16 Септември 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 16 Септември 2019 10:39
Понеделник, 16 Септември 2019 10:33
Понеделник, 16 Септември 2019 10:25
Понеделник, 16 Септември 2019 10:21
РЕКЛАМА
Личности
Плевен чества 182 години от рождението на Апостола на свободата Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Юли 2019 11:11
182 godini rozhdenie ApostolaС поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски, Плевен отбеляза днес 182 години от рождението на Апостола на свободата. Своята почит и признателност към един от най-обичаните синове на България засвидетелстваха председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев, общински съветници, представители на културни институти и организации в града, много признателни плевенчани, сред тях и деца.
„Идеалите и мечтите на Левски, неговият пример и днес живеят в сърцето на всеки един истински българин. Винаги съм смятал, че на днешната дата всички ние честваме безсмъртието на личността и делото на Апостола на свободата! Левски е в нас, винаги и на всякъде. Той пробужда съвестта ни, носим го в умовете и сърцата си. Той е мяра за нашите постъпки“, сподели по повод днешната дата Мартин Митев.
Последно променен на Четвъртък, 18 Юли 2019 11:51
 
Започва да се превръща в реалност мечтата на съгражданите на големия Парцалев да отвори врати негов музей Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 14 Юни 2019 15:01
Partsalev muzei proekt1На 14 юни екипът на Архитектурно студио „Артсинхрон”София, ангажиран от Община Левски да подготви проект за музей „Георги Парцалев”, запозна гражданството с архитектурно решение за изграждане на музей в центъра на града.
Кметът на Община Левски Любка Александрова представи екипа и проследи пътя, по който е взето решение за идейно проектиране и изграждане на музей големия артист. Паметта за Парцалев живее в родния му град, който носи привилегията и отговорността да я съхрани като културно национално богатство. Идеята е да се направи културен център, който да носи името на Георги Парцалев и да обединява читалище Парцалев, летен театър и музей.
Архитектите Хари Караламбев и Мери Клинчева от студио „Артсинхрон” и Даниела Тодорова, представител на скулптура Тодор Тодоров, представиха проекта, негов 3D модел, концепция и параметри.
Екипът е работил с огромно уважение към човека и актьора Георги Парцалев, с отговорност и желание да увековечат това, което той е оставил за поколенията. Нелеката задача да създаде образа на деликатния човек и велик актьор има скулптурът с множество наши и международни отличия Тодор Тодоров.
Partsalev muzei proekt2
Проектът на сградата - музей и интегрирана художествена галерия, ще се отличава с модерен и артистичен вид, за да бъде усетен духът на Парцалев и величието на неговото човешко и артистично присъствие.
Последно променен на Петък, 14 Юни 2019 15:08
 
В навечерието на празника на Плевен връчиха отличия за младежи, допринесли с успехите си за развитието на града и региона Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 13 Май 2019 14:31
mladi lideri 2019На официална церемония в Плевен за втора поредна година бяха връчени годишните награди "Младите лидери на Плевен" 2019, съобщават организаторите на проявата. Идеята на проекта, който се реализира по инициатива на най-младия общински съветник в местния парламент - Йордан Грижов, е да бъдат представени младите хора от цялата Плевенска област, допринесли с успехите си в различни сфери за развитието на града и региона. Сред официалните гости на церемонията по награждаването, състояла се в Панорама Мол Плевен, бяха председателят на Общинския съвет Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, заместник председатели на местния парламент и общински съветници, а специално за събитието в Плевен пристигна легендата на спортната гимнастика Йордан Йовчев.
Жури, съставено от професионалисти в различните области, е отличило млади хора в следните шест категории: "Наука и технологично развитие", "Доброволчество" "Успехи в сферата на медицината", "Спортни успехи", "Бизнес предприемачество" и "Култура и изкуство". Наградените тази година в отделните категории са:
„Наука и технологично развитие“
Наградата е за Добрин Бараков - ученик в 11 клас в Математическа гимназия “Гео Милев” в Плевен. Добрин участва в различни школи, състезания, турнири и олимпиади по математика и физика, като печели голяма част от тях. През април тази година възпитаникът на плевенската математическа школа участва в Националната олимпиада по физика и е включен в разширения национален отбор за международната олимпиада.
"Доброволчество"
Отличието е за Наталия Конова - лекар по професия и председател на сдружение "Доброволци за Кайлъка", главен инициатор и организатор на проведените през 2018 г. поредица от акции по разчистване и възстановяване на обекти в парк "Кайлъка". В акциите досега са се включили над 100 доброволци на възраст от 10 до 65 години. Сред възстановените обекти са шахматната площадка и "Площадката на целувките", за която има идея да бъде превърната в камерна сцена за културни изяви на открито.
"Успехи в сферата на медицината"
Наградата е за Иван Малкодански. Той завършва Медицински университет в Плевен през 2012 г., след което специализира в Катедрата по реанимация и интензивно лечение към УМБАЛ "Георги Странски" с насоченост онкологична, лапароскопска и роботизирана хирургия. От 2013 г. е част от екипа на HIFU центъра към МБАЛ „Света Марина - Плевен“. Плевенчанинът е автор и съавтор на множество публикации, свързани с анестезия и интезивно лечение при лапароскопски, роботизирани и HIFU операции, участник е и в редица конгреси у нас и в чужбина.
„Бизнес предприемачество“
Отличието е за Александър Ватов - възпитаник на Стопанската академия „Димитър Ценов” в Свищов. Той поема семейния бизнес след загубата на баща си в края на 2010 г. Основната дейност на фирмата е добив и доставка на инертни материали. Дружеството има кариери за добив на инертни материали в Плевенска и Ловешка област. Към днешна дата плевенчанинът осигурява работа на над 50 души.
"Култура и изкуство"
Отличието е за Инна Диловска - пианист, диригент и музикален педагог. Родена 1991 г. в Плевен, тя от ранна детска възраст изучава пиано и солфеж, пяла е в детски хор "Звънка" с диригент Иванка Делийска. Инна е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков", след което и на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", специалност „Оперно-симфонично дирижиране“. Плевенчанаката има редица награди в музикалната си кариера, носител е и на наградата "Музикант на годината" в категория "Дебют" на Българското национално радио. През ноември тази година тя ще има поредна изява пред плевенската публика като диригент на Плевенска филхармония.
"Спортни успехи"
Носител на наградата тази година е 19-годишната Ивет Горанова от КБИ „Петромакс”, която с успехите си пренаписва историята на българското карате. Ивет тренира от 9-годишна възраст и към днешна дата списъкът с успехите й вече е доста дълъг. През 2018 г. тя стана и първата жена в историята на българското олимпийско карате с медал от Европейско първенство. Две поредни години Ивет е „Спортист на годината“ на Община Плевен.
Последно променен на Понеделник, 13 Май 2019 14:34
 
Улица в Гривица ще носи името на генерал Тотлебен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 31 Май 2019 10:00
general E.TotlebenУлица в плевенското село вече ще носи името на славния генерал Тотлебен. „Във връзка с определяне на нови административни адреси на имоти, на основание текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация, предлагам на Общински съвет - Плевен да именува улица по одобрен регулационен план на Гривица с името „Генерал Тотлебен", посочва в предложението си до Общинския съвет на Плевен кметът на населеното място Любомир Ламбев. Решението е прието на заседанието в четвъртък /30.05.2019г./.
 
Стогодишен юбилей на плевенчанка се превърна в събитие за квартала, в който живее Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 04 Април 2019 12:17
Dilka Patova 100 2Дилка Патова е родена на 4 април 1919 година и навръх рождения си ден посрещна много гости - близки, приятели и съседи. Празникът уважиха кметът на Общината Георг Спартански и председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев, който поднесе на столетницата букет с цветя и торта.
Родена в Староселци, баба Дилка остава без баща когато е едва 10-годишна и заедно с майка си се грижи за четирите си братя и сестри. На 17 се записва да учи в занаятчийското училище в Плевен, което завършва успешно. От 1944 г. до 1950 г. Дилка Патова работи като детска учителка, а след това целият й трудов стаж преминава като шивач и бригадир в „Колективен труд“. Баба Дилка избира да остане сама, но през целия си живот се радва на любовта и уважението на голямата си фамилия и на десетки приятели. Днес столетницата е горда със своите 7 племенника и 11 правнука в семейството, а домът й винаги е отворен за приятели и никога не остава без гости. Неслучайно празникът за 100-годишния рожден ден на плевенчанката бе събитие за целия квартал - организацията на тържеството върви от седмици, а съседи дори разлепили покани по входовете на жилищните блокове в района. Празникът уважи и сестрата на рожденичката - Велика, която е на 96 години.
Dilka Patova 100 3 Dilka Patova 100 1

Да е жива и здрава и да се радва на още много хубави моменти със семейството и приятелите си пожела Мартин Митев на баба Дилка, а тя заръча на местните управници да се грижат за Плевен. Столетницата сподели, че въпреки възрастта си не спира да се интересува какво се случва в родния й град, чете редовно вестници и гледа новините.
На изпроводяк Дилка Патова пожела на гостите да са здрави и да доживеят до нейната възраст.
Последно променен на Четвъртък, 04 Април 2019 12:30
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 35
Фейсбук коментари
Сподели статията