20 Януари 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Неделя, 20 Януари 2019 11:23
Петък, 18 Януари 2019 15:35
Петък, 18 Януари 2019 15:24
Петък, 18 Януари 2019 12:22
Валути
РЕКЛАМА
Личности
Плевен отбеляза 171-ата годишнина от рождението на Ботев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 06 Януари 2019 15:15
Botev 4С поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в града, Плевен отбеляза тържествено днес 171-ата годишнина от рождението на големия български революционер, поет и публицист.
Своята признателност към делото на Ботев засвидетелстваха председателят на местния парламент Мартин Митев и кметът на Плевен Георг Спартански, общински съветници, представители на държавни и местни институции, десетки признателни плевенчани. Пред паметника на Ботев и тази година бяха децата от клуб „Млад възрожденец“ на Начално училище „Христо Ботев”, водени от своя директор Цветелин Горанов.
Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в гр. Калофер. Поет, публицист, журналист, преводач, литературен критик, революционер и мислител, Христо Ботев се превръща в икона за българите и в национален символ.
 
На 6 януари ще отбележим годишнина от рождението на Ботев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 04 Януари 2019 15:28
botevНа 6 януари 2019 г. се навършват 171 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. По този повод кметът на Община Плевен Георг Спартански и неговият екип ще поднесат цветя в знак на признателност пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард в Плевен в 12.00 часа същия ден.
Община Плевен отправя покана към институции, организации, граждани да почетат паметта на националния ни герой.
 
Екипът на Театъра ще отбележи 90-годишнината на Саша Филипова Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 05 Декември 2018 16:03
Sasha Filipova„На Саша Филипова - с любов” е мотото, под което в ДКТ „Иван Радоев” в Плевен ще отбележат 90 години от рождението на голямата българска актриса Саша Филипова.
Примата на Плевенския театър е родена на 13 декември 1928 година в Сливен. Тя дебютира като Оливия в „Дванайсета нощ" от Уилям Шекспир на сцената на Сливенския драматичен театър. Сред емблематичните й роли са Анисия в "Силата на мрака" на Лев Толстой, Милкана в "Майстори" на Рачо Стоянов, Малама във "Вампир" на Антон Страшимиров, Теодора в "Иванко" на Васил Друмев, Гертруд в Шекспировия "Хамлет", Мария Тюдор в едноименната драма на В. Юго и много други, повечето от които - на плевенска сцена.
Саша Филипова е позната на няколко поколения зрители и с героините си от "Тузлушка история" на К. Георгиев, "Пансион за кучета" на Юрий Дачев, "Боб" на Елин Рахнев, "Недоразумението" на Камю, "Бившата мис на малкия град" на Макдона, "Маркиза дьо Сад", "Любов необяснима" и "В старо село накрай света" на Недялко Йорданов, "Различни хора" на Шукшин, "Дървеница" на Маяковски, "Опит за летене" на Радичков, "Топлината през ноември" от Яна Добрева. Снимала се е във филма "Летете с Росинант". През 2009 г. Саша Филипова се появи след 5-годишно отсъствие на плевенска сцена в "Кабаре", със специално написана за нея роля.
За своите почитатели, както и за театралната ни критика, Саша Филипова е помнена като аристократката на българския театър. Тя е удостоена с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата - наградата „Златен век". Актрисата и доайен на Плевенския драматичен театър е носител на орден "Св.св. Кирил и Методий" с огърлие, за особено значимите й заслуги за развитието на културата и изкуството.
Честването ще е на 13 декември, от 17 часа в Камерна зала. Входът е свободен.
Последно променен на Сряда, 05 Декември 2018 16:19
 
IN MEMERIAM: Отиде си легендата на плевенския театър Христо Домусчиев-Бебо Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 02 Октомври 2018 15:57
Hristo DomuschievВъв вторник, 2 октомври 2018-та година, на 76-годишна възраст ни напусна големият български артист Христо Домусчиев. Той е роден в Плевен на 14 юни 1942 г. Завършва средното си образование в родния си град. Три години е моряк във Варна, след което започва да учи във ВИТИЗ, в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и проф. Методи Андонов. Целият творчески път на Христо Домусчиев преминава на сцената на ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен. В спомените на най-малките плевенчани той ще остане като клоуна Боко. Запомняща роля на актьора в киното е участието му във филма "Всичко е любов".
Христо Домусчиев е Почетен гражданин на Плевен и е носител на Голямата награда за принос в развитието и популяризирането на българската култура. С участието му в "Балада за Георг Хених" по повестта на Виктор Пасков миналата година беше отбелязана 75-годишнината на актьора.
„Някои от моите прадеди от търговци и занаятчии се ориентират към изкуството. В нашата фамилия  не е имало политици и макар някои мои родственици да са били членове и симпатизанти на комунистическата партия, никой от тях не е имал  амбицията да се занимава сериозно с политика. Самият аз четиридесет години бях актьор в Плевенския театър – това е своеобразен рекорд за човек от нашата професия, да се задържи толкова дълго на едно място. Но аз мисля, че така е трябвало да бъде и с това съм направил достатъчно за своя град”, изповяда Бебо Домусчиев в интервю за „Посредник” през февруари 2007 г.

Поклонението пред легендарния актьор - любимец на всички плевенчани, ще бъде от 12:00 часа на 4 октомври, четвъртък в църквата „Свети Николай” в Плевен.
Последно променен на Петък, 05 Октомври 2018 10:35
 
Архитектурната колегия отличи петима юбиляри Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 27 Декември 2018 16:41
KAB yubiliariПетима юбиляри, които през отминаващата 2018 г. навършиха кръглите 60 години отличи архитектурната колегия на Плевен. Това стана преди дни на коледно-новогодишно парти на местната архитектурна и инженерна гилдия.
Грамоти и стилни подаръци връчи новоизбраният председател на Регионалната колегия в Плевен на Камарата на архитектите в България (КАБ) и председател на САБ – Дружество Плевен арх. Емил Дечев на архитектите Ирена Христова – Дончева, Митко Дончев, Росица Томова, Светла Радулова и Бойко Балтаков, който бе удостоен също така и със сребърна значка от Съюза на архитектите в България.
„Това, което обединява всички юбиляри тази година е не само професионалната организация, в която членуват от създаването и са сред учредителите й, а обществената им ангажираност с административна работа през годините“, подчерта арх. Емил Дечев, който от началото на 2019 г. официално поема поста от досегашния председател на местната колегия арх. Стефан Нешев.
 
In memoriam: Почина бившият кмет на Плевен Стефан Нинов Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 09 Ноември 2018 14:11
Stefan NinowБившият кмет на Плевен Стефан Нинов е починал на 76-годишна възраст, съобщиха негови близки. Той бе един от най-уважаваните плевенски кметове, назначен през 1979 г. за председател на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет в Плевен. В периода 15 април 1986 - 27 юли 1990 г. е председател на Изпълнителния комитет на Столичния народен съвет.
Стефан Нинов беше един от инициаторите за създаването на фондация „Плевен”. Основните цели на организацията са популяризиране на традициите и културата на града, насърчаване на младите дарования, подпомагане поддържането на културните и исторически ценности, поощряване на дарителството. 
   
Кметът на Община Плевен Георг Спартански изпрати съболезнователен адрес до близките.

Погребението на Стефан Нинов ще бъде на 10.11.2018 г., събота, в гробищен парк „Бояна” в столицата от 14.30 часа.
Поклон пред паметта му!

 

 
13 август е Международният ден на левичарите Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Личности
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 13 Август 2018 13:16
bill-gatesБлизо на 10% от човечеството му е по-лесно да борави с лявата ръка в свят, организиран за десничари. Копчетата на асансьора се поставят отдясно, ножицата реже добре ако се държи в дясната ръка, чиновете в училище са ориентирани така, че светлината да пада отляво, в голяма част от страните по света скоростният лост на автомобила се управлява с дясната ръка, а отварачките за консерви са истинско мъчение. Всичко това носи лоша слава на левичарите, защото ги кара да изглеждат несръчни. Или иначе казано – леваци.
През 1984 г. Международната конфедерация на левичарите, в знак на протест срещу устроения за десноръките свят, обявява 13 август за свой международен празник.
Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е левичар или десничар още в утробата на майката.
Известни левичари политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, кралица Виктория. Левичар е Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън. В армията от левичари са Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен. В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс. Сред звездите левичари са Джулия Робъртс, Никол Кидман, Киану Рийвс, Пол Маккартни.
julia-roberts nicole-kidman
paul-mccartney keanu-reeves
Последно променен на Понеделник, 13 Август 2018 13:22
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 24
Фейсбук коментари
Сподели статията
Седмичен рейтинг

Понеделник, 14 Януари 2019 15:59
Понеделник, 14 Януари 2019 12:24
Вторник, 15 Януари 2019 11:39
Вторник, 15 Януари 2019 15:57
Понеделник, 14 Януари 2019 14:50
Вторник, 15 Януари 2019 09:36
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти