Начало Страна Купуване на гласове, незаконна агитация, намален и подменен състав на секционни избирателни комисии са констатираните нарушения и нередности в изборния ден
04 Юли 2020 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Купуване на гласове, незаконна агитация, намален и подменен състав на секционни избирателни комисии са констатираните нарушения и нередности в изборния ден Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Страната - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 26 Май 2019 13:59
CIK Прокуратурата работи по дванайсет досъдебни производства за купуване на гласове, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. До 18 часа в съботния ден са образувани 147 преписки по сигнали на граждани, ДАНС и МВР. По част от тях са постановени откази, други са отхвърлени като несъстоятелни, а по 40 проверките продължават.
БНР съобщи, че районната избирателна комисия в Ловеч е сезирала прокуратурата в Троян за сигнал за купуване на гласове там. Това е вторият сигнал в региона, след като в деня за размисъл такъв беше подаден за територията на община Угърчин. Жалбата е срещу водеща коалиция и е подадена от народен представител от водеща политическа партия. В нея са посочени данни за извършителите, както и възможност за събиране на допълнителна информация.
Водеща политическа партия е подала сигнал в РИК Пазарджик, че пред секция в Пещера двама мъже открито агитират със коя бюлетина да се гласува.
Пред БНР изпълнителният директор на Института за социална интеграция Стоянка Балова съобщи за ръст на нарушенията при приемането на изборните книжа. “В голяма част от областните градове, като Пловдив, Варна, София - при приемането на изборните книжа членовете на комисиите бяха с доста намален състав, по-малко от изискуемия. Например в Пловдив само двама човека бяха отишли да приемат от деветчленен състав, което принципно е забранено, трябва да бъдат 50 плюс един. Дори след сигнала на нашите наблюдатели от Пловдив изборните книжа са приети...” коментира Балова. Тя добави “...Някои от политическите партии са направили смяна в последния момент поради неявяване на техните членове, което пък обезсмисля обучението, което е проведено от районните избирателни комисии, тъй като реално тези резерви, сменени днес, не са преминали през обучение...”


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Неделя, 26 Май 2019 14:01