013 11:19
Около 900 души се събраха в неделя сутрин на площада в Телиш. 10 ноември беше поредният ден, в който местните излязоха на протест срещу изграждането на бежански лагер на територията на закритото военно поделение край селото. Този път тя бяха повече отвсякога, имаше хора и от съседни села. Множеството се изви в дълга колона и, изминавайки пътя от площада до разклона, блокира за около 20 минути главния път за София. Всъщност, затварянето на пътя не стана с блокада, а с бавно изминаване на участъка между подхода на излизане за София и влизане откъм Плевен. Допълнителното забавяне беше заради журналистите, които спираха за кратки записи хора от челото на протеста. От двете страни се образуваха колони от по десетина автомобила.
70-годишният Игнат Игнатов, който е с инвалидност 100% и се придвижваше с количка, обяви, че е категорично против настаняване на сирийски бежанци в селото. “За мен в болницата няма пари, а за тях откъде намериха?”, питаше възмутено мъжът. Отец Георги Тодоров предвождаше множеството с кръст в ръка и заяви, че тук е неговото място. Същевременно свещенослужителят заяви, че православния храм в Телиш е постоянно отворен.
Чрез отворено писмо, огласено преди няколко дни от медиите, местните бяха поканили всички 9 народни представители от 15 МИР. Отзовали се бяха двама депутати, като вторият не е от плевенската група - Пламен Тачев от ГЕРБ и Адриян Асенов от “Атака”.
“Аз съм тук като един от вас, заяви Пламен Тачев и добави: - Роден съм в Телиш, вълнувам се за Телиш и за всички хора от района. Гласът на народа е глас божи и трябва да бъде чут”. Адриан Асенов заяви, че хората в Телиш не са виновни за войната в Сирия и кризата в “близкия, далечния и всякакъв Изток”. Затова не бива да ставате изкупителна жертва на чужди грешки, обърна се той към протестиращите.
“Ние сме тук и ще ги чакаме в удобно за тях време”, каза кметът на селото, Нели Дакова, по адрес на останалите депутати. Тя съобщи, че в понеделник ще изпратят декларация до премиера, президента, омбудсмана и Българския хелзински комитет, която ще придружат със снимков материал. Идеята, която г-жа Дакова разясни по-подробно пред журналисти, е да предложат на държавниците ни решения за изграждане на бежански лагер не в Телиш, където категорично не ги желаят, а в съществуващи подобни комплекси, които, освен че са в по-добро състояние, се намират извън населени места. “Щом толкова са милосърдни...”, каза кметът на Телиш.
В селото продължават да не вярват, че лагерът, който планират при тях, ще е от закрит тип, както и че в него ще бъдат настанени бежанци.
Освен това твърдят, че не се интересуват от работни места, нови придобивки и инфраструктура, каквито им се обещават, ако приемат идеята на правителството, която още не е облечена в решение. “Ние нямаме проблем с водата, но е много вероятно да има проблем на територията на поделението, защото то е на най-високото място”, каза Нели Дакова по повод предложението в селото да бъде изграден нов водопровод.
Какво ще правят тук хора, които са свикнали на 50-градусови жеги, нали утре ще завее и завали сняг, при нас става минус 20, чудят се телишчани.
На импровизираната барикада в началото на железния мост, водещ към ракетното поделение и минаващ над жп линията, вчера, въпреки слънчевото време, по обяд бяха наклали огън. Знаете ли какъв кучешки студ е нощем, отговориха с въпрос на въпроса ни защо са го запалили тримата от 24-часовия пост, който е факт от близо седмица. Там има и палатка, с надпис “Началник караул”.
Около обяд мирното шествие се насочи към жп гара Телиш, но там нямаше опити за спиране на движението на влаковете.
Полиция охраняваше протеста и сигурността на пътя. Денят мина без произшествия и ексцесии.
Ден по-рано, на празника на село Коиловци в събота, бившият депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков коментира ескалацията на напрежението в Телиш. Той каза, че на хората там трябва да се обясни, че са пренавити и че някой ги е подвел. Петков допълни, че ще се срещне с лидера на протестиращите и ще посети Телиш, но в неделя не беше на протеста, поне в интервала 9:00-12:00 часа.
“Проблемът е, че тези неща не се изговарят навреме и не се казват такива, каквито са, и по този начин се дава възможност да се манипулира обществото. За мен е много интересно колко от протестиращите утре ще бъдат местни и ще има ли гостуващи протестиращи, защото ако има такива, трябва да си дадем ясна сметка и особено хората от Телиш, че някой се опитва да им върти вратовете", заяви още Румен Петков.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 11 Ноември 2013 15:17