Начало Светски новини Пътешествия Ралица Трифонова: Ако моето пребиваване в Газа хвърли повече светлина върху ставащото, бих заминала отново
24 Април 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 23 Април 2019 17:35
Вторник, 23 Април 2019 15:11
Вторник, 23 Април 2019 15:00
Вторник, 23 Април 2019 14:07
РЕКЛАМА
Ралица Трифонова: Ако моето пребиваване в Газа хвърли повече светлина върху ставащото, бих заминала отново Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Пътешествия
Написано от Цветанка ХРИСТОВА   
Петък, 24 Октомври 2014 10:17
Ралица Трифонова е от Плевен, завършила е Езиковата гимназия, а след това - международни отношения в Софийския университет, в която специалност е магистър. Има изследователски интерес към арабските страни и Близкия Изток, в съавторство с нейна приятелка поддържат блог, посветен на проблемите и интересните новини, свързани с този район: http://1001camels.wordpress.com/
Това лято Ралица е била в Ивицата Газа и се съгласи да сподели с читателите на „Посредник” своите впечатления от пребиваването си там.

- Ралица, как се появи твоят интерес към Близкия Изток?
- Интересът ми към Близкия изток се зароди, когато започна войната срещу Ирак през 2003 г. Беше важно за мен да разбера какви са причините за тази военна интервенция и защо този регион е нестабилен. Така започна моето търсене, което продължава и до днес.
- Кога и как замина за Газа и имаше ли някакви пречки в това: финансови, някакви други? Къде по-точно бяхте в Газа и за колко време?
- Пристигнах в Газа в края на май и прекарах близо два месеца там. Пречките бяха свързани с това, че Газа е под блокада и влизането там е много трудно. Чаках няколко месеца за разрешителни от египетските и местните власти. Трудно е, защото дори и в момента потокът през двата гранични пункта Рафах (на границата с Египет) и Ерец (на границата с Израел) е крайно ограничен, въпреки че след последната война има ангажимент режимът на преминаване да се либерализира.
- Как си представяше това място, слушайки и гледайки новините за района? Какво ново научи за ситуацията?
- Аз работя по палестинския проблем от няколко години, така че не бях изненадана от това, което видях. Новото е свързано с това, че когато ти самият живееш под окупация, заедно с местните хора, за които това е ежедневие, разбираш по-добре защо хуманитарната криза в Газа е толкова тежка, колкото я описват експерти от цял свят. Неслучайно в доклад на ООН от миналата година се споменава, че ако ситуацията не се промени, Газа няма да е годна за живеене през 2020 г., а там живеят близо 1.8 млн. души.
- Кой ви придружаваше по време на пребиваването ви и колко човека бяхте?
- Аз се движех сама през по-голяма част от времето, а когато работата го изискваше, бях с колеги от организацията, за която работех.
- Какво можеш да споделиш за обстановката в ивицата от лично преживяване, като свидетел на събитията?
- Две неща ми направиха най-силно впечатление. На първо място е това, че насилието, разрухата и убийствата са част от всекидневието на палестинците. Заради сринатата от Израел икономика на Газа, към юли 2013 г. 57% от населението нямат пари да си купят достатъчно храна. Няма семейство, което да не е засегнато от военните действия на израелската окупационна армия. Дори и в мирно време цивилни стават жертва на удари от безпилотни самолети или открит огън. Един такъв пример са рибарите, които биват обстрелвани на случаен принцип от израелските бойни кораби, а лодките им са конфискувани само защото се опитват да си изкарват прехраната. Сред убитите и ранените има и деца. На второ място е това, как, въпреки че тези действия представляват нарушения на международното право, Държавата Израел не понася никакво наказание за тях. Неспазването на закона е превърнато в норма, вместо да е обратното. Това създава сериозна опасност за международната система, защото дава пример и основание и на други държави да не спазват международното право, а от подобни практики, по правило, страдат малките държави, като България, например.
- Изпитваше ли страх от ситуацията на война и бомбардировките, които са ежедневие?
- Не, за мен нямаше опасност, страхът беше за хората около мен.
- Как жителите на Газа понасят напрежението в района? Имат ли изработени навици за справяне с опасностите?
- Най-страшното е, че те са свикнали. Когато аз самата им задавах този въпрос, те отговаряха, че нямат друг избор освен да са силни и да продължават напред. Тъй като последната война (8 юли - 26 август 2014 г.) е третата за последните пет години и половина, те бяха подготвени за най-лошото. Прави впечатление колко задружни са, как се стремят да помогнат на всеки, особено на чужденци като мен, които идват от спокойни държави.
- Сприятели ли се местни хора и как те са отнасят към чужденците?
- Местните са дружелюбни. Знаете, че арабите са известни със своето гостоприемство. Палестинците в Газа са свикнали с чужденците, защото много от тях работят в представителствата на международните организации, които развиват дейност на терен там, журналисти също редовно посещават Газа. Българското присъствие, за съжаление, е крайно ограничено.
- Би ли отишла пак там и с каква цел би тръгнала?
- Един от основните ми мотиви да замина за Газа беше именно това, че тук, в страната ни, рядко имаме възможност да научим от първа ръка какво се случва там. На политическо ниво ние имаме една, меко казано, небалансирана позиция по палестинския проблем. България има тясно сътрудничество с Израел във военната сфера, в същото време, въпреки че още от края на 80-те години сме признали правото на палестинците да имат своя независима държава, страната ни гласува „въздържала се” преди две години, когато в Общото събрание на ООН се гласува тъкмо обявяването на независима палестинска държава. Да сте чули някъде да се води дебат защо политиците ни са взели такова решение? Една от причините за това е, че се говори малко за Газа, в повечето случаи само докато траят бойните действия, а това е само един от аспектите на нечовешкото отношение към палестинците в условията на окупация и блокада. Ако моето пребиваване там може да хвърли повече светлина върху ставащото в Газа, бих заминала отново.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Събота, 25 Октомври 2014 17:42
 
Фейсбук коментари
Сподели статията