Начало Светски новини Забавления Коледари пеят, малки моми пръстен топят
17 Юни 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 14 Юни 2019 16:26
Петък, 14 Юни 2019 16:14
Петък, 14 Юни 2019 16:01
Петък, 14 Юни 2019 14:41
РЕКЛАМА
Коледари пеят, малки моми пръстен топят Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 28 Декември 2018 14:06
Pobeda Koledari2 На 28 декември в Народно читалище ”Зора - 1990г.” в Победа, община Долна Митрополия бе изнесен коледно - новогодишен спектакъл. Събитието е заключителен етап на проектната инициатива „Коледари пеят, малки моми пръстен топят”. Проектът бе спечелен в проектна сесия за малки читалищни инициативи по Програма ”Читалището – пазител на българските традиции, която Сдружение „Плевенски обществен фонд Читалища“ обяви и финансира съвместно с Община Долна Митрополия. Гост на тържеството беше кметът на селото Даниела Александрова.
Секретарят на читалището и ръководител на проекта Димитринка Гетова в отчета си подчерта, че чрез пресъздаване на обичаите Коледуване и Напяване на пръстените, читалището се утвърждава като пазител на българските традиции, където децата да пресъздават по традиционен и иновативен начин българския фолклор. Интересните проектни дейности, творчески работилници и ателиета са привлекли двойно повече деца от планираните. Целевата група, с която е работил читалищният екип, са 24 деца на възраст от 6 до 16 години. Девет е броя на доброволците, оказали ценна помощ с труд, опит и съвети - Маргарита Александрова, Павлин Филев, Атанас Ангелов, Цветанка Александрова, Райна Гетова, Диана Стоянова, Лена Папазова, Илиянка Дончева, София Богданлийска.
Pobeda Koledari1 Pobeda Koledari3

В препълнената читалищна зала участниците пресъздадоха обичаите Бъдни вечер, Коледуване и Напяване на пръстените. Паралелно с възстановките на обичаите бяха подредени три изложби на детско творчество, създадено по време на проекта: Изложба на „Диамантени гоблени с фолклорни мотиви”, Изложба на рисунки „Български традиции”, Изложба – базар „Коледен декупаж”. С изпълнения на народни песни се включи и женската фолклорна група „Вълшебни звуци”.
Кулминацията на тържеството бе, когато Дядо Коледа пристигна при децата и раздаде подаръци. От читалището бяха подготвени уникални календари за всеки участник, а от кметството – огромни пакети с лакомства. Думи на благодарност за активната дейност на читалищните дейци Димитринка Гетова и Цветанка Ангелова, за идеята и осъществяването на проекта, изказа Председателят на читалищното настоятелство Даринка Николова.
Празникът продължи с надпревара в разпродажбата на Коледната изложба – базар. Читалищният екип обяви, че събраните средства ще се използват за закупуване на мъжки ризи за народни носии. „Купувайки подарък за своите близки, вие подпомагате дейността на читалището” – обяви Димитринка Гетова.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Петък, 28 Декември 2018 16:15
 
Фейсбук коментари
Сподели статията