Начало Топ тема Арестът на Алексей Зелов Съдът остави Зелов в ареста отново
20 Април 2019 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
РЕКЛАМА
Съдът остави Зелов в ареста отново Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Топ тема - Арестът на Алексей Зелов
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 27 Юни 2014 17:50
sadДнес състав на Плевенски окръжен съд, в производство по реда на чл.65 от НПК, потвърди взетата спрямо обвиняемия Алексей Е. Зелов мярка за неотклонение „Задържане под стража". Производството е образувано е по искане на защитника на обвиняемия за изменение на мярката му за неотклонение от „Задържане под стража" в по-лека.
Съдът счита, че така депозираното искане е неоснователно.
На Алексей Е.Зелов е повдигнато обвинение за това, че за периода от началото на месец април 2-14 до 22.04.2014 г. в гр. Плевен, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – Зам. Кмет на Община Плевен, поискал и на 22.04.2014 г. приел дар, който не му се следва – парична сума в размер на 4 000 лв. от Управителя на ***, която сума получил лично в кабинета си, за да извърши действие по служба и загдето е извършил такова действие – престъпление по чл.302 т.1 вр. чл.301 ал.1 от НК.
С определение от 24.04.2014 г. на Плевенски окръжен съд по отношение на обвиняемия Алексей Е.Зелов е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража", която е потвърдена с определение от 30.04.2014 г. на Апелативен съд – гр. Велико Търново
Предмет на обсъждане в производството по чл. 65 НПК е въпросът настъпила ли е промяна на обстоятелствата, при условията на които спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража", считано от влизане в сила на последния акт на съда.
При вземането на мярката за неотклонение „Задържане под стража" и при разглеждането на жалбата на обвиняемия срещу тази мярка за неотклонение съдилищата са приели, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление и доказателствата по делото сочат, че е налице реална опасност той да се укрие.
Плевенският окръжен съд намира, че изводът за наличие на обосновано предположение относно авторството на престъплението не се променя и към настоящия момент.
Не е отпаднала и реалната опасност обвиняемият да се укрие. Той е обвинен в извършване на престъпление по чл. 302 т.1 вр. чл.301 ал.1 от НК, което се наказва с лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от права по чл. 37 ал. 1, т. 6 и т.7. Самата тежест на предвидените в закона наказания за престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем може да го подтикне да се укрие, а съобразно разпоредбата на чл.57 от НПК една от целите на мерките за неотклонение е да се попречи на обвиняемия да се укрие. Според настоящия състав на Плевенския окръжен съд е налице реална опасност при вземане на по-лека мярка за неотклонение по отношение на Зелов, той, с оглед на заеманата от него ръководна длъжност в Община Плевен, както и с оглед на обстоятелството, че не е отстранен от тази длъжност, да осуети разкриването на обективната истина по делото.
С престъплението „подкуп" се засягат и увреждат сериозно обществените отношения, свързани с правилното и нормално функциониране на държавния и обществен апарат и на държавните органи, както и обществените отношения, свързани с точното, еднакво и безкористно осъществяване на властнически функции и на правата и задълженията, произтичащи от компетентността на длъжностните лица. Този вид престъпления в значителна степен подронват престижа на държавните и общинските органи, като се отразяват твърде неблагоприятно и върху доверието на гражданите в държавното и местно управление. Затова съобразно непротиворечивата практика на ВКС по наказателни дела, тези престъпления са със завишена обществена опасност, а този факт не може да не рефлектира и при определяне на мярката за неотклонение на лица, обвинени в извършване на подобни деяния – особено при наличие на обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление и съществуваща реална опасност той да се укрие.
Според настоящия състав на Плевенския окръжен съд не са налице обстоятелства, настъпили след вземане на мярката за неотклонение „Задържане под стража" спрямо обвиняемия, които да налагат промяна на тази мярка за процесуална принуда. Основанията за задържането на обвиняемия продължават да съществуват – налице е обосновано предположение, че той е извършил престъпление, реалната опасност от укриване не е отпаднала и не са налице други обстоятелства, които да налагат изменение на взетата мярка за неотклонение.
Определението може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд - гр. Велико Търново в 3-дневен срок от днес.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 30 Юни 2014 10:54