Начало Топ тема Новите тролеи В началото на 2015-а ще пътуваме с нови тролеи по нови линии
23 Април 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
В началото на 2015-а ще пътуваме с нови тролеи по нови линии Печат Е-мейл
( 6 Гласа )
Топ тема - Новите тролеи
Написано от Ивета ДИМИТРОВА   
Четвъртък, 06 Февруари 2014 11:19
Както вече повечето плевенчани знаят, в началото на 2015 г. се очаква да приключат дейностите по изграждането на новите тролейбусни линии в града, както и на новото тролейбусно депо в  жк “Дружба”. Всъщност, крайната дата за приключване на първия етап от проекта за интегриран градски транспорт е 9 юли 2015 г. Той включва освен горепосочените придобивки, изграждането на нови 9 429 метра велоалеи към всички квартали в Плевен, ремонтиране на тротоари и участъци от пътни платна, контактна мрежа, подновяване на 34 от общо 176 спирки на градския транспорт, както и поставянето на 6 нови. Общата стойност на проекта е 23 322 246 лв. Ръководител е зам.-кметът по финанси, Алексей Зелов, а координатор е инж. Ангел Несторов, управител на “Тролейбусен транспорт” - Плевен.
Припомняме накратко за какво точно става на въпрос. Първата част на този проект включва 8 компонента, по всеки от които ще се извършат множество дейности. Компонентите, свързани с депото и новите линии, които ще се изградят, са втори и трети. По компонент 2 е предвидено изграждане на ново тролейбусно депо, с обща площ от 13 725 кв. м в жк “Дружба”. В него ще има подходящи съоръжения за паркиране, за текущо и сервизно обслужване. В компонент 3 пък е включено разширяване и оптимизиране на тролейбусната мрежа в Плевен с направата на четирите нови тролейбусни линии. Първата предвидена нова линия започва от кръстовището на бул. “Георги Кочев” и бул. “Русе” и завършва на кръстовището на бул. “България” и ул. “Климент Охридски”. Този маршрут обхваща бул. “Европа” и ул. “Климент Охридски” в посока жк “Дружба 3”. Вторият участък ще обслужва Девети квартал, като той започва от кръстовището на ул. “Сан Стефано” и ул. “Стоян Заимов” и завършва на обръщалото на Втора клинична база, т.е. ще обслужва гражданите по линията на пътуващият в момента автобус №1. Третата линия ще разшири обхвата на мрежата в кв. “Мара Денчева”  и ще започне от кръстовището на ул. “Сан Стефано” и “Христо Ботев”, минава покрай гробищния парк през квартал “Мара Денчева” и жк “Кайлъка”, като завършва при обръщателната на Моста в парк “Кайлъка”. Четвъртият маршрут, който ще обслужва плевенчани, ще се движи по  “Сан Стефано”, наляво по “Хр. Ботев”, след това продължава и се включва на ул. “Трети март” във вече съществуващата мрежа.
Инж. Нестеров ни информира, че към този момент работата по проекта върви по план. Фирмата за изграждането на депото вече е избрана и нейното име е известно - Обединение “Стройдепо” - Плевен. За съжаление, както при повечето търгове или конкурси има недоволни сред фирмите, които не са спечелили и поради тази причина са започнали процедура по обжалване на избора.
Депото трябва да е готово до ноември месец, но заради тези обжалвания, целият процес може да се забави до началото на 2015 г., обясни инж. Несторов.  Напредък има и при избора на фирма, която да изгради контактната мрежа. За изграждането на новата линия има три фирми кандидатки, като в момента от “Тролейбусен транспорт” - Плевен изчакват да им се представят още някои документи, които са изискани от фирмите. Очакването е съвсем скоро да бъде избрана една от кандидатките, но това ще стане след като се прегледат офертите с цените. Основните критерии при избор на изпълнител на проекта ще бъдат цената и срокът за изпълнение, като управителят на общинското дружество добави, че те са били основни и при избора на фирма за строежа на депото. Надяваме се да няма проблеми, подобни на тези с депото и фирмите да не обжалват решението, защото това ще доведе до допълнително забавяне на проекта, сподели инж. Несторов.
Друга добра новина е, че след като вече официално е избрана фирма, която да подсигури новите тролеи, които ще превозват плевенчани, това може да се случи още преди края на юли, когато е последният срок за изпълнение на поръчката. Така че още няколко месеца и ще можем да се похвалим с новите и удобни тролей, а след по-малко от година ще си имаме и четири новоизградени линии за пътуване, както и ново депо, ако всичко се движи по план.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
radi  - re:   |2014-06-01
D: D: D:
Код:
Код:
Цитат:
goddess
Код:
Плевенчанин-Софиянец писа:
Супер! Нямам търпение. Този проект ще допринесе много за Плевен.
Девети квартал   |2014-02-06
В продължение на десетки години Девети квартал беше изключително пренебрегнат и там няма нормален транспорт. От целия град единствено там не се движат тролейбуси. Автобусът №1 се движи на огромни интервали, кратността е малка, вечер рано приключва последния курс. Това прави изключително неудобно предвижването на хората от квартала. А там са Втора клинична база, Панорамата, стадиона, гробищата, много училища, бившето ШЗО, военните блокове и т.н. Това принуждава хората да ходят пеша и да търсят таксита, което е крайно неудобно особено вечер. Затова Девети квартал трябва да е приоритет. Там не живеят втора категория хора, за да бъдат пренебрегвани!
Гост   |2014-02-06
http://www.busportal.cz/modules.php?name=article&sid=11477&secid=7

Първият плевенски тролей вече се движи тестово по улиците на Бърно. На предното му стъко вместо табела пише: "Плевен". Има вероятност първата партида за нашия град да пристигне още пролетта. В статията пише, че завода на Шкода е много натоварен защото освен за Плевен, Бургас, Варна и Ст. Загора, в момента се произвеждат същите тролеи за Сегед, Братилсава, Рига и още няколко чешки града. Можем да се радваме за придобивката, но и да завиждаме на чехите за мащабното производство. Всички тези милиони влизат в тяхната икономика
Гост   |2014-02-06
A dano nai nakraia da imame novi trolei
neremiev   |2014-02-06
Браво!
Плевенчанин-Софиянец   |2014-02-06
Супер! Нямам търпение. Този проект ще допринесе много за Плевен.
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 26 Март 2014 15:00