22 Април 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 22 Април 2019 12:04
Понеделник, 22 Април 2019 10:44
Понеделник, 22 Април 2019 09:50
Понеделник, 22 Април 2019 09:45
РЕКЛАМА
Забавления
След четири месеца гражданите и гостите на Левски ще гледат спектакли на сцената на открит амфитеатър Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 22 Април 2019 10:44
Levski amfiteatar1Тържествено започна изпълнението на проект на НЧ „Георги Парцалев-1901”за изграждане на Амфитеатър в южната страна на читалището. Параметрите на проекта представи председателят на читалищното настоятелство Силвия Йорданова. Проектът, на стойност 384 178 лева, е по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, съфинансиран от европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Срокът за изпълнение строителните дейности 120 дни.
На радостното събитие присъстваха кметът на община Левски Любка Александрова, инж.Милчо Илиев - представител на „МК НАДЗОР” от Плевен, представители на фирмата изпълнител „Стоянов -06” от Варна, читалищни дейци и граждани. Кметът Любка Александрова поздрави всички, които ще участват в изпълнението на проекта. Пожела успех и отговорно изпълнение на проекта, за да се поздравим с хубав резултат и в срок. „Щастлива съм ,че днес стартираме изпълнението на една от големите духовни мечти на левчалии. При наличието на толкова много талантливи колективи на професионално ниво от НЧ „Георги Парцалев - 1901” хубаво е освен сцената на читалището да имаме и открита сцена , да имаме и летен театър. Радвам се, че на нас се пада честта за изпълнението на хубавата задача градът и общината да имат такъв сериозен културен институт – летен театър. Надявам се, че в края на лятото тук ще има красиво съоръжение, което да стане средище на таланта на левчалии и възможност да видим големите имена на България във всички изкуства.” каза Александрова.
Levski amfiteatar2
Последно променен на Понеделник, 22 Април 2019 11:16
 
Лазаровден - празник на младостта, на пукналата пролет, на труда и на трудолюбивите българи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 21 Април 2019 09:01
Lazaritsa PobedaПо стар обичай - да дадат своята благословия на труда на стопаните, тръгват момите нагиздени с пъстри лазарски премени с надежда, че той ще бъде възнаграден стократно. По лазарските премени греят нанизи от мъниста, парички, а шивиците по ризите са събрали в себе си цвета на аления гюл и жълтата латинка, на зеления чемшир и синевата на утрото. Навсякъде лазарките благославят труда на работливите стопани, пеят за нивите, за къщята, за стоката - домашните животни. Та нали всеки народ започва живота си от земята. Лазарките пеят и за млади и за стари. На девойките - за хубост, на момците - за храброст и ловкост .
И тази година по традиция, Народно читалище „Зора-1990г” в Победа организира колективно лазаруване на малките момичета в селото. Нагиздени и пременени, те обходиха цялото село, като пееха и благославяха.
Ой, Лазаре, Лазаре
тука ни са казале,
че има мома и момък.
Я момата годете,
я момъка женете,
доде е вино червено
и тая бистра ракия.
А във всеки дом пожелаваха:
Я дай ни , боже, я дай ни
тая година най-добра.
На всички здраве и живот,
орачу - добър берекет!
Като отплата за техните песни, игри и благословии всяка стопанка на къща ги дари с парички, сладкиши и с яйца - символ на живота. Една част от събраните средства, малките лазарки с радост дариха на читалището за подпомагане на предстоящи мероприятия и инициативи.
Последно променен на Понеделник, 22 Април 2019 09:05
 
С „Бисквитена магия“ Палавниците от Левски създадоха нови приятелства и откриха магията на вкусните бисквити Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 16 Април 2019 14:55
Palavnitsi biskviti2От януари до април 2019 година цяла Европа беше потопена в уханието на топли бисквити, вкусни сладкиши, медени курабийки, мъфини, бонбони и какво ли още не! Проектът в европейската платформа за педагози eTwinning „Бисквитена магия“ пренесе малките участници от група „Палавници“ от ДГ„Слънце“ в Левски в „сладка“ работилница за лакомства и вълшебства. В магията на бисквитките се включиха партньори от десет европейски държави. Беше създадена вълшебна бисквитена работилница „Little cookies”, където децата направиха неустоими сладки изкушения.
Целта на проекта беше децата от европейските страни да се запознаят, да обменят информация за родината си и най-важното - да се забавляват, като направят красиви и оригинални бисквити и сладкиши.
Целта на „Бисквитена магия“ бе с помощта на родителите да се създаде виртуална колекция от рецепти на мама и баба за бисквити. Децата приготвиха и декорираха вкусни лакомства, които похапнаха с удоволствие. Резултат от проекта е създадената електронна книга със снимки на най-забавните моменти от приготвянето на бисквитите.
Palavnitsi biskviti1
С участието си в проекта Палавниците създадоха нови приятелства с децата от другите страни. Съвместната работата допринесе за развитие на творческите заложби у децата, изграждане на усет за красивото и умения за декорация. А Палавниците откриха магията на топлите, вкусни и ароматни бисквити!
Последно променен на Вторник, 16 Април 2019 14:46
 
Работилница за великденски яйца ще има и тази година в Регионалния музей Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Април 2019 11:04
velikdenski yaitsaЗа поредна година в експозиция „Традиционен бит и култура” на Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен ще отвори врати работилница за боядисване на великденски яйца, съобщават от музея. Тя ще се проведе в навечерието на Великден - на 24 и 25 април, сряда и четвъртък.
От музея обръщат внимание, че желаещите да се включат в работилницата трябва да носят сварени или продухани яйца.
Последно променен на Четвъртък, 18 Април 2019 11:12
 
В периода на забрана любителите - рибари имат четири места в Плевенска област, където могат да хвърлят въдиците си Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Забавления
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 16 Април 2019 10:16
ribolov lubiteliСъс Заповед № РД 09-376/12.04.2019 г. на министъра на земеделието, храните и горите г-н Румен Порожанов, се забранява уловът на риба през периода на нейното размножаване в рибностопанските обекти по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за рибарството и аквакултурите, се посочва в съобщение, публикувано от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.
От 15 април до 31 май през тази година ще е в сила забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина.
Забраната е съгласно разпоредбите на чл. 32 ал. 1 от Закон за рибарство и аквакултурите, с които се определят срокове на забрана за улов на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване в обектите по чл. 3 ал. 1, т. 1 и 2 от същия закон.
За рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната е в сила от 1 май до 15 юни 2019 г.
От 15 април до 15 май 2019 г. включително е забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав. В същия период е забранен и улова на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта.
Забранен е и уловът на калкан във водите на Черно море през периода от 15 април 2019 г. до 15 юни 2019 г. включително, съгласно Регламент (ЕС) 2018/2058 на Съвета от 17 декември 2018 година за определяне на възможностите за риболов на някои рибни запаси и групи рибни запаси за 2019 година в Черно море.
В заповедта са посочени водните обекти на територията на страната, в които е разрешен любителският риболов през периода на забраната. В Плевенска област това са: язовирите Телиш, Садината в землището на Пордим и Горни Дъбник – част от южната страна на язовирната стена, както и канал от язовир Каменец.
Последно променен на Вторник, 16 Април 2019 10:26
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 82
Фейсбук коментари
Сподели статията