Начало Светски новини Пътешествия Пак по стъпките на Левски до Карлово
05 Юни 2020 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 04 Юни 2020 19:55
Четвъртък, 04 Юни 2020 15:28
Четвъртък, 04 Юни 2020 15:00
Четвъртък, 04 Юни 2020 14:44
Четвъртък, 04 Юни 2020 14:14
Четвъртък, 04 Юни 2020 12:29
Четвъртък, 04 Юни 2020 12:29
Четвъртък, 04 Юни 2020 12:15
Четвъртък, 04 Юни 2020 11:59
Четвъртък, 04 Юни 2020 10:50
Четвъртък, 04 Юни 2020 10:05
Четвъртък, 04 Юни 2020 10:00
Четвъртък, 04 Юни 2020 09:55
Четвъртък, 04 Юни 2020 09:50
Четвъртък, 04 Юни 2020 09:45
Четвъртък, 04 Юни 2020 08:55
Сряда, 03 Юни 2020 18:16
Сряда, 03 Юни 2020 17:42
Сряда, 03 Юни 2020 17:26
Сряда, 03 Юни 2020 16:22
Сряда, 03 Юни 2020 15:10
Сряда, 03 Юни 2020 15:04
Сряда, 03 Юни 2020 13:16
Сряда, 03 Юни 2020 12:21
Сряда, 03 Юни 2020 11:49
РЕКЛАМА
Пак по стъпките на Левски до Карлово Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Пътешествия
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Понеделник, 16 Юли 2012 10:07
С поклон и полагане на цветя пред паметника на Апостола в Плевен беше даден старт на националния поход. Когато човек мисли за свободата, той неизменно си представя Левски - с тези думи главният ръководител и инициатор на националния поход "По стъпките на Апостола" Васил Копчев започна специалната пресконференция преди старта на 18-и поход, посветен на 175-ата годишнина от рождението на Васил Левски.
Около 185 участника - ученици, студенти, работещи - ще се включат в похода. Освен от Плевен и Карлово, и тази година ще има походници от Видин, Никопол, София, Тетевен, Кнежа. Те ще бъдат разпределени в пет лъча, които тръгват от Плевен на 14 юли преди изгрев слънце. Ще има и шести лъч, от Сливен, който ще мине по пътя на четата на Панайот Хитов, а участниците в него ще пристигнат в Карлово заедно с останалите - за тържествата на 18 юли, научихме от Васил Копчев.
Както "Посредник" вече писа, тази година седем студентки от географския факултет на Държавния университет в Санкт Петербург ще се включат в националния туристически поход "По стъпките на Апостола". Заедно с тях ще са и двама преподаватели - проф. Дмитрий Севастиянов и доц. Татяна Осипова, която миналата година участва за първи път в похода. Тогава тя заяви, че ще се върне и ще доведе и свои студенти. Студентките от Санкт Петербург гордо позират пред знамето, което ще носи знаменосецът Илиян. Снимка: Юрий КОНОВ www.photo-pleven.info И изпълни обещанието си. Така за първи път в националния поход има и организирано международно участие. В типичния си духовит стил Васил Копчев уточнява, че през миналата година Татяна Осипова е била тук на "проучвателна и разузнавателна мисия, но явно добре си е свършила работата, щом се върна с толкова хора". И признава, че без да са сигурни как ще се справи миналото лято пуснали крехката Татяна по един от най-трудните маршрути през Балкана. По общо мнение се е справила геройски. Това, което екипът на "Посредник" установи, че за една година доц. Осипова вече говори български до степен на почти симулантен превод.
"По време на трудните планински преходи в Стара планина младите походници се учат на взаимопомощ, другарство, човечност, родолюбие, планината променя всички. А Левски не може да бъде оценен правилно и в мащабите, в които заслужава, в класната стая. За първи път в похода ще се включат студенти от Русия. Снимка: Юрий КОНОВ www.photo-pleven.info Участвайки в тържествата, младите хора се докосват до личността на Левски, срещат се с видни изследователи на делото му и преподаватели в университети, които внасят нов и непознат за обикновения българин поглед към Дякона", каза още Васил Копчев. Той изрази и удовлетворението си от това, че новото ръководство на Община Плевен е продължило традицията да помага финансово за сбъдването на инициативата, включили са се и частни дарители, които г-н Копчев твърдо нарича спомоществователи, благодарение на които е направено поредно издание на песнопойката с възрожденски песни, организирано е и спането в хижите за няколко деца с финансови затруднения.
На пресконференцията изрично беше подчертано, че финансиране тази година е получено дори и от Народното събрание, чийто председател Цецка Цачева е патрон на националните инициативи по повод 175-ата годишнина от рождението на Апостола.
За всички участници има осигурени специални тениски и възпоменателни сувенири. Снимка: Юрий КОНОВ www.photo-pleven.info Любопитен момент са най-възрастният и на младият участник в 18-ия поход. Това са 71-годишният Марин Абанос и 4-годишната Теодора Недкова. Г-н Копчев сподели, че Теди вече е научила наизуст стихотворение за Левски, което ще рецитира по време на тържествата в Карлово.
На пресконференцията беше припомнено, че и тази година основната група походници са ученици от плевенски училища.
От Васил Копчев научихме, че и тази година прекият родственик на Апостола - Васил Чардаклиев, ще участва в похода, но няма да дойде до Плевен. Групата от Карлово тази година ще се включи от Черни Осъм в поход към Амбарица.
Както "Посредник" вече писа, 18-ото издание на похода няма да мине без изненади. На пресконференцията преди тръгването на лъчовете д-р Галя Цветкова разказа на най-новите си изненади за участниците в похода. Флагчета и значки, които са символ на тазгодишния поход, първи в петък получиха участниците от руската група. И, разбира се, главният ръководител Васил Копчев.
Традиционно стартът на похода е от паметника на Апостола в Плевен. Въпреки юлската жега в петък вечерта пред паметника се събраха участници в похода и техни приятели. От името на ръководството на Общината приветствие към походниците поднесе зам.-кметът Стефан Петков. „Изключително сме удовлетворени, че тази достойна инициатива не само се запази през годините като една родолюбива традиция, но и привлича все повече съмишленици - вече не само от страната, а и далеч зад граница. Свидетелство за това е първото организирано международно участие на групата преподаватели и студенти от Санкт Петербургския университет. Убеден съм, че всички вие, участниците, тръгвайки по стъпките на най-великия българин, ще съпреживеете посланията на невероятната му личност и голямата му кауза - Свободата на България", каза в приветствието си Стефан Петков.
Участниците в националния поход „По стъпките на Васил Левски" и представителите на Община Плевен поднесоха цветя пред паметника на Апостола.
В ранни зори в събота по стъпките на Левски през Балкана тръгнаха лъчовете, които трябва да се съберат в Карлово за тържествата на 18 юли. А ден по-късно всички отново ще се съберат в Плевен - пак пред паметника на Апостола за финал на 18-ия национален туристически поход.

Проф. Севастиянов и доц. Осипова:
Стъпка по стъпка вървим заедно в общата ни история


Татяна Осипова и проф. Дмитрий Севастиянов. Снимка: Юрий КОНОВ www.photo-pleven.info - Доц. Осипова, какво се случи през тази една година от първото ви участие в похода?
- Още с връщането в Петербург вече в главата ми се беше родила идеята да се върна със свои студенти. Опитах се да реализирам тази идея и, ето - получи се. Ние сме тук. Няма да крия, че се опитахме да организираме пътуването с грантово финансиране, но не се получи и тръгнахме на доброволни начала.
- Какво разказахте на студентите си след първото си участие в похода?
Доц. Осипова: - Разказах им всичко, което видях с очите си. Истината е, че най-дълбоко в мен от това първо пътешествие остана емоцията - не само моята, а и на всички походници. Толкова емоция, толкова положителна енергия, толкова патриотизъм - бях поразена, откровена съм. На студентите си разказах и за маршрута, написах и статия с доклад, с които се представих на международна конференция на географското общество, организирано от нашия факултет. А след това започнахме стъпка по стъпка конкретната подготовка за нашето пътуване. Обсъдихме още в Питер всички детайли на маршрута. По време на похода ние имаме планирана и страноведческа дейност, така че трябваше да направим наистина много точен разчет за всичко, защото имаме на разположение само две седмици. Поне засега вървим "по план" и се надявам да успеем да свършим всичко, което сме планирали.
- Проф. Севастиянов, защо решихте да участвате?
- Радостен съм, че ни поканиха да участваме в мероприятие с такова огромно значение - и за България, и за Русия. Веднага ще уточня, че за нашата катедра в университета странознанието и международният туризъм са акцент в работата ни. Затова и осъзнаваме ясно важността на участието ни в този поход. Участието на руска група в поход по стъпките на Васил Левски, съпричастността към историята и във връзка с приноса на Русия за освобождението на България от турско робство - това е важна и почетна мисия за нас.
А по отношение на изучаването на държавите и на народите ни е още по-интересно да се докоснем до историята на България, да се запознаем със забележителностите на страната. Вече бяхме в София и имахме възможност да разгледаме столицата на България. Сега се готвим за похода през Стара планина и за близка среща с природата на страната. Ние сме географи и природата и населението на страната са обект на професионалния ни интерес. Защото това два от основните фактори и за развитие на туризма - нашата катедра по международен туризъм изучава страните и техните специфики именно в контекста на възможностите за развитите на международен туризъм. В този ред на мисли, нашата група представлява Руското географско общество, което е основано още в 1824 година и работещо оттогава без прекъсване.
- Била ли е темата за България обект на дискусии във вашето общество?
Проф. Севастиянов: - Да, ние сме обсъждали Руско-турската война, участниците в нея - това важно събитие има място в работата на нашето общество. Имаме великолепен архив на Руското географско общество, в който има съхранени някои важни и интересни документи, свързани със събитията около Руско-турската война. Това са документи на руски географи, посещавали България и изучавали задълбочено нейната природа. Смятам, че това също е необходима за нашите студенти връзка, защото повечето от тях са част от това общество. За тях приемането им в обществото е значим факт, защото географът е длъжен да бъде член на Руското географско общество. Един от нашите професори при свое посещение с делегация в България е бил на Витоша, например и много снимки от това посещение се пазят при нас. Вчера ( бел. авт. - в четвъртък) когато бяхме в София аз съзнателно исках да видя тази планина и да я снимам. Защото досега само бях чел за нея в научни публикации.
- Казвате ми, че сте в България за първи път ли?
Проф. Севастиянов: - Да, идвам в България за първи път и това стана възможно благодарение на доц. Осипова, която беше нашият „разузнавач". Сама видяхте - тя дори научи български език. Всъщност, тя ме „зариби", разказвайки ми в подробности за всичко, което е видяла през миналата година. И ние заедно събрахме група студенти, за да дойдем в България.
За нашите студенти това е чудесна учебна практика по странознание, а и в организацията на международен туризъм, в частност - организация на такива походи. Смятам, че това ще е за тях не само емоционално изживяване, а и отлично допълнение в общия им образователен цикъл, в разширяването на техния кръгозор, в придобиването на по-богата култура за страните и народите. А главното е в това, че участието им в това мероприятие ще „посее" у тях зърното на патриотизма, на тяхното отношение към историята - общата история на Русия и България. Аз съм категорично убеден, че ние трябва да утвърждаваме всички връзки, основани на историческите събития, свързващи нашите народи. Шипка и Плевен са най-важните точки, обединяващи руския и българския народи. И да посетим тези места е цел, заради която ние с доц. Осипова организирахме групата. Това е цел, която си заслужава.
- Как избрахте участниците в похода?
Доц. Осипова: - На първо място беше желанието на студентите да участват, стремежът им да посетят и опознаят България, да бъдат съпричастни към общата история. Те много прочетоха, подготвиха се добре. Дори във влака - пътувахме повече от две денонощия - продължихме подготовката и студентките слушаха доклади за историята на България и Русия, за Руско-турската война, за Левски, за маршрутите на похода. Тук трябва да кажа, че тук е една част от студентската група, която това лято провежда такива мероприятия. Другата част от студентите са в Кавказ, където също провеждат подобна практика.
- Ясно е, че момичетата са отлично подготвени на теория, но имат ли опит в походи?
Доц. Осипова: - Не, те досега никога не са участвали в планински походи с подобни преходи. Досега са участвали в различни мероприятия и учебни практики сред природата, извън града, но подобно изпитание ще имат за първи път.
- А защо групата е само от момичета? Ще се справят ли?
Доц. Осипова: - Момчетата са в Кавказ - там маршрутите са по-тежки, а и като цяло обстановката е по-сложна. Пък и има и още нещо - странознанието и туризмът са науки, която определено се предпочита от момичетата, така че в катедрата като цяло броят на момчетата е по-малък.
Аз съвсем откровено им разказах, че на мен самата през миналата година ми беше много трудно и точно затова съм ги предупредила, че трябва да са много сериозно подготвени за изпитанието. Всъщност, ние проведохме една предварителна практика преди да тръгнем за България и смятам, че момичетата са в добра физическа форма. Да, те знаят, че няма да им е лесно, но очаквам да се справят.
- Практиката на вашите студенти не е само участие в похода. Разкажете повече.
Доц. Осипова: - Да, ние сме в България за две седмици. В София вече бяхме, сега се включваме в похода, след тържествата в Карлово ще отидем на Шипка, след това ще се върнем в Плевен, а в програмата ни са включени още посещение на Белоградчишките скали и пещерата Магурата. Да не пропусна - на идване от София посетихме Лавров парк - аз също за първи път го видях и съм впечатлена. В края на пребиваването ни в страната имаме и три дни във Варна - да видим Черно море, а и организацията на морския туризъм в България.
А като се приберем в Питер на момичетата им предстои да направят доклади и отчети за всичко. И тези свои разработки те ще защитават пред деканското ръководство и в географското общество.
- През миналата година се роди идеята за подписване на споразумение за сътрудничество между вашия университет и комитет „Васил Левски".
Доц. Осипова: - Първите стъпки на реалното сътрудничество вече ги правим. Но, за подписване на документ и за бъдещи стъпки още не сме говорили. Пък и това е в „обхвата" на работата на проф. Севастиянов. Аз не съм географ, аз съм само... климатолог.
Проф. Севастиянов: - Да, би било прекрасно да направим нашите връзки традиционни. За нас трайни контакти означават положително развитие на патриотичното възпитание на нашите студенти. А и на географското им възпитание, което е и бъдещата им професия.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Катерина   |2013-07-04
Да, миналата година бях на похода. Срещнах се и с професора, и с доцентката, която изгубихме..
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 16 Юли 2012 11:41
 
Фейсбук коментари
Сподели статията