Начало Топ тема Протест в Телиш
25 Февруари 2020 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
Протест в Телиш
Година след протестите в Телиш няма бежанци, има корейци (ГАЛЕРИЯ + ВИДЕО) Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Топ тема - Протест в Телиш
Написано от Иванка ВАТЕВА   
Вторник, 11 Ноември 2014 09:38
В събота и неделя Телиш отбеляза подобаващо традиционния си есенен сбор - със сергии, пуканки и захарен памук, песни и хора на площада пред кметството. Но на този 8 ноември имаше нещо различно. Защото се навърши една година от протестите срещу изграждането на територията на бившето ракетно поделение на лагер за неясно колко хиляди бежанци. Като един се вдигнаха през ноември 2013 г. телишчани, водени от кмета си, Нели Дакова, председателя на инициативния комитет на протестите, Марин Шкодров и отец Георги, за да отстояват правотата си и не отстъпиха. Нито пред тогавашния областен управител, нито пред вътрешния министър, не се поблазниха от обещания да получат привилегии, ако тайно намисленото от кабинета на Орешарски стане. И заслужиха прозвището, които сами огласиха в нета - „Най-якото село в глобалното село”. В събота вечер начело на празника бяха същите главни действащи лица. Без дълги слова Нели Дакова благодари за пореден път на съселяните си, че са загърбили политическите си пристрастия и партийната си принадлежност в името на общия интерес и благо. След което връчи на предводителя на протеста, Марин Шкодров, грамота и знак за удостояването му със званието „Почетен жител на Телиш”.
Последно променен на Вторник, 11 Ноември 2014 20:29
Прочети още>
 
В Телиш могат да спят спокойно Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Топ тема - Протест в Телиш
Написано от Деница КИТАНОВА   
Вторник, 04 Март 2014 09:40
Под формата на учение започна изнасянето на имуществото от бившето поделение в село Телиш, информираха в края на миналата седмица от Областната администрация в Плевен. Базата бе вариант за разкриване на бежански лагер, но правителството се отказа от него заради несъгласието на местните жители.
За да се запознаят с хода на дейностите на място отидоха  областният управител Илиян Йончев и главният секретар на Областна администрация Емил Димитров. „Смятам, че се реши един тежък за региона конфликт", казва Йончев. Той подчерта, че правителството е положило много усилия за овладяване на потока от бежанци, което е довело до отпадане на необходимостта от изграждане на лагер в село Телиш.
Специализирана техника ще товари и извозва имуществото от района на бившето поделение. Според специалистите провеждането на операцията под формата на учение е полезна заради готовността на структурите да реагират при възникнали бедствия и аварии.
Румен Петков на пресконференцията на АБВ в пресклуба на БТА коментира изнасянето на имуществото от бившето поделение в село Телиш.
Последно променен на Вторник, 04 Март 2014 12:33
Прочети още>
 
Черно на бяло: МВР не предвижда бежански лагер в Телиш Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Топ тема - Протест в Телиш
Написано от Деница КИТАНОВА   
Понеделник, 13 Януари 2014 08:53
Ilian JonchevОбластният управител Илиян Йончев информира за получено в началото на 2014 година писмо от МВР, дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност", което е адресирано до него и до кмета на Телиш, Нели Дакова. "Във връзка с получена декларация от участниците в протестите в село Телиш, община Червен бряг, против изграждането на бежански лагер в селото, ви информираме, че Министерството на вътрешните работи към момента не предвижда да бъдат преустройвани или изграждани нови центрове за настаняване на бежанци в страната", цитира писмото Йончев. Когато отидохме с вицепремиера Йовчев на място и след необходимите разговори и действия, които се предприеха по превенция на преминаване на бежанци през страната и благодарение на които намаля потокът бежанци, дори след изказването на Чирпанлиев (бел.ред. - директорът на Агенцията за бежанците), че в Телиш няма да се изгражда лагер, хората от Телиш казаха, че ни вярват. Напротив, ясно и категорично е казано, че няма да се изграждат нови центрове на този етап, каза Илиян Йончев. Имаше съобщение в началото на тази протестна кампания, че предстои изграждането на такъв лагер от Националния кризисен щаб, т.е. променя се позицията.
Последно променен на Понеделник, 13 Януари 2014 09:17
Прочети още>
 
Сигурно е! В Телиш няма да има бежански лагер Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Топ тема - Протест в Телиш
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 15 Декември 2013 19:19
Категоричното твърдение е на кмета на Телиш, Нели Дакова. Това й е съобщил лично един от изпълнителните директори на национална компания “Индустриални зони”, каза тя за “Посредник”. В петък, 13 декември, той е съобщил на Дакова, че е дошло становище от МС, с което се казва, че няма да се изгражда бежански лагер в Индустриална зона Телиш. Според Дакова решението е за окончателна отмяна на плановете за изграждане на бежански лагер, а не, както бе съобщено от вицепремиера Цветлин Йовчев, за временно спиране. Не е ясно кога точно е взето решението, но, по думите на Нели Дакова, хората на селото и до момента нямат нищо черно на бяло - нито че ще се изгражда, нито че няма да се изгражда бежански лагер.
Последно променен на Понеделник, 16 Декември 2013 11:40
Прочети още>
 
ОТГОВОР НА “ПИСМО ДО ТЕЛИШ”: Няма да променим живота си в посока, която не желаем* Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Топ тема - Протест в Телиш
Написано от Петя ВЕСЕЛИНОВА   
Сряда, 11 Декември 2013 09:31
В броя си от 4 декември "Посредник" публикува “Писмо до Телиш” на Руслан Трад, студент, блогър от българо-сирийски произход. В писмото си г-н Трад се обръща към жителите на Телиш, коментирайки ситуацията около намерението и плановете на българското правителство да изгради на територията на бившето военно поделение в покрайнините на селото бежански лагер от закрит тип. Късно в понеделник в коментар към публикацията на статията в сайта ни -posredniknews.com беше поствано мнение, подписано от Петя Веселинова. Свързахме се по телефона с г-жа Веселинова, която е един от говорителите на протестите в Телиш. Тя потвърди авторството на изразената от нея позиция и даде съгласието си текстът да бъде публикуван в книжното издание на "Посредник".
*Заглавието е на редакцията
Последно променен на Четвъртък, 12 Декември 2013 13:01
Прочети още>
 
« НачалоПредишна12345СледващаКрай »

Страница 1 от 5