Начало Светски новини Пътешествия Брюксел - шоколад, бира и неволите на един вегетарианец
26 Май 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Неделя, 26 Май 2019 10:28
Неделя, 26 Май 2019 10:26
Неделя, 26 Май 2019 10:02
Неделя, 26 Май 2019 09:15
РЕКЛАМА
Брюксел - шоколад, бира и неволите на един вегетарианец Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Пътешествия
Написано от Цветанка ХРИСТОВА   
Сряда, 25 Януари 2017 11:39
16295256 1586336151379939 317374240 n Да опознаеш Брюксел за 3 дни не е възможно, особено ако си бил и зает със служебни дела. Но и малкото откраднати часове на разходка и съзерцание са добре дошли за пътешественика, който обича да посещава непознати места. Всяка столица до известен начин носи атмосферата на страната, но това невинаги е вярно. Както София не е България, така и Брюксел едва ли е представителна извадка на Белгия, дори и само ако се има предвид климата.
Пристигането ни при смрачаване попречи да разгледаме града по пътя от летището до хотела. Но дори и бързото преминаване не скри от нас факта, че въпреки ранния час улиците са доста безлюдни, а заведенията – почти празни. Разбира се, това не се отнася за централната част на града, която постоянно гъмжи от туристи, а магазините работят до късно. Всички административни и бизнес центрове са ярко осветени през нощта, тук електричеството не се пести, особено там, където сградите с историческа и  архитектурна стойност греят с невероятно великолепие.
Семинарът, на който присъствахме два дни, се провеждаше в сградата на Европейската комисия, а хотелът ни беше в непосредствена близост до нея. Условията – като за хотел 4 звезди – отлични. Времето – доста различно от това в България – без грам сняг, с температури около и малко под нулата. В други части на Белгия, обаче, сняг беше валял, макар и в оскъдно количество.
Дали Брюксел е спокоен град след терористичните нападения, това не може да се определи от три дни престой в него. Една от колежките, посетила при предишно идване квартала Моленбек, каза, че и там всичко било спокойно. Квартал като квартал - та нали не всички в тази част на града са терористи. В Моленбек не бяхме, но с положителност в столицата има промяна и тя е по отношение на сигурността. На летището и входовете на метрото има тежковъоръжени мъже, които внимателно наблюдават хората, които преминават  наоколо. Ден преди да дойдем, в Моленбек бяха заловени след продължителни оперативни действия трима мъже, уличени в терористична дейност. Мерките за сигурност в самата сграда на ЕК бяха като на летищата: скенер за метални предмети, скенер при преминаване, спещиални баджове за всеки ден от посещението. А снимките са строго забранени, що се отнася до апаратурата за проверка.
Иначе, животът в Брюксел не е спрял и се движи по обичайните си релси – рано сутринта жителите на града се отправят на работа, вечер сядат да изпият по бира с пържени картофи в заведенията. Разбира се, засяданията по заведенията не са многолюдни, сигурно затова тъй много ни се зарадва съдържателят на една от бирариите, които посетихме още щом пристигнахме. Бирата е великолепна, като особено оригинална е черешовата.
Нещо, което навярно трябва да знае всеки човек, посетил за пръв път една страна – винаги се интересувайте от произхода и приготвянето на ястията, типични за района. Иначе има опасност да ви натежи в стомаха нищо, за което не сте подготвени – картофи, пържени в свинска мас, например. И още нещо – не поръчвайте вегетарианско меню, когато сте в група, защото то просто ще бъде пренебрегнато в суматохата. Особено, ако е за един човек. Така се случи и с пишещата тия редове, която за малко да остане гладна в един град на изобилие и претенции за европейска култура на обслужване. В първия ресторант конфузът беше решен с набързо приготвена салата (много вкусна, между другото), но вечерята в едно, балканско откъм персонал заведение, беше твърде странна. Обслужващите ни гъркиня, румънец и албанец отначало ми донесоха това, което беше еднакво за всички, а когато им казах, че желая нещо вегетарианско, ми свариха спагети, полети с гаден сос. И с клечка за аъби вътре. Така не вечерях, но от това настроението ми за само кратко беше помрачено.
На следващия ден обядът беше в стола на ЕК. Да знаете, там нещата са коренно различни. Еврокомисарите се хранят добре, даже много добре. Разнообразието и обилието от храни и напитки е впечатляващо – само салатите бяха десет вида. Човек, попаднал на такова място, не може да си тръгне гладен, макар и с ваучер за едва 15 евро. Забелязах, че доста голяма част от служителите си избираха вегетариански храни и от това още повече ме учуди дискриминацията по отношение на моето нормално желание да се храня в ресторант по тоя начин. Добре че съобразително си вземах това, което обичам, от сутрешната закуска.
През последния ден от престоя ни имахме за кратко възможност да се разходим и направим снимки из града. Получихме 24-часова карта за метрото и това ни даваше по-голяма свобода на придвижване.
В Белгия, особено в столицата, на всяка крачка можеш да се срещнеш с чужденци и съвсем логично – с българи. Запознахме се с бивш футболист, който от 10 години живее в страната и вече добре се е устроил. За малко беше наш гид за по-интересните неща в града и с удоволствие ни развеждаше и разговаряше с нас. За него беше чест да се срещне с българи и да им бъде от полза.
Дали сме опитали прочутия белгийски шоколад? Що за въпрос! Освен че е невероятен на вкус и с прекрасно качество, него можеш, подобно на бирата, да го срещнеш на всяка крачка. В насипно състояние, в луксозни опаковки, в твърдо и течно състояние –  и каквото се сетиш – все може да го видиш шоколадово.
И в последния момент, когато все още много не си видял, а си похарчил последните си евро за фигурка на пишкащото момченце и трябва да събираш багажа си с голямо усилие, си казваш, че може би е излишно хотелът, в който си настанен, да е скъп. По-добре да имаш поне още ден, за да разгледаш непознатия град и страната, в която си отишъл за пръв път. Защото леглата навсякъде стават за спане, но гледката и впечатленията са най-ценни и остават завинаги.
brusel bira
16266046 1590744014272486 184073132638577954 n 16195321 1590760670937487 7813258135965523180 n 16114723 1590759820937572 5960583598115195207 n brusel restorantХаресвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 25 Януари 2017 17:54
 
Фейсбук коментари
Сподели статията