Начало Света
19 Януари 2019 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 18 Януари 2019 15:35
Петък, 18 Януари 2019 15:24
Петък, 18 Януари 2019 12:22
Петък, 18 Януари 2019 12:01
Валути
РЕКЛАМА
Света
Европарламентът гласува и одобри спирането на пари за страни, в които липсва върховенство на закона Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Политика
Петък, 18 Януари 2019 11:29
ep zasedanieПравителствата, които се намесват в съдебната система или не успяват да се справят с измамите и корупцията, рискуват замразяване на средствата от ЕС според проект на законодателен акт, одобрен от Европейския парламент, предаде пресслужбата на институцията.
С подкрепата на група от независими експерти Европейската комисия ще трябва да установява "широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава" и да взема решения за мерки, които биха могли да включват замразяване на плащанията от бюджета на ЕС или намаляване на предварителното финансиране. Решенията ще бъдат изпълнявани едва след като бъдат одобрени от парламента и съвета. След като държавата членка коригира дефицитите, установени от комисията, парламентът и министрите на ЕС ще могат да отблокират средствата.
Европейската комисия може да установи, че върховенството на закона е застрашено, ако едно или повече от изброените по-долу е отслабено:
- правилно функциониране на органите на държавата членка, изпълняваща бюджета на ЕС;
- добро функциониране на органите, извършващи финансов контрол;
- правилно разследване на измами, включително данъчни измами, корупция и други нарушения във връзка с изпълнението на бюджета на ЕС;
- ефективен съдебен контрол от независим съд;
- събиране на неправомерно изплатените средства;
- предотвратяване и санкциониране на отклоняването от данъчно облагане и данъчна конкуренция;
- сътрудничество с Европейската служба за борбата с измамите и ако e приложимо, с Европейската прокуратура.
Група от независими експерти по конституционно право и финансови въпроси, включваща един експерт, назначен от националния парламент на всяка държава членка, и пет, посочени от Европейския парламент, ще оценява ситуацията във всички държави членки ежегодно и ще прави заключенията си обществено достояние.
Според обхвата на нарушенията и процедурата за управление на бюджета комисията може да вземе решение за една или няколко мерки, включително:
- прекратяване на финансови ангажименти;
- забавяне на сроковете за плащане;
- намаляване на предварителното финансиране; и
- замразяване на плащания.
Освен ако решението не посочва друго, правителствата ще продължат да бъдат задължени да изпълняват съответната програма на ЕС или да финансират и извършват плащания към крайни бенефициенти като изследователи или организации на гражданското общество. Комисията ще трябва да подпомага бенефициентите и да се стреми да гарантира, че те получават дължимите суми.
Заедно с вземането на решения за мерките комисията ще представя на парламента и на министрите от ЕС предложение за прехвърляне на сумата, която съответства на стойността на предложените мерки, към бюджетния резерв. Решението ще влиза в сила след четири седмици, освен ако парламентът, гласуващ с мнозинство от подадените гласове, или Съветът на ЕС, действащ с квалифицирано мнозинство (така че нито една държава членка да не може да блокира решението), го измени или отхвърли. След като Европейската комисия установи, че нарушенията са преустановени, блокираната сума ще бъде размразена по същата процедура.
Парламентът одобри правилата с 397 гласа "за" срещу 158 гласа "против" и с 69 "въздържал се". Евродепутатите могат да започнат преговори по окончателния текст с министрите от ЕС, които все още не са приели позицията си.
Последно променен на Петък, 18 Януари 2019 12:37
 
С новата година - нови определения за килограм, ампер, келвин и мол Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество
Петък, 04 Януари 2019 14:00
etalon za kilogram1Международният еталон на килограма, който от 130 години е използван за всички измервания на маса, от май 2019 г. ще бъде заменен с математическа константа.
От 1889 г. за еталон на мерната единица за килограм се използваше цилиндър от платинено-иридиева сплав (90% платина, 10% иридий), наричан "Голямото К", който се съхранява в Международното бюро по мерки и теглилки (намира се в Севър, близо до Париж). Цилиндърът е с диаметър и височина от 39.17 mm. Има и няколко негови реплики, които се намират на различни места по света.
26-ата Генерална конференция по мерки и теглилки, която се проведе през ноември 2018-а във Версай, потвърди новата дефиниция на килограма. Тя е формулирана въз основа на константата на Планк, открита през 1900 г. от физика Макс Планк. Научната формула е базирана на това каква сила оказва електромагнитна вълна в единия край на една везна, в чийто друг край има тежест от един килограм. Така учените могат да определят един килограм или някаква друга тежест според количеството електроенергия, необходима за противодействие на неговата сила. Прецизността на измерването е с точност от 0.000001%.
До смяната на мерната единица се стигна, след като учени установили, че чистенето на цилиндъра през годините е променило тежестта му, като се уточнява, че разликата е по-малка от теглото на една човешка мигла. Макар разликата да е толкова малка, тя може да има важни последици, например във фармацевтичната индустрия.
По време на конференцията учените са одобрили изменения и при още три други единици - на келвина за температура, ампера за електрически ток и на мола за количество вещество.
 
В Австралия има вече 2 милиона соларни къщи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество
Сряда, 05 Декември 2018 15:31
solar panelБроят на австралийските домакинства с инсталации за добив на слънчева енергия тази седмица достигна 2 милиона.
Според доклад на Energy Matters, цитиран от GreenTech.bg, числото е "крайъгълен камък за младата слънчева индустрия".
Кейн Торнтън, ръководител на австралийския Съвет за чиста енергия, коментира, че постижението е страхотна новина за австралийците. "Домовете с монтирани на покрива слънчеви инсталации пестят средно по около 540 долара годишно от сметките си за електричество".
Понастоящем около 20,3% от австралийските домакинства са инсталирали системи за слънчева енергия. Това означава, че капацитетът на покривните соларни инсталации в Австралия възлиза на около 7,9 гигавата.
Куинсланд е националният лидер по отношение на домашните соларни инсталации с почти 600 000 жилища, снабдени с PV панели. Според Energy Matters, "австралийският оператор на енергийния пазар изчислява, че в Австралия се монтират по шест слънчеви панела всяка минута".
Според доклад, публикуван миналата година от Австралийския институт, "бързият преход към възобновяемата енергия впоследствие ще генерира по 58 554 работни места всяка година за период от 11 години".
При подобно развитие може да се очаква, че до 2030 г. Австралия може да добива около 80% от електроенергията си от възобновяеми източници като слънчево греене и вятър.

Източник: money.bg
 
Почина оперната легенда Монсерат Кабайе Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Култура
Събота, 06 Октомври 2018 11:35
Montserrat CaballeОперната прима Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст, съобщиха световните агенции. Към момента причината за смъртта не се съобщава, но според бТВ певицата дълго време е страдала от редица заболявания. За последния месец била приемана няколко пъти в болницата в Барселона.
Монсерат Кабайе е на оперната сцена от 50 години. Започва кариерата си в оперните театри в Базил и в Бремен. Прави своя голям пробив през 1965 година. Тогава се налага да замества временно неразположената Мерилин Хорн в ролята на Лукреция Борджия в „Карнеги хол” в Ню Йорк.
Нейният глас е изпълвал залите на „Метрополитън”, операта в Сан Франциско и във Виена. Партнирала си е на сцена с много известни оперни артисти, сред които Лучано Павароти и Пласидо Доминго.
За масовата публика, а и не само за нея, най-известното изпълнение на Монсерат Кабайе е дуета с великия Фреди Меркюри в песента „Барселона”. Песента се превръща в емблемата на олимпийските игри в Барселона през 1992 година.
Последно променен на Събота, 06 Октомври 2018 11:43
 
България и Румъния да бъдат възможно най-бързо приети в Шенгенското пространство, настояват евродепутатите Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Политика
Сряда, 12 Декември 2018 08:47
schengen areaЕвродепутатите за пореден път призоваха министрите на държавите в ЕС да вземат бързо и категорично решение за присъединяването на България и Румъния като пълноправни членове на Шенгенското пространство. Това стана с незаконодателен доклад, приет с 514 гласа „за“, 107 „против“ и 38 „въздържал се“.
В него се подчертава, че подход в две стъпки – първо премахване на проверките по вътрешните морски и въздушни граници, последвано от премахването на проверките на вътрешните сухопътни граници – би довел до редица рискове и би могъл да окаже отрицателно въздействие върху бъдещото разширяване на Шенгенското пространство. И се настоява решението да бъде взето с единен правен акт.
Основен извод в доклада, приет от Европейския парламент, е че България и Румъния трябва незабавно да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство, и то с всички граници едновременно - сухопътни, морски и въздушни. Това е качествено нов елемент в позицията на ЕП. Категорично се отхвърля идеята за поетапно приемане. Подобен прецедент би имал дългосрочни негативни политически и икономически последици, не само за двете страни, но и за целия ЕС. Рискът е премахването на сухопътните граници да се отложи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии, което ще означава утвърждаване на двойния стандарт в ЕС, докато хората очакват точно обратното.
Евродепутатите подчертават, че запазването на вътрешния граничен контрол или повторното му въвеждане в Шенгенското пространство подкопава доверието на гражданите в европейските институции и интеграцията. Той има отрицателно икономическо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС, износа и вноса от и за България и Румъния, изтъкват евродепутатите.
Те се категорични, че разширяването на Шенгенското пространство или свободното движение на гражданите на ЕС не трябва да бъдат негативно повлиявани заради липсата на напредък в други политики на ЕС, като политиката за убежище и миграция.
 
Любопитно: Забраниха на туристи с наднормено тегло да яздят магаретата на остров Санторини Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество
Четвъртък, 18 Октомври 2018 10:03
magaretaПравителството на Гърция забрани затлъстели туристи да яздят магарета на остров Санторини, пише greekcitytimes.com.
На скалистия остров, в който има много труднодостъпни местности, хората и багажите често се придвижват натоварени на магарешки гръб.
Природозащитници установяват, че с годините все повече туристи страдат от наднормено тегло. Едновременно с това собствениците на магаретата, за да отговорят на търсенето на услугите им, не се грижат добре за животните, карат ги да работят седим дни в седмицата, не ги хранят и поят достатъчно и допускат гърбовете им да се разраняват от неудобни седла.
По искане на природозащитници е въведено ограничението ездачът да не тежи повече от 100 кг или една пета от теглото на самото животно. Забранено е в работа да се впрягат болни или ранени магарета.
 
Лятно или зимно часово време - изберете сами Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество
Четвъртък, 13 Септември 2018 09:56
summer timeЕвропейската комисия предлага да се премахне сезонната смяна на часовото време през 2019 г., след като мнозинството от европейските граждани се обявиха еднозначно против дългогодишната практика. Преди няколко месеца комисията проведе обществена консултация, по време на която бяха получени 4.6 милиона отговора - най-големият брой, който е получаван някога при обществена консултация. 84% от отговорилите предпочитат смяната на часовото време да се премахне.
Според предложението страните членки на ЕС сами трябва да определят кое време ще ползват за постоянно - лятното или зимното. За да се осигури плавен преход, всяка държава членка ще трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно - лятното или зимното. Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни. Посоченият график зависи от това Европейският парламент и Съветът да приемат предложението на Комисията най-късно до март 2019 г.
Законодателното предложение има за цел да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се    избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат, посочват от Еврокомисията.
Предстои предложението на ЕК да бъде представено за одобрение на Европейския парламент и на Съвета.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 64
Фейсбук коментари
Сподели статията