Начало Света Политика България и Румъния да бъдат възможно най-бързо приети в Шенгенското пространство, настояват евродепутатите
18 Юни 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 17 Юни 2019 14:01
Понеделник, 17 Юни 2019 10:35
Понеделник, 17 Юни 2019 10:31
Понеделник, 17 Юни 2019 10:25
РЕКЛАМА
България и Румъния да бъдат възможно най-бързо приети в Шенгенското пространство, настояват евродепутатите Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Света - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 12 Декември 2018 10:47
schengen area Евродепутатите за пореден път призоваха министрите на държавите в ЕС да вземат бързо и категорично решение за присъединяването на България и Румъния като пълноправни членове на Шенгенското пространство. Това стана с незаконодателен доклад, приет с 514 гласа „за“, 107 „против“ и 38 „въздържал се“.
В него се подчертава, че подход в две стъпки – първо премахване на проверките по вътрешните морски и въздушни граници, последвано от премахването на проверките на вътрешните сухопътни граници – би довел до редица рискове и би могъл да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство. И се настоява решението да бъде взето с единен правен акт.
Основен извод в доклада, приет от Европейския парламент, е че България и Румъния трябва незабавно да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство, и то с всички граници едновременно - сухопътни, морски и въздушни. Това е качествено нов елемент в позицията на ЕП. Категорично се отхвърля идеята за поетапно приемане. Подобен прецедент би имал дългосрочни негативни политически и икономически последици, не само за двете страни, но и за целия ЕС. Рискът е премахването на сухопътните граници да се отложи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии, което ще означава утвърждаване на двойния стандарт в ЕС, докато хората очакват точно обратното.
Евродепутатите подчертават, че запазването на вътрешния граничен контрол или повторното му въвеждане в Шенгенското пространство подкопава доверието на гражданите в европейските институции и интеграцията. Той има отрицателно икономическо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС, износа и вноса от и за България и Румъния, изтъкват евродепутатите.
Те се категорични, че разширяването на Шенгенското пространство или свободното движение на гражданите на ЕС не трябва да бъдат негативно повлиявани заради липсата на напредък в други политики на ЕС, като политиката за убежище и миграция.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."