Начало Света Политика
18 Април 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 18 Април 2019 16:09
Четвъртък, 18 Април 2019 12:52
Четвъртък, 18 Април 2019 12:29
Четвъртък, 18 Април 2019 12:16
РЕКЛАМА
Политика
Евродепутати за Брекзит: Великобритания трябва да изясни какво точно иска Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Света - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 14 Март 2019 11:58
brexit-3Членовете на Европейския парламент коментираха последните решения на техните колеги във Великобритания. Повечето евродепутати подчертаха, че Обединеното кралство е страната в сделката за Брекзит, която трябва да вземе решение и да каже какво иска.
„Ние не се занимаваме с театър, а с реалния живот на гражданите на ЕС и Великобритания. Единствената сигурност, която имаме, е увеличената несигурност”, каза Мелания Габриела Чот от името на румънското председателство на Съвета. „ЕС остава отворен за преговори, стига краят им да е обозрим и трябва да се подготви за всички възможни сценарии, включително и за Брекзит без сделка”, допълни тя.
„Не виждам по-добро решение от договореното споразумение за оттегляне. Ние сме в ръцете на британската политическа система - сега те трябва да решат как да продължат напред", категоричен е Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия.
Главният преговарящ от страна на ЕС относно Брекзит Мишел Барние заяви, че „отговорността да се намери изход по справедлив и честен начин е в ръцете на Обединеното кралство“. Той подчерта, че няма да има допълнителни тълкувания или уверения. Споразумението за оттегляне „е и ще остане единственият наличен договор. Рискът от излизане без сделка никога не е бил по-голям. Призовавам ви да не подценявате този риск или неговите последствия ”, заключи Мишел Барние, „но ЕС е готов да се изправи пред тази ситуация, ако трябва.”
„Каква катастрофа. Едно цяло поколение ще пострада”, каза Манфред Вебер (ЕНП, Германия). „Няма как ЕС да спаси Великобритания; от нея зависи решението. Няма възможност за удължаване на срока, ако не получим разяснения от британската страна”, заключи той.
Удо Булман, (С&Д, Германия) заяви: “Камарата на общините трябва да обедини политическите групи, за да намери решение. Ако ситуацията остане в застой, Камарата на общините трябва да даде възможност на гражданите да вземат решение отново, тъй като именно тяхното бъдеще е изложено на риск, а не това на депутатите”.
Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) е против всяко удължаване, ако то не се основава на ясно становище на Камарата на общините в полза на нещо конструктивно. “Моля, Лондон, вземете решение. Тази несигурност не може да продължи за нас, за Великобритания, нито за нашите граждани”.
Ханс-Олаф Хенкел (ЕКР, Германия) е на мнение, че „най-доброто решение е Великобритания да остане в ЕС”. Той подчерта, че Брекзит „е не само катастрофа за Великобритания, но и за целия Европейски съюз.”
“Надявам се, че това е моето предпоследно изказване и няма да се налага да се връщам през юли. Камарата на общините ще направи всичко възможно да предаде вота за Брекзит. Простото решение е да се наложи вето на британското искане за отсрочка”, каза Найджъл Фараж (ЕСПД, Великобритания).
Джерард Батън (ЕНС, Великобритания) подчерта, че планът на Тереза Мей е да „отложи Брекзит и накрая да го "преобърне". Правителството и парламентът на Обединеното кралство възнамеряват да „предадат волята на народа”. „Направете ни услуга и ни "изхвърлете" на 29 март”, заключи той.
 
Финансови санкции за партиите в ЕС, които умишлено злоупотребяват с лични данни в кампаниите за европейски избори Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Света - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Март 2019 15:33
ep zasedanieВъв вторник, 12 март 2019 година, Европейският парламент (ЕП) прие нови правила относно политическите кампании, използващи лични данни, с 586 гласа „за“, 55 „против“ и 24 „въздържали се". За да защитят европейската демокрация, членовете на ЕП въвеждат финансови санкции за политически организации на паневропейско ниво, които умишлено злоупотребяват с лични данни в кампаниите за европейски избори.
Неотдавнашни случаи като скандала с Фейсбук - Кеймбридж Аналитика показаха как злоупотребата с лична информация може да подкопае демократичния процес - придобиване на милиони профили в социални медии от частна компания, в разрез с условията за ползване на платформата, и тяхното последващо използване в базирани в САЩ политически кампании.
С приетите норми се въвеждат финансови санкции за онези европейски политически партии и фондации, които съзнателно действат извън правилата за защита на данните в своите кампании за европейски избори.
В рамките на три месеца от изпълнително решение на надзорния орган на държава членка, комисия от независими експерти в областта ще трябва да определи дали дадена организация е действала умишлено. Службата за европейски политически партии и фондации ще има право да налага санкции, които биха могли да възлизат на процент от техния текущ годишен бюджет от ЕС, както и тяхното изключване от финансирането за следващата година.
След като новите разпоредби бъдат одобрени от Парламента, се очаква Съветът на ЕС да ги приеме през април, преди европейските избори. Новите правила ще бъдат обвързващи и пряко приложими във всички държави-членки в деня на публикуването на регламента в Официалния вестник на ЕС.
Новите разпоредби ще изменят регламента за статута и финансирането на европейските политически партии и европейските политически фондации от 2014 г.
Последно променен на Сряда, 13 Март 2019 15:59
 
ЕП премахва прекомерно високите такси за трансгранични плащания Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Света - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 14 Февруари 2019 18:13
bankomatВ четвъртък евродепутатите приеха нови правила, с 532 гласа „за“, 22 гласа „срещу“ и 55 гласа „въздържал се“, които слагат край на дискриминацията срещу ползвателите на платежни услуги в рамките на ЕС, но извън еврозоната. Докато потребителите в еврозоната се възползват от единната зона за плащания в евро (SEPA), то тези, които живеят извън нея, продължават да заплащат високи такси за трансгранични плащания в евро.
В рамките на една година, таксите за трансгранични плащания в евро в ЕС трябва да бъдат в съответствие с таксите за националните заплащания направени в местната официална валута (правилото за „същата такса“). Освен това държавите членки са свободни да наложат правила на банките за прилагане на същите такси за трансграничните и за вътрешните плащания, които не са в евро.
Новите мерки също ще предпазват потребителите от плащане на произволни разходи за превалутиране. При всяка транзакция, те ще бъдат информирани относно сумата, която трябва да заплатят в местната валута и във валутата на тяхната сметка. За да се направят разходите за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за пресмятане на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите (референтният процент на ЕЦБ + х% с максимални ставки за надценка определени индивидуално от банките).
Потребителите ще получават електронно известие, като например текстово съобщение, имейл или известие на своите мобилни приложения или на уеб приложение на банката, относно приложимите такси за превалутиране.
Банките ще трябва също да обявяват очакваните пълни разходи при банкови трансфери преди извършването на операцията.
Докладчикът Ева Майдел (ЕНП, България) отбеляза: „Успяхме да премахнем един двоен стандарт в ЕС. Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява между 30 и 50 лева на превод. Ако за превод от 10 евро досега сме плащали средно между 30 и 50 лева такси, то сега цената за него ще бъде около 3-5 лева. Освен това, осигурихме банките да дават по-ясна информация при плащане или теглене на пари с карта в чужбина. Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга”.
 
Средна такса за трансграничен превод от 100 евро в еквивалентен трансфер в местна валута:

Държава

2012

2017

България

18,68 €

19, 98 €

Хърватия

N/A

8,23 €

Чехия

9,50 €

8,71 €

Дания

2,17 €

2,69 €

Унгария

15,32 €

5,93 €

Полша

2,73 €

1,54 €

Румъния

12,58 €

11,19 €

Швеция

0 €

0 €

Обединено кралство

15,63 €

9,26 €


Източник: анализ на въздействие на Комисията
 
Парламентът и Съветът се споразумяха относно мерките за съчетаване на професионалния и личния живот Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Света - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 25 Януари 2019 19:52
EU osnovni pravaДнес преговарящите от Комисията по заетостта постигнаха споразумение с министрите от ЕС относно отпуска по бащинство и непрехвърляемия родителски отпуск, за да се подобрят шансовете на жените на пазара на труда.
Споразумението установява минимални изисквания за държавите членки, с цел да увеличи представителството на жените на работното място и да засили ролята на бащата или на равностоен втори родител в семейството. Това би подобрило живота на децата и семейния живот, като същевременно с това отразява по-точно промените в обществото и насърчава равенството между половете.
Преговарящите се съгласиха да въведат правото на най-малко 10 работни дни платен отпуск за бащи и равноправен втори родител (когато вторият родител е признат от националното законодателство) около времето на раждането или осиновяването, който отпуск да бъдат платен не по-ниско от заплащането за отпуск по болест.
Те също такава добавиха два месеца непрехвърляем и заплатен родителски отпуск. Този отпуск трябва да бъде индивидуално право, създаващо подходящите условия за по-балансирано разпределение на отговорностите за полагането на грижи. Преговарящите се съгласиха, че държавите-членки ще определят подходящо ниво на заплащане или помощи за минималния непрехвърляем период на родителски отпуск, като се има предвид, че взимането на родителски отпуск често означава загуба на доход в семейството и по-високо платеният член на семейството (който в повечето случаи е мъж), трябва да може да се възползва от това право.
Нивото на заплащането трябва да позволява приемлив стандарт на живот и по този начин да насърчава и двамата родители да вземат отпуск.
За да се осигури гъвкавост за държавите членки с щедра система за родителски отпуск, бе добавена клауза по искане на министрите от ЕС, според която държавите-членки гарантират, че служителят ще получава заплащане или обезщетение от поне 65% от чистата заплата за най-малко 6 месеца родителски отпуск за всеки родител. Държавите-членки могат да решат да поддържат такава система.
Преговарящите се споразумяха и за 5 дни годишен отпуск за служители, които полагат лична грижа за роднина или лице, живущо в същото домакинство, със сериозно медицинско заболяване или заболяване поради напреднала възраст.
Работещите родители и лицата, полагащи грижи, биха могли да поискат промени в своето работно време, включително, където е възможно, работа от разстояние и гъвкав график. При разглеждане на исканията за гъвкаво работно време работодателите могат да вземат предвид не само собствените си ресурси и оперативен капацитет, но и специфичните нужди на родителите на деца с увреждания или продължително заболяване, както и тези на самотните родители.
Неформално приетият текст ще трябва да бъде потвърден с пленарно гласуване.
 
Европарламентът гласува и одобри спирането на пари за страни, в които липсва върховенство на закона Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Света - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 18 Януари 2019 13:29
ep zasedanieПравителствата, които се намесват в съдебната система или не успяват да се справят с измамите и корупцията, рискуват замразяване на средствата от ЕС според проект на законодателен акт, одобрен от Европейския парламент, предаде пресслужбата на институцията.
С подкрепата на група от независими експерти Европейската комисия ще трябва да установява "широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава" и да взема решения за мерки, които биха могли да включват замразяване на плащанията от бюджета на ЕС или намаляване на предварителното финансиране. Решенията ще бъдат изпълнявани едва след като бъдат одобрени от парламента и съвета. След като държавата членка коригира дефицитите, установени от комисията, парламентът и министрите на ЕС ще могат да отблокират средствата.
Европейската комисия може да установи, че върховенството на закона е застрашено, ако едно или повече от изброените по-долу е отслабено:
- правилно функциониране на органите на държавата членка, изпълняваща бюджета на ЕС;
- добро функциониране на органите, извършващи финансов контрол;
- правилно разследване на измами, включително данъчни измами, корупция и други нарушения във връзка с изпълнението на бюджета на ЕС;
- ефективен съдебен контрол от независим съд;
- събиране на неправомерно изплатените средства;
- предотвратяване и санкциониране на отклоняването от данъчно облагане и данъчна конкуренция;
- сътрудничество с Европейската служба за борбата с измамите и ако e приложимо, с Европейската прокуратура.
Група от независими експерти по конституционно право и финансови въпроси, включваща един експерт, назначен от националния парламент на всяка държава членка, и пет, посочени от Европейския парламент, ще оценява ситуацията във всички държави членки ежегодно и ще прави заключенията си обществено достояние.
Според обхвата на нарушенията и процедурата за управление на бюджета комисията може да вземе решение за една или няколко мерки, включително:
- прекратяване на финансови ангажименти;
- забавяне на сроковете за плащане;
- намаляване на предварителното финансиране; и
- замразяване на плащания.
Освен ако решението не посочва друго, правителствата ще продължат да бъдат задължени да изпълняват съответната програма на ЕС или да финансират и извършват плащания към крайни бенефициенти като изследователи или организации на гражданското общество. Комисията ще трябва да подпомага бенефициентите и да се стреми да гарантира, че те получават дължимите суми.
Заедно с вземането на решения за мерките комисията ще представя на парламента и на министрите от ЕС предложение за прехвърляне на сумата, която съответства на стойността на предложените мерки, към бюджетния резерв. Решението ще влиза в сила след четири седмици, освен ако парламентът, гласуващ с мнозинство от подадените гласове, или Съветът на ЕС, действащ с квалифицирано мнозинство (така че нито една държава членка да не може да блокира решението), го измени или отхвърли. След като Европейската комисия установи, че нарушенията са преустановени, блокираната сума ще бъде размразена по същата процедура.
Парламентът одобри правилата с 397 гласа "за" срещу 158 гласа "против" и с 69 "въздържал се". Евродепутатите могат да започнат преговори по окончателния текст с министрите от ЕС, които все още не са приели позицията си.
Последно променен на Петък, 18 Януари 2019 14:37
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 24