Начало Топ тема Новите тролеи Кметът: Изумен съм от късата памет на Георг Спартански
20 Февруари 2020 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
Кметът: Изумен съм от късата памет на Георг Спартански Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Иванка ВАТЕВА   
Понеделник, 07 Април 2014 08:55
На извънредна пресконференция в ранния следобед в петък кметът на Община Плевен, проф.д-р Димитър Стойков заяви, че иска чрез медиите ясно да обяви, че няма никакво намерение да фалира “Инжстрой”. Повод за това са публикациите по изказвания на общинския съветник Георг Спартански на пресконференция на Реформаторския блок, че общинското ръководство има намерение да фалира и източва общински дружества. “Много добре знаете, че принципал на тези дружества е Общинският съвет и в тази връзка изказването на г-н Спартански, че Общината не е стопанин към тях ме изненадва”, каза проф. Стойков. Той добави, че е изумен от късата памет на дългогодишния председател на ОбС, в чийто мандат поради финансова несъстоятелност бяха ликвидирани 4 плевенски общински дружества, а градът и общината не са почувствали къде са вложени милионите от няколкото приватизирани. Кметът изреди като примери странния край на “Галена” и ДКЦ 1. “Определено смятам, че общинското аптечно предприятие да се докара до фалит е абсолютна грешка в мениджмънта, а с приватизирането му сега Плевен да няма денонощна аптека е грешка на предишното управление воглаве с председателя на Общинския съвет”, каза проф. Стойков.
Той припомни и за вътрешния заем от 330 000 лв., взет от всички други общински дружества през декември 2008 г. с решение на ОбС, за да се подпомогне “Инжстрой”, защото през същата година на строителната фирма са възложени работи за 5 милиона, но от приватизация, с каквито средства е било планирано да се платят, са постъпили 2.7 милиона.
Любопитна е сагата с едно от ликвидираните дружества, за която досега не беше известно публично нищо - “Еко енергия 2001” ЕООД, ликвидирано на 5 май 2005 г. То било създадено цел създаване на проект за депо за отпадъци. Общината влиза с имот, а италианската страна - със 180 000 лв., които после се увеличават още малко. Направен е проект, но той се отхвърля от Министерството на околната среда и водите, разказа кметът. “И за благодарност ние изкупуваме техния дял, за около 200 000 лева. Е, обяснете ми как става това? Защо плевенчани трябва да плащат за един некачествен проект, който остава нереализиран”, попита проф. Стойков.
Набелязани бяха мерки за стабилизиране на “Инжстрой” и на мартенска сесия на ОбС аз отсъствах, но не от страх и не че съм избягал, а защото бях като представител на българските общини на заседание на Съвета на Европа", каза кметът и припомни, че е имало период, в който не е допускал да се провеждат сесии в негово отсъствие, тъй като поради ангажименти му се е налагало те да се провеждат в ден, различен от последния четвъртък на месеца. Тогава, обаче, упреците бяха, че заради мен се нарушава Правилникът на ОбС, отбеляза проф. Стойков.
Кметът каза, че Община Плевен е приключила 2013 г. със задължение към дружествата малко над 300 000 лева, от които по-голямата част е към “Паркстрой” и по-малката част към “Инжстрой”, които са погасени в края на януари т.г.
Кметът посочи и „Автобусни превози" като знаково и социалнозначимо предприятие, където с години са наливани общински средства. Той припомни, че с решение на Общинския съвет беше купена собствената ни Автогара, която не е извадена от дружеството, въпреки че е било видно, че то влиза във фалит и е имало възможност да се извади автогарата от капитала му. Така Общината е платила за сградата 2 132 000 лева, със заем, взет от перо “Чистота”, който до 9 ноември 2011 г. не е бил върнат. А общата сума за откупуването на автогарата, без загубите на дружеството, е стигнала над 3 000 000 лева. Толкова са дали плевенчани заради “грижовните стопани” на общинското дружество, каза проф. Стойков.
„Нещо повече - още два милиона лева вътрешен заем от Чистота е взет на 22 декември 2009 г., пак с решение на ОбС, „за задоволяване на потребностите на заведенията на бюджетна издръжка". Кметът каза, че и този заем не е бил върнат по времето на Зеленогорски и го обслужва сегашното ръководство на Общината. “Фактите са налице и  Сметната палата като дойде на проверка, първата забележка беше как е взет втори заем, без да е изплатен първият, което е абсолютно незаконно”.
Проф. Стойков добави няколко щекотливи въпроса, като този вярно ли е, че от “Автобусни превози” са купувани нови автобуси с тахографи и след това са купувани тахографи за тия автобуси. Има въпроси, надявам се някой да ми отговори някой ден. Вярно ли, че са продавани автобуси за хикс пари и след това са откупувани двигателите им за по-висока стойност. Ако не е вярно, нека излязат господата и да кажат, призова проф. Стойков.
В заключение градоначалникът говори за решаването на проблема с блок “Тотлебен” 33.
Кой допусна за 12 години тоя блок от здрава общинска собственост да се превърне в Блок на ужасите, запита реторично Димитър Стойков. “Поисках от Общинския съвет съдействие, но ми се каза, че е отговорност на кмета, като бяха убедени, че няма да се справя със ситуацията. Е, справих се. На всички редовни наематели намерихме жилища. Намерихме купувач и парите от продажбата вече са в сметката на Община Плевен. И от Блок на ужасите ще имаме Блок на мечтите - това е уверението на новия собственик”, каза проф. Стойков.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ало, прокуратурата?   |2014-04-07
И аз мисля, че прокурор, а не кмета трябва да задава тези въпроси на Спартански и сие. Този Зеленогорски император ли е бил? Или кмет? Или просто крадец? Мисля, че прокуратурата трябва да се задейства. Този град за 12 години беше направо разсипан. Какво става със сигнала по случай оня псевдомол без паркоместа срещу Зеленогорски? Образувано ли е вече дело?
Гост   |2014-04-07
Защо кмета ще задава въпроси за тахографи, за двигатели! В държава ли живеем или във феодална дивотия? Нали имаше там някаква институция, прокарикатура ли беше, как беше? ... Те за какво са, да запълват пейзажа ли, или да вземат заплати!
Интересно   |2014-04-07
То било много интерресно в нашия град, какви неща ставали.
изумен съм   |2014-04-05
Аз пък съм изумен от злобата на Спартански и така наречените Реформатопри, сбиротак откъде ли не, срещу всичко. Доколкото разбрах, на национално ниво се договарят Реформаторски блок и ГЕРБ, тези тук на друг господар май служат. Не е ли по-добре ГЕРБ и Реформаторите, отколкото БСП, ДПС и ДПС 2 на Бюрекофф? Или на местно ниво Спартански и хората на Зеленогорски не са с Реформаторите? Кажете си, да знаем поне. На кой господар служите? Защо не изпълнявате заръките на Реформаторите? Кунева и Радан знаят ли какви ги върши тука Спартански? Той една дума не е казал ни за ДПС, ни за Бареков, ни за БСП, ни за АБВ. Плюе само едни. Значи гони някаква далавера, долколкото се сещам , и не е в никакъв Реформаторски блок. Пак лъжат хората, ма никой веч1е не им се връзва. Седесар за червената Кунева не би гласувал
Гост   |2014-04-05
Мой човек ЗАСЕГНАХА ТВОЯ ПЛАЩАЧ и ти полудя от коментари...ЗНАМ ,ЧЕ СИ МНОГО ЗАСЕГНАТ...но не се СЪРДИ...кМЕТА...НАИСТИНА НЯМА ПАМЕТ...!Искам да ми отговориш само на един въпрос-КМЕТА ЩЕ ЛИ ДА БЪДЕ КАНДИДАТ ЗА СЛЕДВАШИЯ МАНДАТ КАТО НЕЗАВИСИМ С ПОДКРЕПАТА НА БАТЕ РУМЕНЧО ПЕТКОВ(който му помогна за да стане кмет...) или...?!?
седесар   |2014-04-04
Аз пък съм изумен от злобата на Спартански и така наречените Реформатопри, сбиротак откъде ли не, срещу всичко. Доколкото разбрах, на национално ниво се договарят Реформаторски блок и ГЕРБ, тези тук на друг господар май служат. Не е ли по-добре ГЕРБ и Реформаторите, отколкото БСП, ДПС и ДПС 2 на Бюрекофф? Или на местно ниво Спартански и хората на Зеленогорски не са с Реформаторите? Кажете си, да знаем поне. На кой господар служите? Защо не изпълнявате заръките на Реформаторите? Кунева и Радан знаят ли какви ги върши тука Спартански? Той една дума не е казал ни за ДПС, ни за Бареков, ни за БСП, ни за АБВ. Плюе само едни. Значи гони някаква далавера, долколкото се сещам , и не е в никакъв Реформаторски блок. Пак лъжат хората, ма никой веч1е не им се връзва. Седесар за червената Кунева не би гласувал
до плевенчанин   |2014-04-04
на Кунева и на други воини - да не забравяме, че са си доста близки адвоката и Йончев, да не говорим, че вилите им в една скъпа тузарска местност в етрополския балкан, пълна само с вили на патрони, са една до друга. Адвоката си играе с всички партии, не е член официално на нито една, не можеш го разбра - на него и на Зеленограбски, който пък скача от партия в партия, не им пука на чий Господ се молят, само далавера да им приппада
плевенчанин   |2014-04-04
Прави сте, хора, затова внимавайте на изборите ДА НЕ ДОПУСНЕМ ХОРАТА НА КУНЕВА ВЪВ ВЛАСТТА! А Спартански е неин активист в Плевен заедно с други "верни" на Червеногорски нагаждачи.
Гост   |2014-04-04
прав е кмета. Сапратански си мисли, че Плевен не помни какви щети му причиниха с мързела си? 12 години? И си мисли, че Плевен не вижда разликата? Жестоко се лъже, Плевен помни, Спартарански,оня твоя началник се омете в София при Пръмовата снаха,червената кукувица, ти не спираш да се излагаш
Гост   |2014-04-04
Той Спиртански памет няма, загуби я нейде между оста Ростов - Брюксел - Плевен - вилата му в Етрополския Балкан. Просто от много водка памет не остана.
да добавим   |2014-04-04
Спартански и Зеленогорски да кажат и защо фалира и "Автобусни превози", най-печелившето общинско предприятие. Стотици останаха на улицата, а не бяха получавали заплати над година. А Зеленогорски им каза, че какво са седели и са чакали, ми не са си намерили друга работа, той ако не му плащали, нямало да работи. Наглец. Дружеството бе източено от Иван Стефанов, негов близък, който преди това по аналогичен начин фалира и автогарата в Белене, а после със сина му я приватизираха - Автобел". На всичкото отгоре заради неизплащането на едни автобуси "Исузу" сградата на нащата автогара бе под запор, заради дългове на дружеството, и се наложи Общината да си я купи повторно, т,.е плевенчани се наложи да си купят собствената автогара, защото щяха да ни я вземат поради некадърен мениджмънт и заведени срещу общинското дружество дела, които то губеше. Цялата автогара пък беше под опеката и плащаш , за я имаш - говоря за павилиони, аптека, заведение, обществена тоалетна, лично на племенника на Зеленогорски, една мутра, наречен Калин Кмета. Той прибираше рушветите и той беше връзката ще имаш ли обект там или не, говорят запознати. "посредник" мисля, писа доста по темата. Спартански да се скрие някъде, знаем за далаверите им...
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 07 Април 2014 09:17