Начало Топ тема Новите тролеи Малки драми и бързи решения на януарската сесия на Общински съвет - Плевен
13 Ноември 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
Малки драми и бързи решения на януарската сесия на Общински съвет - Плевен Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Иванка ВАТЕВА   
Петък, 30 Януари 2015 10:26
Очаквано, при проект за дневен ред от едва 30 точки, заседанието на плевенския Общински съвет, състояло се на 29 януари, приключи за по-малко от 5 часа. Без почивки, извънредни пресконференции и декларации, (почти) без подвиквания от място и лични нападки. Можем дори да приемем, че витаеше дух на консенсус и конструктивизъм.
Дали минорният тон не е всъщност затишие пред буря, предстои да разберем на извънредната сесия за приемане на общинския бюджет за 2015 г., която се предвижда за 11 февруари.
Работата на старейшините започна 15 минути след 9 часа с фалстарт - заради отсъствието на председателя на комисията по контрол по изпълнение на решенията, Антон Георгиев (през цялата сесия), както и на заместник-председателя й, Ева Маринова (в този час) първа точка в дневния ред - за изпълнението на решения с номера от 900 до 974 не беше разгледана.
Сравнително леко и бързо приключи работата по точка 2 и 3, за промени в две наредби.

Одобриха поскъпването на репатриране с „паяк” и такса „скоба”

Присъстващите в зала „Гена Димитрова” около 30 от 41 общински съветници гласуваха без дебат по същество внесените от кмета промени в наредба 17 - за цените на местните такси и услуги. Както „Посредник” многократно информира, те бяха в 2 точки - за включване на площада пред театъра (пл. „Стефан Стамболов”) в централна зона, с което се качват наемните цени за търговците там, и за увеличаване на таксата за освобождаване на неправилно паркирани МПС от „скоби”, както и за транспортирането на нарушителите на наказателен паркинг чрез репатриращ автомобил.
От 42 на 50 лева нараства таксата за принудително преместване на паркиран автомобил чрез „паяк“ в Плевен. Сред мотивите за повишаване на цената е липсата на кандидати за участие при обявяване на обществена поръчка за тази дейност. Промяната в таксата за поставяне на техническо средство за принудително задържане на ППС (скоба) е по-голяма - 66%, като от сегашните 12 лева скача на 20 лева (с ДДС). Гласувалият против съветник от БНД, Георг Спартански обясни отрицателния си вот с това, че новата цена не е обоснована, а е изчислена чрез събиране и деление - на базата на направените през миналата година разходи за трудови възнаграждения и осигуровки, за поддържане на пътна маркировка, за осигуряване на технически средства тип „скоба”, за гориво и други консумативи. “Сега, за да угодим на предишния или на друг изпълнител на договора за услугата по репатриране, не е грубо да кажа

праскаме едни цени, за които има несръчен опит да ни бъде обяснено как са изчислени

Но ако е приложено пропорционалното отношение към такса скоба - от 12 на 20 лева, виждаме, че при другите такси тази пропорция не е спазена. Тези такси не са обосновани финансово и е опит да се повишат приходите за сметка на гражданите. 735 скоби били поставени за един месец, пък заплатите били 14 000 лева, затова дайте да разделим 14 000 лева на броя скоби и получаваме 20 лева. Но нямаме документално доказателство нито за поставените скоби за неясно кой месец, нито за заплатите. Мисля, че това не е начинът - да бъркаме дълбоко в джоба на данъкоплатеца, за да задоволяваме някакви лични или други интереси”.
Изказването нямаше никакво отражение на решението, което вече беше прието с гласовете на 23-ма от присъстващите съветници. 4 бяха гласовете „против”, а петима се въздържаха.
С това гласуване съветниците приеха и нова такса, която да плаща шофьорът на автомобил, подготвен за репатриране с „паяк“, преди да бъде извозен до паркинга зад Регионалния исторически музей. Тя ще е 30 лв. и ще спестява на нарушителите разкарването, както и разходите за престой.

Няма да продават сградата на Стоматологията през 2015-а

Сред точките, по която имаше най-много изказвания, беше тази за приемане на Програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2015 г. Най-активният сред съветниците, Георг Спартански обърна внимание на големия ръст на заложените приходи - от 2 320 000 за 2014 г. (като изпълнението е 73% или 1 695423 лв.) - на 7 695 000 лв. за тази година. „Това е ръст на очакванията от 2.5 пъти и повече - отбеляза съветникът и добави: - Очевидно, за да направи това предложение, администрацията има нещо предвид. Откъде могат да дойдат тези 5 милиона?”, попита той и сам отговори - Само от точка 35 и 36”. В списъка с имоти към проекта за решение, в раздел Б - имоти, които Община Плевен има намерение да продаде, под тези номера са Стоматологичната поликлиника на бул. „Русе” 1 и общинската вила в с. Кранево.
Въпреки твърдението на проф. Стойков, че не е водил с никого разговори за продажба на Стоматологията и че тя е в таблицата заедно с всички други общински сгради, Спартански настоя точка 35 да отпадне от списъка. Това предложение събра 16 гласа „за”, нула против и 11 „въздържал се”, което беше достатъчно то да бъде прието.
Колкото до евентуалната продажба на вилата край морето, за нея Георг Спартански припомни, че последната й оценка е за 1.6 милиона, но обяви, че ако наистина се намери купувач за 3 милиона ще поздрави общинското ръководство. Кметът заяви, че за Кранево ще говори на сесията за бюджета, че има нова оценка, различна от тези за 1.2 и 1.6 милиона лева и допълни: „Ако тази сграда бъде продадена, веднага ще предложа къде да отидат парите”.

Филиалът на „Щастливо детство” със свое име - „Приказен свят”

Две допълнителни точки внесе в заседанието на плевенските съветници кметът, проф. д-р Димитър Стойков. Едната от тях беше за решение от 7 точки, с които от 1 март тази година да се закрие филиалът на целодневна детска градина „Щастливо детство”, намиращ се в апартамент в блок на пл. „Македония” и да се открие нов филиал - на ул. „Митрополит Климент”. С приемане на решението ще бъде дадена възможност готовата вече детска градина, която беше построена през 2014-а, да приеме още тази пролет нови деца, изтъкна кметът.
Макар че няма да е самостоятелно детско заведение, а филиал на съществуващо, съветниците приеха име на новата градина - „Приказен свят“. С приемане на решението се дава възможност готовата вече детска градина, която беше построена през 2014-а, да приеме още тази пролет нови 75 деца, както и да бъдат преместени 25-те питомци от филиала. Числеността на персонала ще се определи от директора на детската градина.

Стефан Ганев алармира: „В „Инжстрой” готвят сеч”

Допълнителна точка в дневния си ред приеха плевенските старейшини и по предложение на Стефан Ганев от групата на БНД. Той съобщи, че е получил тревожен сигнал, че в общинска фирма „Инжстрой” новият управител се кани да „извърши сеч”, чрез съкращаване на 40 работници. Информацията му е предоставена от КТ „Подкрепа” в дружеството. Тя се съдържа в писмо на инж. Валентина Вълчанова, изпратено до синдикалната структура.
По този повод Ганев направи предложение съветниците да изслушат в края на заседанието информация от инж. Вълчанова за състоянието на фирмата и готвените съкращения.
В писмото си до КТ „Подкрепа“ инж. Вълчанова описва подробно от кои позиции по колко щата ще бъдат съкратени, като има звена, в които не се предвижда промяна. Най-голямо намаление е предвидено при „работници поддръжка пътища” - от 9 на 2 броя. „Намаление на персонала ще бъде извършено съгласно чл. 328, ал.1, т.3 от Кодекса на труда - поради намаляване обема на работа, а на всички засегнати лица ще бъдат изплатени всички предвидени в Кодекса на труда и в Колективния трудов договор обезщетения”, завършва писмото. Управителят на доскоро най-мощната сред общинските фирми в Плевен посочва, че в последните години има трайна тенденция към намаляване на оборота - от 9.4 милиона през 2008 г. на 5.2 милиона за 2014 г. През 2013 г. загубата на фирмата е била в размер на 662 000 лв. и се очаква тя да е приблизително същата за 2014 г.
Когато се стигна до изслушването на кмета по този проблем, той отговори ясно и кратко: "Не. Нямам никаква информация. Никой не ме е уведомявал и не ме е питал", сподели за „Посредник” Георг Спартански и описа ситуацията: „След това той моментално напусна залата.
С което показа, че в "Инжстрой"нещата се вършат не просто против съгласието му, а дори без неговото знание”. Скандалното, според съветника е и в това, че Общинският съвет е държан в пълно неведение. Съветниците от ГЕРБ, обаче, с изказванията си категорично са подкрепили управителката. „Предложих до приемане на бизнеспрограмата на дружеството за 2015 г. да се спрат незабавно процедурите по съкращаване на персонала поради намаляване обема на работата”, допълва Спартански. Но от 22-ма, гласували това предложение, по 9 са били „против” и „за”, а трима - „въздържал се” и то не е прието. Така че процедурата е ход. Тъй като става дума за до 30% намаляване на персонала, най-вероятно не е уведомена и Инспекцията по труда.
Проблемът в състоянието на доскоро цъфтящата фирма поставя за пореден път въпроса за смисъла от съществуване на общински дружества, но това е голяма тема. А освен това не е само плевенска.

Сесията приключи за рекордно кратко време - до 13:30

Започнала сравнително навреме, без рекорд по внесени допълнителни точки и с отлагане отговорите на питанията, последната сесия на Общински съвет Плевен мина без обедна почивка и приключи около 13:30. Двете питания на Георг Спартански бяха отложени за следващ път. Те са за това, стартирана ли е нова процедура за провеждане на конкурси за изготвяне на идейни проекти за обемно-пространствени решения за 37 обекта, срещу която протестираха от Камарата на архитектите в България, а впоследствие е спряна от Агенцията по обществени поръчки и за дилемата на собственици на имоти в с. Буковлък, които не могат да си ги върнат, защото върху тях са построени незаконни жилищни сгради.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
е   |2015-01-30
Идеално! Продължавайте в същия дух с увеличаването на всевъзможни такси и на местните избори ще се хванете здраво за палците. Няма даже да можете да си избиете парите от покупката на гласове.
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Събота, 31 Януари 2015 21:15