Начало Топ тема Новите тролеи След тричасови изказвания и дебати приеха Бюджет 2015 на Плевен
12 Декември 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
След тричасови изказвания и дебати приеха Бюджет 2015 на Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Ивета ДИМИТРОВА   
Сряда, 11 Февруари 2015 13:28
budjet glasove След продължителни и тежки дебати и гласуването на няколко промени, Общински съвет - Плевен прие бюджета на Община Плевен за 2015 година. При почти 100-процентово присъствие, 25 съветници го подкрепиха, 9 гласуваха „против”, а въздържалите се бяха 4.
Предвиденият първоначален обем на бюджета за 2015 г. е 73 631 171 лева. Кметът на Плевен, проф. д-р Димитър Стойков отново отбеляза, че по-съществените показатели, които оказват влияние върху нарастването на първоначалния обем спрямо предходната година са завишените единни разходни стандарти във Функции: “Отбрана и сигурност”, “Образование”, “Здравеопазване”, “Социално осигуряване, подпомагане и грижи” и “Почивно дело, култура и религиозни дейности.
За капиталови разходи за 2015 г. са заложени 7 750 391 лв., а отделно от бюджета такива разходи ще се финансират и от проекти, изпълнявани по оперативните програми на ЕС. През тази година средствата за

тези капиталовложения се предвижда да са в размер на 28 286 624 лв.

За общи държавни служби и общинска администрация ще бъдат отделени 5 516 620 лева, за отбрана и сигурност са предвидени 828 154 лева, за образование - 31 242 652 лева, за здравеопазване - 4 263 331 лева, за социално осигуряване, подпомагане и грижи - 3 020 464 лева, за жилищно строителство и БКС - 10 522 000 лв., за почивно дело, култура и религиозни дейности са предвидени 5 031 383 лв. Делът от бюджета за култура е един от най-големите, като за

там са отделени 3.2 млн. лв. за издръжката на културните институти

В резултат на тези увеличени размери на държавната субсидия спрямо 2014 г. със Закона за държавния бюджет за 2015 г. са предвидени в повече 1 270 000 лева.
Повече от тричасовото обсъждане на бюджета се наложи

заради внесените над 10 предложения от страна председателите на постоянните комисии

към Община Плевен. Така

бяха подкрепени предложенията за отпускане на още 40 000 лева за ремонт на улица „Кара Кольо”

за която бяха предвидени вече 70 000 лева. Идеята е вместо да се изкърпват дупките, което има временен ефект, с отпуснатите допълнителни средства да се направи основен ремонт поне на половината улица.
След питане на общинския съветник от групата на БНД Георг Спартански беше взето решение за още една промяна - 4 000 лева от средствата, предвидени за посрещане на международни гости за 15 май, да бъдат пренасочени за отбелязването на 10 декември.

Според Спартански, от Общината се стремели да отбележат камерно празника

тъй като за деня, в който честваме освобождението на Плевен, са предвидени само 2 000 лева, а за Празника на града - 34 000 лева.
Друг важен момент, който беше подложен на допълнително гласуване, беше искането на Константин Мутафчиев за отпускане на 130 000 лева годишен бюджет, за да продължи работа по програмата, инициирана от професора - за благоустрояване на Плевен и селата чрез граждански инициативи. Специализираната комисия по програмата граждански инициативи „Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година”, на която проф. Мутафчиев е председател, е одобрила общо 22 проекта само от началото на годината, а и от миналата година има няколко одобрени, за които средствата не са стигнали. Именно поради тази причина беше поискано увеличение на това перо.
Друго изказване на Георг Спартански предизвика още разгорещени дебати по време на сесията. Той категорично заяви, че няма да подкрепи бюджета в този му вид, тъй като настоящият проект не се различава по нищо от миналогодишния. А и не разбира

защо трябва да се плаща годишна издръжка за Общинския медиен център в размер на 190 000 лева, при условие че приходите в него са едва 10 000 лева

Спартански подчерта, че в крайна сметка излиза, че „комфортът на 13 души, които работят в Центъра, струва на Общината 200 000 лева годишно”. Засегнат бе за пореден път и въпросът за закупуването на вила във Видима, която да се ползва от плевенските ученици през ваканциите. „Толкова ли сме богати да даваме 2 млн. за вила в Априлци и 200 бона за Медиен център, а да нямаме пари за улици”, попита още Спартански. Той отбеляза, че не разбира как може Общината да заделя близо 2 млн. лева за купуване и ремонт на вила във Видима, при условие че за спорт и издръжка на спортни бази са предвидени едва около 200 000 лева в Бюджет 2015.
В отговор на запитванията проф. Стойков обясни, че разходите за издръжка на Медийния център не са се променили за последните три години. Той допълни, че с издаването на общинския вестник са спестени над 30 000 лева за публикуване на решенията на Общински съвет - Плевен и 10 000 лева от обяви.

Кметът предложи решенията за продажбата на имота в Кранево и покупката на вилата във Видима да се обсъдят на следващата сесия

която е редовна. Градоначалникът подчерта, че няма личен интерес от закупуването на вилата във Видима и единственото му намерение е тя да се ползва от учениците. Точките от бюджета, които засягат тези покупко-продажби тъй или иначе в момента са оттеглени, но по закон той няма право да променя проектобюджета преди да го приеме Общинският съвет. „Аз, когато поискам, мога да отида на почивка във Видима, но искам децата да има къде да отидат”, заяви кметът в отговор на Спартански.
След края на дебатите съветниците преминаха към гласуване поотделно на всички нови предложения и накрая - към приемане на Бюджет 2015 на Плевен.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Четвъртък, 12 Февруари 2015 14:07