Начало Светски новини Забавления (+ФОТО И ВИДЕОГАЛЕРИЯ) Коледари на 5 и на 85 години благославяха на фестивал в Телиш
24 Май 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 23 Май 2019 13:32
Четвъртък, 23 Май 2019 13:30
Четвъртък, 23 Май 2019 11:43
Четвъртък, 23 Май 2019 10:09
РЕКЛАМА
(+ФОТО И ВИДЕОГАЛЕРИЯ) Коледари на 5 и на 85 години благославяха на фестивал в Телиш Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Иванка ВАТЕВА   
Понеделник, 16 Декември 2013 11:29
В неделя центърът на село Телиш беше огласен от песните на коледарски групи, участници в третия фестивал “Да пребъде Коледа”, организиран от Община Червен бряг, кметство Телиш и народно читалище “Развитие 1897” - Телиш.
Празникът, който въпреки много студеното време събра стотици зрители пред сградата на читалището, беше открит от местната коледарска група, с ръководител Стоян Николов, които обаче не участваха в класирането.
На сцената се изредиха 5- и 6-годишните деца от Обединено детско завeдение “Пролет”, град  Койнаре, Червенобрежко, и коледарските групи при народно читалище “Тодор Попов”, с. Реселец, и народно читалище “Христо Ботев 1928”, с. Горник, също от община Червен бряг. След тях се представиха младежите от училище “Отец Паисий”, с. Радомирци, с ръководител Бойка Сенкова, коледарска група от народно читалище “Ламби Кандев 1983”, град Искър, с ръководител Борис Велковски, уникалната мъжка група от Койнаре, водена от 85-годишния станеник Никола Мишовски, който коледува от 1943 година. Ябланица се представи с група при читалището. На финала деца от румънското село Концещи, област Телиорман, представиха коледни обичаи на съседите и сгряха въздуха с няколко свои хора.
Изпълненията оценяваше жури с председател ръководителя на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, доц. Георги Хинов, и членове фолклористът, Димитринка Радулова и кметът на селото, Нели Дакова.
След края на представянията журито се събра на съвещание край напалената голяма печка в една от стаите на читалището, а участниците също влязоха на топло и опитаха от прочутото вино от изба “Телиш”.
Заради изключителните качества на всички групи журито взе решение да няма класиране по места и всички участници получиха грамота, в която беше отбелязана тяхната силна страна. Все пак по преценка на специалистите беше отличена мъжката група от град Койнаре. Те, по думите на доц. Хинов, са уникални не само в Плевенско, а вероятно в цяла Северна България с това, че има група на запяване и на отпяване. Те получиха грамота за цялостно изпълнение. Събратята им от Радомирци и Горник бяха отличени за най-стара коледарска песен, от Ябланица - като най-добре облечени за обичая, ентусиазираните младежи от Реселец като най-добри последователи, а мъниците от Искър - за детско изпълнение.
Успоредно с наричанията имаше изложба с традиционни коледни ястия от региона. Майсторки от Телиш и Ясен бяха приготвили пити, лучници, бобена чорба, пълнени чушки и други традиционни гозби, а на бабините курабийки бяха придали модерен вид - изрязани във форма на елхичка. И тук нямаше победители, всички получиха грамоти, а най-вярната оценка беше на публиката, която опразни натрупаното по масите до троха.
Сред момченцата от коледарската група на ОДЗ “Пролет” има “ветерани”, които участват за втора година във фестивала в Телиш. Подготвени са само за 2 седмици, каза директорът на детското заведение, Митка Кръстева, а благословиите са оригинални койнарски, от 1937 и 47 г. Любимата на Лъчезар, Николай и Йоан е тази за “Ой, Милке, Милке, котленгражданке”. Ето два реда от втората: “Ръженът дрънка, ръженът дрънка - всички навънка, всички навънка. Като излезем, като излезем, здраве да влезе, здраве да влезе!”. Снимка: “Посредник”

Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ПОСРЕДНИК  - извинение   |2013-12-19
Грешката е коригирана. Извинение за объркването.
Весели Коледни и Новогодишни празници, Здрава и Спорна 2014 година.
Ивелин  - Коледарска група от Горник.....   |2013-12-19
Привет
Ако може само да направя една лекичка критика към човека,качил клипчетата-Г-не(или Г-жо),момчетата на вторият клип(коледарската група от Горник) се чувстваме обидени,защото не сме от Горник,а от Реселец.Ако е удобно,моля променете името.Съжалявам за безпокойствието.Весели празници.
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 18 Декември 2013 19:44
 
Фейсбук коментари
Сподели статията