Начало Топ тема Новите тролеи Предизвикано: Не губим пари за тролейбусите, категоричен е кметът
22 Април 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
Предизвикано: Не губим пари за тролейбусите, категоричен е кметът Печат Е-мейл
( 3 Гласа )
Топ тема - Новите тролеи
Написано от "Посредник"   
Сряда, 31 Юли 2013 10:13
Опасенията, че Плевен ще загуби пари по европейски проекти заради забавяне в процедурите и неспазване на вече заложени срокове, изразени в понеделник от бившия кмет Найден Зеленогорски, предизвикаха във вторник настоящият кмет, проф. Димитър Стойков, подробно да обясни пред журналисти ситуацията.
„Всички сте наясно, че причината да говорим за новите тролейбуси е изказването на г-н Зеленогорски (бел. авт. - публикувано във вчерашния брой на „Посредник”). Няма да давам оценка за това, какво, според мен, се цели. Но смятам, че трябва да ви кажа как стоят нещата”, започна проф. Стойков.
По европейския проект за интегриран градски транспорт Плевен, първо, трябва да се сдобие с четири нови тролейбусни линии, да бъде подменена цялата контактна мрежа, да се преместят спирките на безопасни места и да се изградят 9 200 метра велоалеи. В тази част проектът се реализира в няколко големи града на страната, като водещ е Бургас.
Следващ проект е този за закупуването на нови тролейбуси, вписано в „Прилагане на мерки за подобряване на качеството на живот” и отново касае няколко града - Бургас, Стара Загора, Варна и Плевен. С този проект Общината кандидатства по процедура „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства в градския транспорт”.
Проф. Стойков припомни, че в обществената поръчка за доставка на 40 нови тролейбуса са
участвали 6 фирми. „Беше избран най-прозрачният начин за провеждане на процедурите по поръчката. Четири от фирмите от тях бяха дисквалифицирани на етап оценка. Причината е в това, че в ЕС има ясни и точни правила и изисквания към превозните средства в градския транспорт. Няма начин да се приемат оферти, които не отговорят на тези изисквания”, категоричен е кметът.
Целият процес на жалене - първо до КЗК, където жалбата не е уважена, после във ВАС, откъдето на 5 юли окончателно отхвърлили претенциите на фирмата, обжалвала поръчката - забавя стартирането на проекта с 3-4 месеца. В момента документацията е в МОСВ, предстои съгласуване, след което и подписване на договора за доставка.
„Финансовият ресурс за 40-е нови тролея за Плевен е 40 милиона, а не 100 милиона, както се твърди. Цялата поръчка е на стойност 100 милиона, но в нея са всички градове”, уточни кметът. Той допълни, че параметрите на договора да уточнени и с фирмата-доставчик.
Проф. Стойков допълни, че очаква в най-скоро време да проведе среща с министъра на околната среда и водите Искра Михайлова за допълнителна яснота относно съгласуването.

Водният цикъл - в следващия програмен период

Още един важен за Плевен и още няколко общини в региона проект е актуална тема. Става въпрос за проекта за интегриран воден цикъл, за който от месеци търпим критики. И за който се изразяват опасения, че не само ще загубим парите, а и ще ни бъдат наложени санкции за неизпълнение на поети ангажименти.
Преди малко повече от месец на въпрос на „Посредник” кметът проф. Димитър Стойков коментира, че проектът за водния цикъл има пълното одобрение на консултантите от Джаспърс и с тази положителна резолюция е внесен за одобрение в Брюксел.
Вчера проф. Стойков съобщи, че проектът е одобрен от ЕК, но поради огромния обем работа, която трябва да бъде извършена, той ще стартира от 2014 година, тоест ще бъде реализиран в следващия програмен период. И допълни, че и по този проект разговорите с МОСВ и с министър Искра Михайлова продължават.
На брифинга в Общината проф. Стойков информира, че е водил разговори и с всички народни представители от 15-и МИР относно важните за Плевен и общината проекти и очаква от тях съдействие и пълна подкрепа.
На въпрос на „Посредник” имаме ли опция за прехвърляне на реализацията на водния проект за следващ програмен период, кметът коментира, че това е напълно възможно. И че вече е обсъждана темата. „Проектът трябваше да бъде реализиран до края на 2014 година, но няма как за оставащото кратко време да осъществим обем работа за 155 милиона лева и то основно по инфраструктурата на територията на две общини и четири населени места (бел. авт. - проектът за интегриран воден цикъл е по ОПОС и включва обща пречиствателна станция за отпадни води за група населени места от общините Плевен и Долна Митрополия, с главен довеждащ колектор, изграждане на канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа в с. Ясен, водоснабдителна и канализационна мрежа в Долна Митрополия, както и довеждащ колектор, канализационна и водопроводна мрежа в Тръстеник, плюс доизграждане на канализационната и съпътстващата водопроводна мрежа в с. Буковлък). Проектът за интегриран воден цикъл е обсъждан и на ниво правителство и имам информация, че се определя като един от приоритетните обекти на България”, отговори проф. Стойков.
Според него санкции няма да ни бъдат налагани, защото проектът още не е стартирал и изпълнението му ще е изцяло в следващия програмен период. „Договорът не е подписан, не можем да говорим за неизпълнение. Не сме стигнали още до договор, след подписването предстоят обществени поръчки и едва след това реализация. Но пък ще имаме 6 години за работа. И ако успеем да го направим за три години, тогава ще имаме още толкова време да реализираме втория етап. 4.5 милиона са предвидени за проектиране на подмяната на водопреносната мрежа на Плевен. Тук голяма част и от канализацията не е подменяна десетки години, тя е със стари етернитови тръби и има големи загуби на вода. Освен това, не отговарят на европейските изисквания за мрежа за пренос на питейна вода”, обясни кметът.

Не сме изключени от ОПРР, напротив

По повод твърдения, че Плевен е изключен от новата ОПРР (Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020), кметът беше категоричен, че това не е вярно. „Плевен не може и няма да бъде изключен. 64 са градовете в България, които ще се възползват от програмата, а Плевен е
в първа група. В настоящия програмен период тук са реализирани малко европейски проекти, респективно сме усвоили сравнително малко европейски средства. Това не само не ни изключва от схемата, напротив - в следващия програмен период ще сме акцент и Плевен ще е един от регионите, в които приоритетно ще се работи по европроекти”, каза кметът.
Категоричността си проф. Стойков подкрепи с конкретни цифри като сравнение между усвояването на европари през 2011 и 2012 година.
„През 2011 година е стартирало изпълнението на 12 нови проекта, от които само 5 собствени, останалите 7 са партньорски. През 2012 година са стартирали общо 33 проекта, от които имаме 17 собствени, а партньорските са 16 проекта. Без субсидиите от заема през 2011 година чрез външно финансиране са изпълнявани обекти за 7 506 431 лева. От тях 6 844 677 лева са собствени средства и само 661 754 лева са от обхвата на партньорските проекти. През 2012-а сумата възлиза общо на 68 909 398 лева, от които само 1 373 000 лева са по партньорски проекти. През 2012-а са осигурени 6 878 498 лева за партньорско участие по проекти, а през 2011-а тези средства са били само 2 640 лева”, отчете кметът Стойков.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Влади   |2013-07-30
Аз за 12-те години, докато Зеленогорски беше кмет, не видях да подменят и един тролейбус в града.Така че всяко ново действие на сегашното ръководство на Общината, насочено към обновяването на тролейбусния парк, няма как да не го адмирирам!
Павката   |2013-07-30
Има хора, които коментират тук по темата, които е хубаво първо да погледнат правописа и начина си на изразяване-визирам потребителя с име,,нови тролеи'', преди да започнат да дават такива категорични мнения.А що се отнася до господин Зеленогорски и изявленията му-това са поредните опити за безпочвени обвинения и стремежи за самоизтъкване
прави ревизия ти казах   |2013-07-30
Ей, кмете, не отвръщай на оня, който си е дошъл за малко по Плевен да си почеше езика. Прави ревизия на управлението му, както ти поискаха депутатите от БСП. Прави ревизия и вади какви ги е вършил. Никакво друго внимание за този, 12 г. внимание в него, хайде стига толкова. Ама изкарвай всичко, абсолютно всичко, сделки, с кого, свързани фирми, проверявай на кой са фирмите, кой е печелел обществени поръчки, как, свързани лица ли са, има ли едни и същи, всичко, всичко.
до нови троели   |2013-07-30
абе, човекъът, написал герП, ти да не си оная подлога на Зеленогорски с ЕнвестициитеНеграмотници като тебе работеха в Общината 12 г., тя затова беше на този хал. те новите тролеи ще дойдат, това е ясно. Що? зеленогорски да не би да е докарал някога нещо ново в града? Той колко тролеи докара? Кметът отговаря на Зеленогорски на пресконференцията. Явно обаче не си чел. То и ако четеш както пишеш, ми е ясна работата.
нови тролеи?!   |2013-07-30
Аве къде видехте нови тролеи в Плевен ве? Що аз не ги виждам? Ми кат се покажат - тогава да се хвали Стойков! Рибата в морето още, те тигана на печката! Ееее..нагли ма нагли теа от Герп
прави ревизия   |2013-07-30
Стига си отговарял на партенките на оня обесник Зеленогорски, той е дошъл само да хвърля прах и съмнения, без никакви доказателства. Политика от остарял тип, компроматна. Направи ревизия на управлението му и я кажи на плевенчани, това, което вчера поискаха от теб Васко Антонов и Румен Петков.Това са 12 г. непрозрачност и незнание какво става, Плевен иска отговори
до Тома неверни   |2013-07-30
"Четири от фирмите от тях бяха дисквалифицирани на етап оценка. Причината е в това, че в ЕС има ясни и точни правила и изисквания към превозните средства в градския транспорт. Няма начин да се приемат оферти, които не отговорят на тези изисквания", категоричен беше кметът.
Целият процес на жалене - първо до КЗК, където жалбата не е уважена, после във ВАС, откъдето на 5 юли окончателно отхвърлили претенциите на фирмата, обжалвала поръчката – забавя стартирането на проекта с 3-4 месеца. В момента документацията е в МОСВ, предстои съгласуване, след което и подписване на договора за доставка". Надявам се сега зеленогорски да е спокоен, да си вземе за домапшно малко наредби, да ги прочете и да иде на почивка, за да остави Плевен намира за малко. 12 г. стигат, стига толкова
до Тома неверни   |2013-07-30
що се не скриеш? Разбира се, че всичко, което е казано, е така. То си го пише черно на бяло, но ако имаше малко акъл да четеш и познаваш законите и процедурите, друго щеше да бъде. Ама като си бил дърводелец примерно, който снима, в предишната власт, няма как да ги знаеш тия работи.
Тома неверни  - тролеи   |2013-07-30
Има ли нормален човек в Плевен да му вярва на Стойков? По голям лъжец от него няма. Всичко, за което говори е все в бъдеще време и все някой друг е виновен. Няма ли срам този човек?
кратко и точно   |2013-07-30
Кратко, точно и ясно. Направено и казано. не дрън дрън ярина и разтягане на локуми.
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 26 Март 2014 15:06