Начало Страната И минимум олово в играчките е вредно, икономическият министър с мерки за защита
11 Декември 2017 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Валути
И минимум олово в играчките е вредно, икономическият министър с мерки за защита Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Страната - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 21 Юли 2017 11:37
detski igrachki Изследвания на Европейския орган за безопасност на храните е установило, че по отношение на оловото не съществува праг, под който експозицията на децата на олово да не води до сериозни последици за здравето. Дори ниското наличие на олово може да причини увреждане на нервната система на мозъка на детето през първите му 7 години и това да доведе до намаляване на когнитивните му функции, т.е. възможността на детето да възприема повече информация. Това се посочва в проект на Постановление, което правителството ще приеме през месец август, предаде БГНЕС.
Вносител на постановлението е министърът на икономиката, Емил Караниколов и то касае промяна на Наредбата за изискванията към детските играчки, която ще бъде приведена според изискванията на Eвропейска директива. Европейският орган за безопасност на храните предлага ограничаване на нивото на наличие на олово в детските играчки на 0.5 микрограма на килограм телесно тегло дневно. Досега нормата е била 3.6 микрограма. “Настоящите средни нива на олово в кръвта на децата в Европа са до четири пъти по-високи от максимално допустимото ниво на експозиция и понеже не може да бъде установен праг за последиците за неврологичното развитие, трябва да се избягва всяка допълнителна експозиция”, гласят част от мотивите за приемане на промените в Наредбата за изисквания към детските играчки. Намаляване на съдържанието на фенол е друга от крутите мерки, които се предвиждат в проектозакона на министъра на икономиката. Фенолът се използва за фенолни смоли, с които се слепва дървесината на дървени играчки. Предвижда се намаляването и на съдържанието на бисфенол А в играчките. От веществото се прави поликарбонатна пластмаса, която намира приложение в играчки и детски книжки. Новите изисквания стават задължителни за държавите от Европейския съюз от есента на 2018-та година.
От Министерството на икономиката са отчели, че приемането на Европейската директива ще доведе до подобряване защитата на здравето на децата. В същото време, очакванията са новите изисквания да доведат до нуждата от изтегляне и преработване от пазара на детски играчки, което ще доведе до загуби на производители и търговци. Може да се стигне и до забрана производството на детски играчки, които са свързани с изкуства и занаяти, както и пишещи инструменти. Не е изключено да се стигне и до загуба на работни места.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти