Начало Топ тема Протест в Телиш И среща с областния не успокои хората в Телиш - плашат с щурм над поделението и дори със самозапалване
19 Юли 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
И среща с областния не успокои хората в Телиш - плашат с щурм над поделението и дори със самозапалване Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Топ тема - Протест в Телиш
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 04 Ноември 2013 16:54
teli6 Жителите на плевенското село Телиш, които тази сутрин блокираха пътя Русе – София в протест против изграждането на бежански лагер в бившето военно поделение там поискаха да се срещнат с областния управител. По информация от Областна управа, получена преди минути на електронната ни поща, той е откликнал на очакването им.
След пристигането на Илиян Йончев хората се съгласиха на диалог в центъра на селото и освободиха ключовия пътен участък. Те дори осигуриха озвучителна уредба, за да чуват добре отговорите на поставените от тях въпроси, съобщава пиарът на Областна администрация, Диана Пешакова. Местните жители обаче бяха категорични, че не желаят настаняването на бежанци в Телиш. Организаторите на протеста бяха подготвили декларация , в която изразяват категоричното си несъгласие с превръщането на бившето военно поделение в бежански лагер. Кметовете на населените места в община Червен брят също излязоха с декларация, в която те заявяват, че не са против оказването на хуманитарна помощ под каквато и да е форма, но са против „информационното затъмнение", при което според тях се извършва подготовката за настаняването на бежанците.
Продължилите няколко часа бурни дебати допълнително ескалираха напрежението в селото. Хората настояваха да се щурмува сградата на бившето военно поделение и тя да бъде окупирана. Някои заплашиха и със самозапалване.
Местните жители приеха да прекратят протеста, след като областният управител успя да договори днес машините и хората на територията на обекта да спрат работа. Той увери всички, че утре ще се срещне с ръководството на МВР, като ще покани в разговорите да се включат и народни представители от Плевенска област. На срещата ще се настоява да се гарантира, че приемателния център ще е от закрит тип, че ще има денонощна полицейска охрана, че ще се разкрие медицински център за оказване на помощ на настанените и предотвратява разпространението на епидемии, че лагера ще обитават единствено и само сирийски бежанци, а не незаконно пребиваващи в страната чужди граждани, че предвидените работни места ще бъдат предложени на жители на село Телиш или община Червен бряг. Областният управител Илиян Йончев пое ангажимент да запознае подробно правителството с критичната ситуация в село Телиш и с декларациите на протестиращите и на кметовете.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 05 Ноември 2013 12:26