Начало Топ тема Протест в Телиш В Телиш на бунт заради лагер за бежанци
19 Юни 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
В Телиш на бунт заради лагер за бежанци Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Топ тема - Протест в Телиш
Написано от "Посредник"   
Вторник, 05 Ноември 2013 11:29
Над 150 жители на село Телиш, община Червен бряг, излязоха в 7:00 часа вчера сутрин на мирен протест пред кметството. Те се обявиха срещу настаняването на бежанци в бившето ракетно поделение в селото. Всички единодушно подкрепиха декларацията до премиера Орешарски, която прочете председателят на инициативния комитет срещу изграждането на бежанския лагер, Марин Шкодров.
Малко преди 9:00 часа жителите на селото блокираха в знак на протест главния път от Плевен за София при разклона за Телиш. Заради блокадата се образуваха километрични опашки от тирове, които минават по пътя към Дунав мост и Букурещ. Движението беше пуснато около 11:00 часа и пътят постепенно се отпуши. От ОД на МВР съобщиха, протестните действия са били охранявани от полицията и не е имало инциденти.
"В бившето военно поделение в момента се извършват действия по подготовка на бежански лагер. Никой до този момент не ни е уведомил, какво ще се случи и какъв ще бъде този бежански лагер.

Хората са категорично против бежанците, защото до момента никой от управляващите, нито областният управител, не са дошли да ни обяснят

за какво става въпрос", каза кметът на Телиш Нели Дакова пред БНР. Тя сподели, че хората са обезпокоени от факта, че едва 960 души живеят в селото, а се говори, че ще бъдат настанени 2 000 души.
Хората са свидетели на движение на техника на Гражданска защита в селото,

подготвени са две халета и са докарани химически тоалетни, прекарва се ток и вода

а никой не обяснява нищо на местните.
За всички изброени действия петък вечерта тръгнали слухове, които после се оказали верни. "Искахме да поканим областния управител, за да обясни на хората, какво се случва, но той отказа да дойде и затова сме подготвили декларация, която ще бъде адресирана до министър-председателя и ако не получим отговор в най-кратък срок, ще обявим гражданско неподчинение", заяви в понеделник сутринта кметът на село Телиш.
От областната администрация в Плевен коментираха, че базата за бежанския лагер е на разпореждане на Министерствата на отбраната и икономиката и до петък не са били информирани относно настаняването на бежанци в село Телиш.
Една от сградите в

бившето военно поделение в Телиш беше в списъка с 5-те възможности за бежански лагер в Плевенско, които бяха обсъждани на извънредна среща на премиера Орешарски

с няколко кметове, сред които и плевенският, на 19 септември т.г. Направената сметка показала, че ремонт на базата в Телиш ще трябват над 360 хиляди лева и почти половин година.
Вчера областният управител Илиян Йончев все пак отиде в Телиш и при обещанието за диалог хората вдигнаха блокадата на пътя, съобщи пиарът на Областна администрация, Диана Пешакова. Те дори осигуриха озвучителна уредба, за да чуват добре отговорите на поставените от тях въпроси. Местните жители обаче бяха категорични, че не желаят настаняването на бежанци в Телиш, пише в прессъобщението.

Кметовете на населените места в община Червен бряг също излязоха с декларация

в която те заявяват, че не са против оказването на хуманитарна помощ под каквато и да е форма, но са против „информационното затъмнение", при което според тях се извършва подготовката за настаняването на бежанците.
Продължилите няколко часа бурни дебати допълнително ескалираха напрежението в селото. Хората настояваха да се щурмува сградата на бившето военно поделение и тя да бъде окупирана. Някои заплашиха и със самозапалване.
Местните жители приеха да прекратят протеста, след като областният управител успя да договори машините и хората на територията на обекта да спрат работа. Той увери всички, че утре (бел.ред.: вторник, 5 ноември) ще се срещне с ръководството на МВР, като ще покани в разговорите да се включат и народни представители от Плевенска област. На срещата ще се настоява да се гарантира, че приемателният център ще е от закрит тип, че ще има денонощна полицейска охрана, че ще се разкрие медицински център за оказване на помощ на настанените и предотвратяване разпространението на епидемии, че

лагерът ще обитават единствено и само сирийски бежанци, а не незаконно пребиваващи в страната чужди граждани, че предвидените работни места ще бъдат предложени на жители на село Телиш или община Червен бряг

Областният управител Илиян Йончев пое ангажимент да запознае подробно правителството с критичната ситуация в село Телиш и с декларациите на протестиращите и на кметовете.
Междувременно в столицата вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви: “Няма да се прави нищо в село Телиш, преди да изслушаме опасенията на хората.
Идеята за Телиш е да бъде изградено място за настаняване на хора от закрит тип, с осигурена охрана от държавата. Тъй като има опасение в населението, вероятно ще отида лично да говоря с тези хора, да разясня защо е необходимо да го правим и какви мерки ще вземем за тяхната сигурност.

Няма да се прави нищо преди да изслушаме техните опасения

затова наредих временно да бъдат спрени работите”, обясни министърът на пресконференция относно Плана за овладяване на кризата, възникнала в следствие на масовото навлизане на лица, търсещи закрила на територията на Република България, предаде агенция „Фокус”. „
„Няма да намерим място в България, което да има характеристики за изграждане на място за лица, търсещи закрила, и това да срещне подкрепа на населението на България. Това е общонационален проблем, който не можем да решаваме на базата  защо не питахте хората.

То е ясно, те не са съгласни и са уплашени от това, което се случва. Нямаме възможност, трябва да изберем подходящо място и да гарантираме сигурността на хората в тези места

Принудени сме от обстоятелствата на национално ниво да изградим такива места”, посочи Йовчев.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Гост   |2013-11-04
я виж ти
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 05 Ноември 2013 13:44