Начало Светски новини Пътешествия Съседите се хвалят: Голям наплив край пълното Дойранско езеро
07 Декември 2021 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 02 Септември 2021 16:20
Сряда, 01 Септември 2021 11:34
Вторник, 31 Август 2021 16:27
Вторник, 31 Август 2021 14:50
Вторник, 31 Август 2021 11:01
Вторник, 31 Август 2021 08:51
Понеделник, 30 Август 2021 22:05
Понеделник, 30 Август 2021 16:08
Понеделник, 30 Август 2021 15:22
Понеделник, 30 Август 2021 11:32
Понеделник, 30 Август 2021 11:23
Петък, 27 Август 2021 15:22
Петък, 27 Август 2021 09:10
Петък, 27 Август 2021 09:05
Петък, 27 Август 2021 09:00
Четвъртък, 26 Август 2021 18:00
Четвъртък, 26 Август 2021 16:45
Четвъртък, 26 Август 2021 14:58
Четвъртък, 26 Август 2021 12:06
Четвъртък, 26 Август 2021 11:19
Четвъртък, 26 Август 2021 10:50
Четвъртък, 26 Август 2021 10:15
Четвъртък, 26 Август 2021 10:00
Четвъртък, 26 Август 2021 09:15
Четвъртък, 26 Август 2021 09:10
РЕКЛАМА
Съседите се хвалят: Голям наплив край пълното Дойранско езеро Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Пътешествия
Написано от Иванка Ватева   
Понеделник, 19 Август 2013 08:48
156turizam dojran В пространно интервю за онлайн изданието "Економски лидер" от 12 август кметът на Дойран, Македония, Борче Стамов, споделя, че заради небивал приток на туристи в града не може да се намери и една свободна соба.
Вече 12 ден намирането на стая, апартамент илки друго място за подслон в Дойран е мисия невъзможна, казва младият градоначалник. Любопитна подробност е, че 28-годишният кмет от партия ВМРО-ДПМНЕ, който зае поста след избори през март тази година, е възпитаник на български вуз - Икономическия университет във Варна. Той е завършил Международни икономически отношения през 2007 г. и до заемането на високия пост в родния си град беше говорител на министъра на външните работи на Република Македония.
Публикуваме цялото интервю.

- В последните няколко години, с повишаване нивото на езерото, Дойран си връща някогашния туристически блясък. Има ли увеличение в броя на туристите и как оценявате сезона до момента?
- Езерото е на най-високото си ниво за последните 10 години. Това създава условия за хубав плаж, а той е един от основните ни инструменти за привличане на туристи. Макар че сезонът закъсня заради лоши климатични условия, очакваме един от най-добрите и пълни сезони в Дойран. Вече 12 дни подред представлява невъзможна мисия да се намери свободна стая, апартамент или друго място за нощуване. Настаняване се търси и в Нов Дойран, а

вярвам, че през септември и октомври градът ни ще бъде уикенд дестинация за много хора

Спокойно мога да заключа, че имаме силен туристически сезон с оглед на посещаемостта.
158dojran turisti plaj na ezeroto - Освен топлата вода и лековитата дойранска кал какво друго може да предложите на туристите в тези месеци?
- Топлата вода и благоприятното въздействие на алгите (бел.ред.: през юли е август е цъфтежът на водораслите алги в Дойранското езеро, тогава те отделят йод и водата е много лековита, главно за проблеми със синусите, бронхит, настинки и за зарастване на рани). Достъпните цени също имат голямо значение, но смятам в бъдеще да обърнем сериозно внимание на увеличване на местата за нощуване и за подобряване на плажовете. Втора година съществува крайезерната алея за разходки, която е прекрасно място за отмора, а

в последните няколко месеца отделихме голямо внимание на пешеходния достъп около Дойранския фронт, който е атрактивен за посещения през пролетта и есента

- Какви са цените за нощуване? Привлекателен ли е Дойран не само за македонските, а и за чуждите туристи?
- Тук е нашето предимство пред другите туристически дестинации в Македония. Дойран поддържа относително ниски цени. Те започват от 350 денара. Важно е и това, че

цените в кафенетата, ресторантите, бистрата през сезона са същите както през цялата година, не се повишават и са достъпни и дори ниски за всички

за нашите и още повече за чуждите туристи. По този начин конкурентността на Дойран нараства значително.
158dojran turisti krajezerna aleja - А може ли градът да увеличи капацитетът си и да посреща повече гости?
- Лично аз съм доволен, че в последните няколко години се инвестира много в частни квартири и за отбелязване е, че, за разлика от преди, Дойран предлага качествено настаняване от този вид. Отскоро работи един голям хотел и интересът към подобни инвестиции е налице. Проведохме кампания за категоризация на местата за настаняване и срещнахме пълно разбиране. Вече на всички им е ясно, че само заедно частните собственици и местната управа можем да работим за по-добро туристическо представяне на Дойран.

Преди Дойран можеше да приеме и по 30 хиляди гости дневно, сега не достигат къмпингите

По-рано имаше 6, сега нито един. Набелязали сме мерки за промоция на този вид туризъм и много бързо ще предложим на инвеститори места, за да се върне къмпингуването тук.
- Министерството на транспорта и съобщенията откри конкурс за .... плажовете около езерото. Докъде стигна процедурата?
- Това беше конкурс за идеен проект за регулиране на централния плаж и изработката на основния проект е в ход. Планирано е

следващата година централният градски плаж да добие нов, съвременен вид

158dojran turisti 3 което ще промени имиджа на Дойран. И тази година, и през последните няколко главна забележка на туристите е неуредеността и недостатъчната хигиена на плажовете. Наясно сме с този проблем и конкурсът е начин да подобрим условията на централния плаж, а догодина ще засилим контрола и ще увеличим изискванията към концесионерите на всички плажове около езерото.

От информация, която намерихме в нета, научаваме подробности за конкурса, обявен от транспортното министерство. Той е за 500 метра плаж на Дойранското езеро в централната градска част и 100 метра извън нея и за 500 метра плаж на Преспанското езеро. Срокът за представяне на идейните проекти е бил 8 юли и 11 юли. Според изискванията на възложителя водеща е концепцията за защита на околната среда и запазване на автентичността на местните забележителности. Пунктовете на спасителите трябва да се осмислят в духа на целия плаж, да се предвидят места за информационни пана, безжичен интернет и други удобства за забава и престой. На плажа трябва да има чешми, детски площадки и пешеходни пътеки, които да могат да се демонтират. Идейните решения ще се оценяват и класират по оригиналност и иновативност, изпълнимост, осигурен достъп за лица със специфични потребности, вид и качество на използваните материали и тяхната трайност.


Дойранското езеро, наричано също Гьола, е езеро от групата на егейските езера, разположено в Югоизточна Македония, разделено между Република Македония и Република Гърция. Площта му е 43.1 кв.км, от която на територията на Македония са 27.3, а на Гърция - 15,8 кв.км. Това е относително ниско езеро с надморска височина от 148 метра. Има заоблена форма, с дължина север-юг от 8.9 км и с най-голяма ширина от 7.1 км. Това е плитко езеро, с най-голяма дълбочина 10 метра. По информация в Уикипедия Дойранското езеро има тектоно-вулкански произход. Според македонски източници то е реликтен остатък от някогашното плейстоценско Пеонско езеро, което е имало площ от 127 кв. км. За сравнение, другите 2 известни езера на територията на Македония - Охридското и Преспанското днес са с площ съответно от 354 и 275 кв.км.
В Дойранското езеро се вливат голям брой притоци, като Сурловската река, река Ханджа, която събира водите от Беласица, а също и суплакустриските извори, които се намират на югоизточната страна на езерото. Водите на езерото изтичат в река Гьолая или Арджан, която се влива във Вардар.
Около езерото от страната на Република Македония са разположени селата Николич, Нов Дойран, Стар Дойран и Сретеново, а от гръцка страна - село Дойран.




Дойранското езеро прескочи екокризата

Дойранското езеро, застрашено от 20 години от екологична катастрофа поради катастрофалното намаляване на водите, възстанови през 2009 г. три метра от изгубеното си водно равнище, предаде агенция МИА.
Водната маса се възстановява както в резултат на благоприятната хидрологична обстановка вследствие на обилните снегове и дъждове, така и с допълнително пълнене на езерото с помпи и възстановяване на извори, които през последните години са били пресушени.
Покачването на водата и плановете за изграждане на още 10 помпи за пълнене на Дойранското езеро по проект на Министерството за околната среда ще доведат и до промяна на бреговата линия и затова местните власти се готвят за устройството на крайбрежната ивица.
Плажовете са опесъчени с повече от 2 000 кубика пясък.





Ще привличат туристи и с палми

Стотина палми ще бъдат засадени в Охрид и Дойран в рамките на акцията „Деня на дървото", пише на 16 август македонският вестник "Вест", съобщи агенция "Фокус". Изданието посочва, че палмите ще бъдат засадени в двата града, тъй като са курортни места, но в случая не се предвижда подобна акция в Струга. От местното самоуправление на Струга са заявили, че правителството по този начин дискриминира града.
Изданието посочва, че от компанията „Македонски гори" са подготвили 200 палми за Охрид и Дойран.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 19 Август 2013 17:18
 
Фейсбук коментари
Сподели статията