Начало Светски новини Пътешествия 175 години след рождението на Апостола. Пет лъча тръгват по стъпките му през Балкана. Тази година голямата изненада на д-р Цветкова е и тежка - цели 8 килограма
09 Август 2020 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Неделя, 09 Август 2020 11:25
Петък, 07 Август 2020 10:01
Петък, 07 Август 2020 09:33
Четвъртък, 06 Август 2020 11:44
Четвъртък, 06 Август 2020 11:16
Четвъртък, 06 Август 2020 09:55
Четвъртък, 06 Август 2020 09:50
Четвъртък, 06 Август 2020 09:45
Сряда, 05 Август 2020 11:37
Сряда, 05 Август 2020 10:11
Сряда, 05 Август 2020 09:37
Вторник, 04 Август 2020 15:38
Вторник, 04 Август 2020 11:53
Вторник, 04 Август 2020 11:37
Вторник, 04 Август 2020 09:37
Вторник, 04 Август 2020 09:31
Понеделник, 03 Август 2020 16:10
Понеделник, 03 Август 2020 12:50
Понеделник, 03 Август 2020 12:15
Понеделник, 03 Август 2020 10:54
Понеделник, 03 Август 2020 10:28
Понеделник, 03 Август 2020 10:20
Понеделник, 03 Август 2020 10:15
Понеделник, 03 Август 2020 10:10
Понеделник, 03 Август 2020 10:05
РЕКЛАМА
175 години след рождението на Апостола. Пет лъча тръгват по стъпките му през Балкана. Тази година голямата изненада на д-р Цветкова е и тежка - цели 8 килограма Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Пътешествия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 11 Юли 2012 10:01
Д-р Галя Цветкова в действие - не в лекарския кабинет, а с раница на гръб в планината. В петък вечер пред паметника на Апостола в Плевен ще бде даден старт на 18-ия национален поход „По стъпките на Апостола". Маршрутите са уточнени, участниците стягат раниците след успешното преминаване на пробния поход, целящ да се види издръжливостта на децата, проведени са и организационните срещи с родителите.
Окончателното преброяване на тазгодишните участници в националния поход ще стане в петък, но очакванията са по повод 175-ата годишнина от рождението на Васил Левски от Плевен през Балкана до родното Карлово да тръгнат... 175 походници.
Д-р Галина Цветкова е лекар на един от лъчовете и част от националната инициатива от 6 години. Както самата тя сподели за "Посредник" преди повече от месец лъчовете тази година ще са пет, всеки от тях е добре организиран и готов да тръгне на път.
Потърсихме д-р Цветкова, за да научим повече за последните приготовления на походниците, за маршрутите и организацията. И се надяваме в този разговор най-после д-р Цветкова да издаде тайната - каква изненада е подготвила тази година. Ще припомним, че от няколко години по нейна лична инициатива преди началото на похода ръководители и участници получават символични подаръци, което винаги да напомнят за похода. В предишния ни разговор, обаче, д-р Цветкова беше уклончива и така и не научихме ще има ли и каква изненада за 18-я поход.

Такива флагчета ще подари д-р Галя Цветкова на всички хижи, в които ще нощуват походниците. - Д-р Цветкова, мина времето за подготовка и раниците вече са почти готови за поход. Разкажете за маршрутите и участниците в лъчовете.
- В 18-ия национален поход "По стъпките на Апостола" тръгват 5 лъча. Първият лъч е с ръководител Павлин Цонев и ще мине по маршрут от хижа "Плевен" през връх Ботев, хижа "Рай" и Калофер до Карлово. Вторият лъч е с ръководител Юлия Николова и тръгва от връх Шипка. Участниците ще поднесат цветя пред паметника, после минават през вр. Мазалат, хижа "Тъжа", вр. Ботев до хижа "Рай" до Карлово. Трети лъч, в който съм аз, е с ръководител Галя Петрова. Тръгваме на 14 юли и ще минем по класическия маршрут - от хижа "Амбарица" през връх Купена и Левски, хижа "Добрила" до Сопот и след това слизаме в Карлово. Четвъртият лъч са ветераните на похода. Техен ръководител е Йордан Методиев. Те ще минат по маршрут Беклемето - хижа "Дерменка", "Добрила" и Карлово. Пети лъч е с ръководител Свилен Стойчев и в този лъч ще е руската група - 7 студенти с двама ръководители от университета в Санкт Петербург. Този лъч също тръгва от Беклемето - руските участници много държаха да минат по пътя на ген. Карцов в този поход, през хижа "Дерменка", "Добрила" и "Хубавец" до Карлово.
- Тоест, руските участници не са със самостоятелна програма?
- Те имат програма преди и след похода. Пристигат на 10 юли и имат подготвени срещи, включително и в Минно-геоложкия университет, където ще имат разговори с техни колеги. След похода също ще имат време да пообиколят - с част от походниците ще бъдат на Шипка, ще посетят различни забележителности в Габровско, Търновско и Плевенско.
Иначе, по време на похода те ще са част от пети лъч заедно с ученици от Математическата гимназия и от ДФСГ "Интелект".
Може би тук е мястото да кажа, че всички сме много благодарни на хората, които без да са участници в похода поради служебни ангажименти, и този път много помогнаха при организацията - Маргарита Стефанова от СОУ "Иван Вазов" и Валентин Минков от Математическата гимназия. Иначе, и тази година всички, които имаме ангажимент и отношение към инициативата, смятам, че се постарахме да направим добра организация.
Изненадата на д-р Цветкова за тази година - специални значки за всички участници в похода. Снимки: личен архив - Кои са участниците в похода тази година?
- От плевенските училища участници са Математическата гимназия, ДФСГ "Интелект", СОУ "Иван Вазов", има и група вече бивши ученици от МГ. Както всяка година в похода ще участват и туристи от Никопол - те ще са в първи лъч. Имаме група и от Видин, включени са във втори лъч, при нас в трети лъч има туристи от София и Тетевен. При ветераните традиционно участват походници от Кнежа и от Пордим.
- Д-р Цветкова, ще ни кажете ли вече каква изненада подготвяте този път?
- Да, вече мога да кажа, макар че в интерес на истината все още не ми се иска да "издавам". През тази година отбелязваме 175-ата годишнина от рождението на Апостола. На връх Левски още през 1975 година от карловски и троянски туристи беше поставена метална плоча, но за съжаление, тази плоча изчезна. Няма да коментирам как и защо - ясно е. По-жалкото е, че има подобни хора и на високото, но това е друга тема.
Така у мен се зароди идеята да направим нещо. Не съм споделила дори с Васил Копчев и се надявам приятно да го изненадаме, но със съпруга ми и с подкрепата на всички от нашия лъч решихме да направим едно малко дарение - да закупим и изпишем мраморна плоча. На нея пише "Поклон пред Апостола! От участниците в националния поход Плевен - Карлово, 18 юли 2012". Плочата все още се доработва, но до събота ще е готова.
- Колко тежи тази плоча и как ще я пренесете до над 2 000 метра височина?
- Малко трудничко ще е, но ще се справим. Най-трудно ни беше да изберем плоча с такава дебелина и размери, че да побере надписа и да не е чак толкова тежка. Ще я носим в раниците си - всички хора от нашия лъч ще се редуваме, защото ще трябва да я качим до хижа "Амбарица" първо, а на втория ден по път към "Добрила" ще стигнем върха и ще я поставим. Още нещо любопитно - сега ни правят специални инструкции как трябва да забъркаме лепило на място и да почистим камъка преди да поставим плочата. А самата плоча тежи около 8 килограма, тоест тежи колкото една прилична раница.
- Значи този път изненадата не е от д-р Цветкова, а от целия пети лъч?
- Изненадата за хората е, че трябва да носят плоча (смее се).
Всъщност, има и още изненади. С много сериозната помощ на Панайот Йорданов от нашия лъч правя още една изненада - разбира се, по-различна от предишните години. Та, тази година правя значки, тъй като все пак честваме 175 години от рождението на Апостола. Правя 200 значки, тоест няма да има подарък само за ръководителите на лъчовете, а и за всички походници. Идеята за оформлението на значките е моя, а Панайот се занимава с графичен дизайн и изработи необходимия формат по многото рисунки, които му предложих.
За хижите, в които ще нощуваме, пък съм подготвила специални флагчета. От едната страна е образът на Левски и надпис "175 години от рождението на Апостола", а на другата е стилизиран образ на планини и надпис "Национален поход Плевен - Карлово". Такива флагчета сме подготвили и за всички официални лица на тържествата в Карлово.Татяна изпълни обещанието си - върна се със студенти


Доц. Татяна Осипова е преподавател в университета в Санкт Петербург, факултет география и екология. Срещнахме се за първи път през миналата година когато тя дойде специално, за да участва в похода по стъпките на Апостола. Тогава доц. Осипова не скри, че има известни притеснения как ще се справи с маршрута, но е твърдо решена не само да участва в националния поход, а и се върне в България, и в Плевен. Заедно със свои студенти.
Година по-късно вече е ясно, че е изпълнила обещанието си. Днес (бел. авт. - вчера доц. Осипова пристигна в България със седем свои студенти). В петък ги очакваме в Плевен, откъдето ще се присъединят към пети лъч и ще участват в похода.
Ще припомним, че доц. Осипова още преди година сподели за "Посредник", че има план за бъдещи съвместни инициативи, свързани с историята и географията, с културните връзки между България и Русия, между Плевен и Питер. Доц. Осипова и колегите й се интересуват от природните паметници-резервати. Най-общо идеята им е да бъде подписано споразумение за творческо сътрудничество между Общобългарския комитет "Васил Левски" и географския факултет на Санкт Петербургския университет. Дали това ще се случи и как ще продължи сътрудничеството предстои да разберем.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията