Начало Топ тема Обновяване на центъра на Плевен От един - два площада: Започва големият ремонт на централната градска част на Плевен
19 Юли 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
От един - два площада: Започва големият ремонт на централната градска част на Плевен Печат Е-мейл
( 6 Гласа )
Топ тема - Обновяване на центъра на Плевен
Написано от Иванка ВАТЕВА   
Вторник, 21 Януари 2014 10:40
На 16 януари е подписан договор, а вчера е съставен протокол между Община Плевен като възложител и изпълнителя - консорциум между варненска и шуменска фирма, за първия етап от реконструкцията на градски център на Плевен. Работата трябва да започне до дни, след като се оформят още няколко документа, сподели инж. Александър Янев, мениджър строителство в една от фирмите - "Експрес гаранцион".
Общата стойност на проекта е 4 911 841.36 лева от които собственият финансов принос е 245 592.07 лв. Датата на приключване - 19 януари 2015 г.
Промяната на пл. "Възраждане" и прилежащите му пешеходни пространства - към Военен клуб, читалище “Съгласие" и от зала “Катя Попова" до площад “Свобода" се изразява в пълна подмяна на настилката. Ще бъдат монтирани павета със система за заключване и мита декоративна повърхност - плочи с дебелина 8 см и няколко размера - 30/30, 20/30, 20/20 и 20/10 см.

Цветовете, на които се е спрял екипът, изработил проекта, ръководен от арх. Красимир Попов, са светлосиво, антрацит и охра

Ще има и плочи с тактилни ивици, за пешеходци с увредено зрение (на цветната схема - тъмносивата ивица, която тръгва от Военния клуб и върви на зиг-заг в лявата част на площада).
“Посредник” разполага с работна схема на проекта от март м.г. Тогава кметът, проф. д-р Димитър Стойков, свика специална пресконференция по наша публикация за призиви във Фейсбук за спасяване на Водната каскада и твърдения, че тя ще бъде редуцирана според проекта за обновяване и модернизиране на градската среда чрез реконструкция на централната зона. В нея участва и арх. Красимир Попов, ръководител на екипа на проекта за градска среда, който спечели на конкурсно начало през 2012 г. Вчера той не можа да присъства, бил болен.
И преди година, и вчера кметът подчерта, че

не се предвижда затрупване на Каскадата, водните площи се запазват

Тъй като ще се увеличат зелените площи, Общината потърси резервен водоизточник. За щастие, сондажът пред сградата на Централна поща се оказа успешен, съобщи проф. Стойков - от там ще тече вода с дебит 5 л в секунда, но ще търсим още. Арх. Трифон Иванов допълни, че чрез нагнетяване с помпа дебитът може да се повиши до 9 л/сек. Сега, както вече е публично известно

и за фонтаните, и за зеленината ползваме питейна вода

Това, освен че е много скъпо удоволствие - разходите стигат до 25 000 лева през летните месеци, води до режим на водоподаването в “Дружба” и Девети квартал, припомни кметът. Той още веднъж обяви поредността в етапите на реконструкцията на пешеходната зона. Първият вече е ясен - централният градски площад и пешеходната зона до пл. “Свободата” заедно с големия фонтан. Предвиждаше се вторият да бъде зоната до театъра, но е преценено, че е по-добре с предимство да се обърне внимание на Градската градина и Водната каскада. Четвъртият етап е за зоната от театъра до началото на Старата главна.
Между другото на брифинга този понеделник проф. Стойков спомена, че

пак се мисли по идеята да се възстанови транспортната връзка между бул. “Данаил Попов” и ул. “Дойран” през пл. “Стефан Стамболов”

за което постоянно получавал питания от недоволни граждани, но стойността на подлез там би била 10-15 милиона лева. А и приоритет на местната администрация е пешеходната зона.
Зам.-кметът, арх. Трифон Иванов, изчете пред журналисти основната информация по проекта, но не можа да отговори на конкретните въпроси за това, колко и от какъв вид ще са новите дървета, които се предвижда да се засадят, с колко ще се увеличат зелените площи.Най-съществената промяна е в

разделянето на огромния площад, предвиден за мащабни манифестации и новобрански клетви, на два площада - по-малък, пред Братската могила, и основен - пред Мавзолея

Както се вижда от схемата вдясно, след реконструкцията шарките от основната площ на пл. “Възраждане”, повтарящи контурите на параклиса-мавзолей, ще бъдат заменени с тъмни ивици по по-дългата страна.
Със сигурност всички плевенчани ще приветстват замяната на хлъзгавия през зимата мрамор със стабилна настилка, както и повечето дървета, които ще ни спасяват от нетърпимите летни жеги. Какви декоративни елементи ще освежат сърцето на града и доколко то ще се социализира след промяната само бъдещето ще покаже.
Снимки: “Посредник”
Границата между тях ще са две редици дървета, а ако правилно разчитаме схемата, при мащаб 1:500, пътеката, която ги свързва, ще е широка 5 метра.
Зам.-кметът, арх. Трифон Иванов, изчете пред журналисти основната информация по проекта, но не можа да отговори на конкретните въпроси като този

колко и от какъв вид ще са новите дървета, които се предвижда да се засадят

След демонтажа им всички годни плочки ще бъдат съхранени в склад на общинска фирма “Инжстрой”, отговори на наш въпрос ръководителят на проекта, шефът на финансовата дирекция в Общината, Евгени Генов. Те ще се ползват за текущи ремонти в другите части на пешеходната зона.
proekt centar2 Обновяването на големия фонтан се изразява в реконструкция на хидроизолацията, настилки, облицовки и инсталации на фонтана (840 кв.м), включително саниране на машинната зала (479 кв.м). Основната цел на проекта е да се подобри въздействието на водните съоръжения, чрез

прецизиране и актуализация на водните количества, в зависимост от исканите водни ефекти

с тенденция към намаляване разхода на вода и електричество и възможности за различни сценарии.
Озеленените площи, които влизат в тази част на проекта са 6 927 кв.м., а обновената и реконструирана Пешеходна зона е 21.5 декара. Предвидено е и изграждане на система за управление на осветлението на площада и пешеходната зона.
Стефан Стефанов, управител на другата фирма в обединението - изпълнител по договора, “ЖСП стил” ООД сподели, че са правили ремонт в центъра на Шумен, гр. Завет, Разградско и още няколко по-малки селища. Според него в процеса на ремонтните работи е възможно и наемането на местна работна ръка.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Плевенска комуна  - смърт на фашизма   |2014-03-10
Потребителят обичам Плевен е много прав в разсъжденията и въпросите си, но не виждам никой да му е отговорил на поставените въпроси. Бих допълнил към неговата трета точка

Цитат:
3. "Ще има и плочи с тактилни ивици, за пешеходци с увредено зрение (на цветната схема - тъмносивата ивица, която тръгва от Военния клуб и върви на зиг-заг в лявата част на площада)." - Това е хубаво начинание, но доколкото съм виждал по белият свят се прави по тротоарите на оживените от автомобилен трафик улици и булеварди, по пероните на жп гарите и метростанциите. На пешеходен площад заобиколен отвсякъде със сгради и градинки без пряк достъп до автомобилен трафик никъде не съм видял да са монтирани такива плочи.

и това, че умната глава която е решила да се поставят плочи с тактилни ивици, за пешеходци с увредено зрение, освен, че е безмислено да се поставят на площади, ами и направо се гаврят с тези хора с този зиг-заг където са го измъдрили в някоя много умна кратуна.
Konstantin  - radvaite se.   |2014-03-06
Как искате да ви върви добре в живота ? Мисля, че дори и в България малко или много може да се промени живота като си промените мисленето... .Радвайте се, че дори и да се откраднат пари, все пак се влагат част от тях и то не за малко нещо...Това че центъра може да издържи и още 10 години.Вероятно е така но нещатата трябва да се променят и развиват, затова се все на по-задни и последни позицйи по каквото и да е било .. освен по некачествено образование и все такива .. Мислете позитивно..и вместо да хулите това което не ви харесва се съберете и дайте предложение да се променят нещата ;) Просто мислете позитивно,креативно и градивно...мрачно и деградивно мислене помагат само да ви вкарат в гроба ..
Цветан Илиев  - re: re: 100 години гаранция за площада   |2014-03-04
Виждам, че притеснението ви е за минаването на камионите по паважа.
Ако паважа е добър, и основата е направена без спестяване на материал и валиране, ако искат с тир да минават паважа няма да мръдне.
По-сериозния проблем е почистването през зимата, бетонния паван не издържа на сол, трябва да се третира с подходящи препарати.
Колкото до мития паваж той е заложен защото някой в общината ви лобира за една немска компания която единствено произвежда този тип паважи. Вие се възмощавате,че обекта не се изпълнява от Плевенска фирма,така или иначе ваши фирми ще го изпълняват, защото на тези компании не им е рентабилно да идват на толкова отдалечено място, а аз се възмощавам от това, че нашите управници не подкрепят българските производители, в Плевен познавам 3 фирми които произвеждат паваж защо не подгрепиха тях, защо не подкрепиха някоя българска компания?

Гост   |2014-01-26
нещо голямо се прави, браво, в Пловдив стана супер
местен жител  - а дано, ама надали   |2014-01-26
Колкото до самата идея за ремонт на изкъртения площад и увеличаване на зеленината - браво! Въпросът е да не стане само да усвоим едни пари чрез "наши" фирми. Няма да ми е жал за мраморните плочи - не се оказаха много подходящи за нашия климат, но пък дали сивото е най-доброто възможно попадение?! Но след това тотално трябва да се забрани достъпът на всякакви коли в тази зона! Дано да се престане и с циганиите под формата на луна-парк, бирарии и други подобни сергийки, които всяка година поне по три пъти трябва да търпим - преди Коледа, Великден и за празника на града!!! Толкова грозотия на едно място трудно се издържа! навсякъде по света има такива базари, но не в този уродлив вид. Да бяха предвидили и един читав паркинг около ІІ ДКЦ?! По обед районът от Полицията до входа Пощата е пълен с коли по тротоарите, още малко и в мавзолея ще влязат да си сложат колите... Освен това не става ясно, колко гаранция ще дадат изпълнителите.
до acec   |2014-01-23
И понеже някой се зарадвал, че ще имаме нов център, трябва да е гербер? Ами ако е така, значи всички понеже се радваме, тоест всички трябва да сме гербери, защото, по твоите думи, не че не и така де, герберите правят хубави неща за градовете си. Ами правилно казваш, браво, добре си се усетил, щом те правят хубави неща за градовете, което е видно, ще ги хвалим и ще бъдем гербери. Защото е важно да с е правят хубави неща за градовете и да се строи, не само да се краде, както беше преди това страшно много години.Сам призна с коментара си, че където има нещо ново да се строи, гербер го е направил
Гост   |2014-01-23
Нима само за година ще успеят? Би било супер
acec   |2014-01-22
Не съм политически плювач, но на всеки човек бие на очи, че има доста коментари от един и същ мозък и това намирисва доста. И да знаеш колко искам центъра да изглежда добре, не е истина. Защото нали се сещаш ,че не става на въпрос да се усвоят някакви пари, от някаква фирма ?
зажележете, дами и господа   |2014-01-22
забележете коментара на ACEC, който ТОКУ ЩО си призна, че е политически плювач, платен форумен драскач, на който е заръчано политически да хули по хубавите неща, случващия се в града ни, каквото е и новия площад.за пръв път имаме признание за такова нещо. Политически ПИСАЧО, нима трябва да си от дадена партия, за да се зарадваш, че ще има нов площад града ни? Не стига ли просто да си плевналия? Махни се, политически писачо, поне лъсна, че има целенасочена поръчка, партийна, да се храчи по всичко, което се прави.
асес   |2014-01-22
Кой е този гербер, където се възхищава във вече над 10 коментара ?
Гост   |2014-01-22
схемата е интересна, залага се и на зеленина, добре изглежда
Камион Георгиев  - Хубавите ми плочки!   |2014-01-22
Само чакам да го направят този площад, за да мина с камиона си през него и да натроша плочките!
ОТКК  - re: 100 години гаранция за площада   |2014-01-22
писа:
Качествени материали ще бъдат използвани за площада. Това е заложено като изискване по проекта, коментира в някоя от медиите арх. Иванов.


Материала е по-малкия проблем. Не че не е от значение, но много по-големият проблем нахлуването в/у площада и пешеходната му част надолу в посока към ОАПС-а на всякакви МПС-та! Нека не пренебрегваме въобше факта, че тези плочки са направени за да ходят хора по тях, а не МПС-та. Така че нали никой не си прави илюзията, че са потрошени и разбити от токчетата на жените, маратонките на младежите или от бастуните на възрастните хора???? Не се ли реши проблема с нахлуването на всякакви коли и камиони по пешеходната му част (на самия площад даже и ТИР-ове) само след не повече от ЕДНА година отново ще придобие сегашното си състояния на пълна поломеност.
Миналата година по това време когато разкопаха пред Наркооп-а заради авария на ТЕЦ-а се виждаше че основата под плочките е с дебелина повече от една педя от бетон и арматура! Тъй че отново повтарям - чупенето, разбиването, разместването на плочките и шахтите не са вследствие на интензивния трафик от пешеходци и майки с колички, а от ежедневното почти преминаване на някое и друго МПС в/у тях.
И още само едно нещо. През 80-те години на миналия век бяха закупени едни малки леки камиончета, мисля, че бяха марка FAUN, които пролетно-лятно-есенния сезон метяха площада и пешеходната зона надолу, а през есента ринеха снега. Сега през зимата когато се наложи да рине сняг по площада влизат огромна и тежка техника, която естествено, че ще им разкатае мам**та им на плочките.

Ето и един много интересен и полезен материал относно идеята, проектирането и изпълнението на сегашния вид на централната градска част на град Плевен в периода 1969-1977г.
http://www.bgsever.info/br-13_2013/stranici/str-9.htmГост   |2014-01-22
Наистина добра новина за града ни
До предишния потребител   |2014-01-22
Остави я Герганчето, тя нека си мисли както иска, за мен и хората е важно, че ще има нов площад
не искам да се заяждам   |2014-01-22
не искам да се заяждам, но тука някакви хейтъри ме дразнят. Затова ОТНОВО ЩЕ КАЖА САМО ТОВА, КОЕТО Е ИСТИНА - БРАВО НА ХОРАТА, КОИТО НАПРАВИХА ТАКА, ЧЕ НАЙ-ПОСЛЕ ДА ИМАМЕ НОВ ПЛОЩАД.Вън крадливите бивши управници на Плевен, то се видя и на предните избори - Плевен не ви ще, сега сте едни, утре други, пребоядисвате се, а 12 г. от вас ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. И сега сте в ужас.
така ли е по селата?   |2014-01-22
Герганче, ами не си купувай нови дрехи, защото някога ще се скъсат, оди гола, недей яж храна и не готви, ами яж старата, защото новата така и така ще се развали, а?така ли е на село?
100 години гаранция за площада   |2014-01-22
Качествени материали ще бъдат използвани за площада. Това е заложено като изискване по проекта, коментира в някоя от медиите арх. Иванов.
Герганче   |2014-01-22
Герганче, айде мойто момиче да си идеш на Садовец и да ни оставиш града намира, а?
едно голямо браво   |2014-01-22
Браво, едно голямо браво от мен.
ДО "гЕРГАНА", КОЯТО НЕ Е гЕРГА   |2014-01-22
мНОГО СЕ смях с Гергана, която не е Гергана. "Браво" на Гергана, която е от "Шумен", но случайно се интересува от Плевен и съвсем настойчиво иска да нямаме нов център, защото "щял да се съсипе" "хубавия град". Все едно не гледаме с години тия потрошени плочки - десетки години. АМа въобще не си политическа поръчка с коментара си - е й, това на Зеленогорски хора кръв и пяна плюете, че се прави нещо за града и по този начин лъсва колко нищо не сте направили за толкова много години. Че и "НЕ" с главни буквио пишеш - аз казвам НЕ НА ТАКИВА КАТО ТЕБ.
Гергана  - НЕ!!!!   |2014-01-22
Въпросната фирма, която е наета е се хвали, че е усъщетвила ремонт на централната градска част на Шумен. да каже колко години издържа настилката! Точно 8 месеца и на всякъде се появиха дупки! Моля Ви недейте съсипва красивият ни град. Идеята горе долу става, но трябва да се намери качествена и сигурна фирма изпълнител.
Гост   |2014-01-21
следя темата и съзирам наченки на платени политически малоумници, желаещи тотално да омаскарят случващото се и да освинят хубавата новина - коментирате ли по същество или тази вече опорните точки са други? Писна ми от политически го..нари, които само се опитват да рушат и нищо да не съграждат. така че НЕ на политическите гниди, които само крадат и не работят, НЕ на техните слуги по места, които хулят за жълти стотинки, ДА на работещите хора и на тези, които се опитват да направят нещо за Плевен, в който с десетилетия нищо не се случваше, ДА и на тези позитивни хора, които се радват, че ще има промяна. КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА , ЧЕ ЩЕ ИМА НОВ ЦЕНТЪР ДА СИ ХОДИ В НЕГОВОТО СИ СЕЛО. не се опитвайте с подривни елементи гадни , морално остарели да съсипете всичко предварително. БРАВО НА ХОРАТА СВЪРШИЛИ ТАЗИ ХУБАВА РАБОТА - ПЛЕВВЕН ДА ИМА НОВ ЦЕНТЪР И НАЙ-ПОСЛЕ ТЕЗИ СЧУПЕНИ СТАРИ ПЛОЧКИ ДА СЕ СМЕНЯТ. БРАВО И ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО, КОЕТО ЩЕ ИМА. НА КРИТККАРИТЕ - ВИЖТЕ ПЪРВО СЕБЕ СИ И ВИЕ КАКВО СТЕ НАПРАВИЛИ ЗА ГРАДА, ТОГАВА КАЛЯЙТЕ.
Водоканал   |2014-01-21
http://www.pleven.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/50-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%B2%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%B7%D0%B0-100-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0.html Има ли някакво развитие по този въпрос?
Атестацията   |2014-01-21
То за капковото напояване винаги може да се направи и впоследствие,но не вярвам да не е по проект .
Гост   |2014-01-21
хубаво се дават идеи, но да не забравяме, че параметрите са предварително заложени по проекта и не знам доколко има марж да бъдат тепърва променяни. Иначе като цяло, супер е, че ще има такова нещо
Атестацията   |2014-01-21
Много правилно е отбелязано по-долу в коментар да се използва капково напояване. Изгодата е голяма- и като финансов и като воден ресурс.
много приятно   |2014-01-21
Първо кмета не е нов, минаха вече две години. Второ, наистина върши доста работа или най-малкото върши някаква работа, нещо, което обаче му е задължение като градоначалник. така че повече от нормално е да се случват неща в града, когато някой работи за тях. Това, че предния не работеше, е вече ясно на всички. Тогава градът бе потънал в дългогодишна летаргия, затова и хората са учудени сега, че се бачка. Но, пак казвам - това е нормално.
Гост   |2014-01-21
Браво на кмета и честито на всички истински плевенчани,а такива като по-долу писалия"професор"нека се задавят в злобата и простотията си.Да не обръщаме внимание на подобни цървули.С новия кмет градът ни вече е друг.Адмирации и за привлечения германски инвеститор,който ще строи новия завод за автомобилни кабели.
Гост   |2014-01-21
Страхотно е , че ще има повече дървета и зеленина след завършването му
Наистина   |2014-01-21
Наистина има ценни и добри идеи в новия проект и е хубаво, че те ще се реализират
Гост   |2014-01-21
Проектът ми харесва, мащабен е и ще модернизира и облагороди цялото това пространство
dfdf   |2014-01-21
Сивият цвят ли е на-добрия ?
обичам Плевен  - кратко продължение   |2014-01-21
..... историята на Плевен, хем част от нея да отиде в Историческия музей, а една част от нея там да се реставрира и консервира и да стане обект за посещение както например в София, Пловдив и Стара Загора са го направили.
обичам Плевен   |2014-01-21
Няколко въпроса относно план-проекта са ми малко неясни и ако може някой от журналистите на вестника да потърси информация за тях от общината и да ни информира и нас след това.
1. Какво означава "мита декоративна повърхност"?
2. Какво ще рече и къде точно "ще бъдат монтирани павета със система за заключване"?
3. "Ще има и плочи с тактилни ивици, за пешеходци с увредено зрение (на цветната схема - тъмносивата ивица, която тръгва от Военния клуб и върви на зиг-заг в лявата част на площада)." - Това е хубаво начинание, но доколкото съм виждал по белият свят се прави по тротоарите на оживените от автомобилен трафик улици и булеварди, по пероните на жп гарите и метростанциите. На пешеходен площад заобиколен отвсякъде със сгради и градинки без пряк достъп до автомобилен трафик никъде не съм видял да са монтирани такива плочи.
4. "Сега, както вече е публично известно
и за фонтаните, и за зеленината ползваме питейна вода
Това, освен че е много скъпо удоволствие - разходите стигат до 25 000 лева през летните месеци, води до режим на водоподаването в “Дружба” и Девети квартал, припомни кметът." - проектантите и тези от отдел Екология към общината дали са чували някога за т.нар. капково напояване на зелените площи? Доста по-изгодно, икономично и ефикасно е от прилаганото до сега гравитачно или чрез дъждуване напояване (поливане). Инвестицията е минимална, а реализираната икономия огромна, като и ефекта е изключително положителен. Има най-различни начини затова, но най-подходящ ми се вижда този с гофрираните маркучи срити в почвата тъй като няма да се виждат и да загрозяват градинките.
5. "Първият вече е ясен - централният градск..... Предвиждаше се вторият да бъде зоната до теа..... Четвъртият етап е за зоната от ....." - тук не става ясно кой е третият етап?
6. "след реконструкцията шарките от основната площ на пл. “Възраждане”, повтарящи контурите на параклиса-мавзолей, ще бъдат заменени с тъмни ивици по по-дългата страна." - това с контурите на мавзолея е много красиво и оригинално. Защо не запази тази форма и след ремонта. Така с тези ивици изглежда доста грозно, особено ако се правят и снимки от по-високо.
7. "Най-съществената промяна е в
разделянето на огромния площад, предвиден за мащабни манифестации и новобрански клетви, на два площада - по-малък, пред Братската могила, и основен - пред Мавзолея" - дали е един голям или два по-малки, цената предполагам е една и съща както за ремонта, така и за поддръжката (метене, миене, ринене на сняг). Макар и рядко, но все пак има нужда от това по-голямо пространство на площада. Я за някой митинг, я за някоя стачка, протест, я за концерт и т.н. Нека само си припомним какво стана на един концерт на Слави Трифоново там и кестеновото дърво, а хората (публиката) стигаше от сфетофара до ДНА-то, през площада та чак до Будапеща (ресторанта, впоследствие бингозалата де, да не си помислят някой, че чак до столицата на Унгария ) Така с тези нови дървета наоколо и съкращаването му са евентуална предпоставка за нови нещастни случай и не дай си боже с фатален край. Има си места и за зеленина и отдих, нека има такива и за културно-масови мероприятия с необходимия капацитет.
8. Би ли се направило необходимото да са забрани тотално влизането на превозни средства тип камиони, камиончета , бусове и т.н. които да зареждат заведенията по пешеходната зона с бира, швепсове и прочие безалкохолни и други продукти. Всяко едно заведение има заден вход от които би трябвало да става зареждането. Лично съм бил свидетел как в разстояние на един час от 14,00 до 15,00 часа пред бившето кино Москва спряха три различни камиончета да заредят дискотека Анаконда. Първият с продукти на Кока кола, вторият с бира и третият отново някакви питиета на някаква друга марка. Ако толкова им е сложно или невъзможно да се зареждат през задните вход/изходи, то нека се издаде Заповед/Наредба тези превозни средства да не навлизат по пешеходната зона, да спират извън нея и оттам както беше през социализма стоките да се пренасят/придвижват посредством едни бутащи се от човек колички специално за тази цел с които разполагаха обектите по старата главна - книжарница "Млада гвардия", сладкарница "Малина, магазина за детски играчки с/у Наркоп-а (сега търговски комплекс СИТИ.
Същото се отнася и за тежките бронирани бусовете на банките (за които в-к "Посредник" е писал и подкрепял с доказателствен фотоматериал)които освен че влизати чупят плочките, ами престояват на безплатен паркинг там с часове.
9. Капаците на шахтите за кабели на Енергото и БТК по старата главна бяха направени от същите мраморни и глинени плочки и беше много трудно въобще да се забележи че съществуват. Вследствие на безразборното нахлуване на МПС-та след 1989г. по пешеходната част тя бяха изпочупени и заменени с едни грозни и изпоогънати и опасни ламарини в/у тях. Единствената оцеляла такава се намира с/у Базар-а до едно дърво което пречи да премине през нея МПС и това явно ги спасило. Та въпроса е какво ще е решението с покриването на тези шахти (а те хич не са малко на брой)? Същото се отнася и за отводнителните шахти. Преди 25 год. те бяха покрити с алуминиеви капаци който доста добре се вписваха с визията на естетическата направа на шарките по протежението на цялата пешеходна част от Градския Народен Съвет - ГНС (сега ДКЦ-2 или ІІ-ра поликлиника) чак до края и долу на Бакалов. След това ги замениха с някакви циментови които не можаха да изкарат и една година и в момента са жив вълчи капан за пешеходците.
10. Да се забрани и при монтирането на временни обекти по площада както беше с цирковата шатра на Зеленогорски около 2000-ната година някъде, бирфестовете, бунгалото на някаква винарна сега преди Нова година и др. мероприятия да се разбиват плочките с цел укрепването на тези временни съоръжения.
11. Преди години имаше идея при евентуален ремонт на площада под него да се направи подземен паркинг. Това е може едно от най-добрите и смислени неща ако се направи и всички плевенчани за доста години напред ще споменават само с добро този които го осъществи. Отделно тъй като в този участък при строителството му когато е вкарана барата (р. Тученишка) под земята, при строителството на бившия градски съвет, з. Катя Попова и пощата са намерини стари жилищни постройки отпреди новата ера, керамични съдове и т.н. би било много хубаво и полезно при направа на един такъв подземен паркинг на това място хем да се изследва истори...
Ivaylo   |2014-01-21
Хубава новина,дано и изпълнението бъде добро. Да не се налага след 2 зими да се сменят плочките.
Ангелина  - хубава новина   |2014-01-21
Не знам дали и колко някой е откраднал или ще открадне от този проект, стига да се промени града ни към хубаво. Преди само се крадеше и нищо не оставаше за плевенчани. Сега има подобрения в Кайлъка, откога си мечтая за детска площадка там. Ако направят и подобни хубави площадки за децата в градската ще е супер. Че не били ги вложили в пътища - ще ме прощават шофьорите, но и децата ни имат нужда от оправени пътища - имайте предвид център без дупки, по които да могат да минават колички. Ще е хубаво ако и пазим и се грижим за направеното
Гост   |2014-01-21
Новината е хубава. за съжаление има прасета, които не обичат да живеят на хубаво, а срещу жълти стотинки да се ровят в кочината
Гост   |2014-01-21
Отдавна имаше нужда от подобна цялостна промяна, супер е, че ще се случи
Чудесно   |2014-01-21
Чудесно е, че ще има нови дървета и подмяна на опасните през зимата мраморни плочи, които са страшно разбити вече
До предишния потребител   |2014-01-21
Най-важното е , че се прави нещо ново и хубаво! Стига с този мрачен нихилизъм, само търсите под вола теле!
Гост   |2014-01-21
защо пак са наети фирми от Шумен и др.градове,толкова ли сме богати,или пак е по схемата с ,,Кайлъка,,можеше плевенски фирми да го изпълнят...тези договорки за пореден път будят огромни съмнения
do neremiev   |2014-01-20
Tи си на всяко гърне мерудия. Разбирач по всичко. Предлагам да всички да се допитват до теб, шамане. Рядко може да се срещне толкова разбиращ от всичко човек като теб. Но виж, за мрамора си много прав.
neremiev   |2014-01-20
Дано не сложат пак мрамор, че зимата е опасно.
ехей,най-после   |2014-01-20
най-после,хаирлия да е
Гост   |2014-01-20
Новината е супер и наличието на плюещи помияри във форума няма да ни наскърби
do ala bala   |2014-01-20
ей,политически трол негоден, тичай да пиеш ракия.То бива наглост,ама това вашето го няма никъде.Не оставяте хората на нищо да се зарадват
Гост   |2014-01-20
Супер! И без това разкъртените плочки на площада отдавна плачат за подмяна
Гост   |2014-01-20
Парите, които ще се дадат от Общината са написани колко са и се вижда каква част са от стойността на целия проект. Така че като плюят разни хора неаргументирано, да се позамислят малко!За мен новината е добра
До предишния   |2014-01-20
Улиците за 5 милиона не могат да се оправят, за съжаление, а иначе винаги като излезе някаква възможност за подобрение на нещо хора като теб търсят под вола теле!
Ала-бала   |2014-01-20
Не е необходим ремонт на площада! Вместо да оправят улиците с тези почти 5 милиона, те ще развалят хубавия площад, който може да изкара още 20 години без да мръднат плочките! Има едни пари за крадене и това е...
Profesor  - Tiq sa nenormalni   |2014-01-20
бах ти крадците тия 4 милиона .
Може да се вкарат за улиците на нашия пробит окраден ТЪП Град
Гост   |2014-01-20
Добренце, повече такива неща да се случват!
Гост   |2014-01-20
По стара българска традиция, когато нещо ново и добро ще се прави, се започва да се плюе. Тъп нашенски манталитет! Аман от нихилизъм, аз пък се радвам на тази новина!
браво   |2014-01-20
Каква хубава новина за града ни! Най-после започна нещо да се прави , а не само да се краде. Браво!
започва се   |2014-01-20
Хубава новина за града и противниците на кмета започнаха да хулят веднага. Гадни политици. На хората не им пука за вас. Научиха ви. Инструкциите на Кирил Добрев:
"Както вече споменахме, тъй като в интернет е осигурена анонимност, ограничения като премерено поведение няма.
Трябва да удряме безкомпромисно в най-неочакваните точки за нашите противници.
Ако в обществото има усещане, че даден политик от управляващите е честен - изкарвате го лъжец и крадец, ако някой има добро семейство, обвинете го, че има любовница, ако има титла професор, обвинете го че е некомпетентен, а дисертацията му преписана, ако води скромен начин на живот, внушавайте, че има милиарди в швейцарски сметки, и т.н. Нищо не е неприемливо, нищо не е цинично, използването на нецензурни думи също не е проблем.
Дори и коментарите ви да не се приемат от случайно четящите ги, те ще се трупат като негатив към вашата фалшива самоличност, но и към истинската самоличност на атакуваните субекти.
Основната цел е да се предизвикат пукнатини в имиджа и да се породят съмнения към тях. В този аспект трябва да сме търпеливи и настойчиви, както капката дълбае камъка.
Втората насока, по която трябва да работите, е да се създава всеобщо впечатление за безнадеждност и мизерия. Това няма смисъл да го обяснявам, ясно е, че всички подобни негативи се трупат на гърба на управляващите. Декларирайте съжаление към трудния живот на пенсионерите, приравнявайте живота в България с този в страни от третия свят, декларирайте склонност към емиграция и т.н. Тези неща и друг път сме ги говорили.
Третият аспект, по който трябва да работят доброволците, е защита от така наречените "лоши" коментари за партията и политици от БСП
?   |2014-01-20
Не мога да разбера кои са - троловете на Найден или на Йончо търговеца на петрол? Както и да е, вижда се, че не желаят да имаме нов център. Искат само да крадат. Оня открадна 15 млн заема преди изборите и издуфти за София, Йончоглу влезе в историята с тов,а че спряха ВСИЧКИ ПАРИ ЗА ПЛЕВЕНСКА ОБЛАСТ. На фона на тяхната некадърност това, че ще имаме нов площад, какъвто Плевен заслужава, е не прекрасна, а невероятна
do Martinova   |2014-01-20
защото Маджуна и Дюнера са със Садовския в АЛондон, да си нагледат имотите, и не са играли на търга. пардон, те вече не играят по търгове, хихихи, ама се налапаха навремето яко, де
Йончоглу   |2014-01-20
ми не знам, питай оня, който ти плаща?Петрологлу
Мартинова   |2014-01-20
Защо не е избрана плевенска фирма за изпълнител ?
до чочо   |2014-01-20
Ти ще го направиш за 20 лева и за пет дена. Я да се махаш оттука, политбоклук такъв
ЩЕ КАЖА САМО ЕДНО   |2014-01-20
БРАВО
чочооо   |2014-01-20
Ти нормален ли си бе. Центърът ни е ОГРОМЕН. Ти някъде другаде ходил ли си? Естествено, ами то са озеленявания, то е чудо. Ти как мислиш , че се открива и закрива центъра от ДКС @ до Мола? С двата площада барабар. Ей, тия тролове на БСП гадни въобще не искат да се развива града , бе.
чочо   |2014-01-20
5 милиона лева = 1 милион реално. 4 отиват по джобовете. И какво ще реновират 1 година все едно центъра ни е гигантски. Щом са си дали срок до януари 2015 явно всъщност ще е до края на 2015.
браво   |2014-01-20
това е много хубава новина, имаше нужда от подмяна
Николай  - за проекта   |2014-01-20
Някаде има ли го този проект да го разгледам .
Разгледах сайта на община плевен и там няма нищо !
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 26 Март 2014 15:46